Έρχεται ο Σιβηρικός αντικυκλώνας με χιονοπτώσεις και ολικό παγετό. Σε ποιες περιοχές θα χτυπήσει ο χιονιάς και το θερμόμετρο θα δείξει -25 βαθμούς Κελσίου.... - Fanpage

Έρχεται ο Σιβηρικός αντικυκλώνας με χιονοπτώσεις και ολικό παγετό. Σε ποιες περιοχές θα χτυπήσει ο χιονιάς και το θερμόμετρο θα δείξει -25 βαθμούς Κελσίου….

Ένα ψυχρό κύμα που έρχεται από τη Σιβηρία θα περάσει την Πέμπτη το βράδυ και από την Ελλάδα, φέρνοντας χιόνια και πολικές θερμοκρασίες.

Κατά μέσο όρο 13 βαθμούς θα πέσει ο υδράργυρος σε μόλις 48 ώρες σε όλη τη χώρα.

Στην «κατάψυξη» η κεντρική και βόρεια Ελλάδα το Σαββατοκύριακο με θερμοκρασίες υπό το μηδέν όλη την ημέρα. Χιόνια και στην Αθήνα την Παρασκευή

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα προγνωστικά στοιχεία, ο υδράργυρος στην Αθήνα θα κατρακυλήσει κάτω από το 0 για τρία σχεδόν εικοσιτετράωρα, ενώ οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η αίσθηση του ψύχους θα είναι -10 βαθμοί Κελσίου.

Στα βόρεια μάλιστα της χώρας, όπου οι θερμοκρασίες είναι παραδοσιακά χαμηλότερες, η αίσθηση του ψύχους αναμένεται να ξεπεράσει τους -25 βαθμούς Κελσίου.

Οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες θα σημειωθούν στα μεγάλα υψόμετρα, εκεί όπου βρίσκονται τα χιονοδρομικά κέντρα, με το θερμόμετρο να δείχνει το Σάββατο στο Καϊμακτσαλάν -23 βαθμούς Κελσίου.

Αλλάζει άρδην το σκηνικό του καιρού τις επόμενες ημέρες, με την θερμοκρασία να κάνει βουτιά ως και 13 βαθμούς σε όλη την Ελλάδα.

Μεγάλες περιοχές στα κεντρικά και τα βόρεια της χώρας αναμένεται να βυθιστούν σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας το Σαββατοκύριακο.

Χιόνια αναμένονται από την Παρασκευή ακόμη και στα πεδινά, στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, την Εύβοια και τα νησιά του Αιγαίου. Το κρύο και οι θερμοκρασίες κάτω του μηδενός αναμένεται να υποχωρήσουν από την επόμενη Τετάρτη.

Ο μετεωρολόγος, υποδιοικητής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς, μιλώντας στο NEWS 247, περιέγραψε τα στάδια της επιδείνωσης του καιρού, αλλά και τις περιοχές στις οποίες αναμένεται πυκνό χιόνι, αλλά και ολικός παγετός.

Τα χαρακτηριστικά του έντονου χιονιά Nοτιάδες αναμένονται ως και την Πέμπτη, οι οποίοι θα στραφούν σε βοριάδες, κατά τόπους θυελλώδεις από την Παρασκευή, οπότε και η επιδείνωση του καιρού θα είναι σημαντική.

Χαμηλό βαρομετρικό με υγρές μάζες πλησιάζει τη χώρα μας από την Ιταλία, προσδίδοντας στα χαρακτηριστικά του καιρού από την Πέμπτη υγρασία και ίσως κατά τόπους βροχές και καταιγίδες.

Η «ψυχρή εισβολή» όμως, όπως χαρακτηρίζει ο κ. Κολυδάς το βαρομετρικό από τη Σκανδιναβία, συναντά τις υγρές αυτές μάζες πάνω από τη χώρα μας την Παρασκευή, γεγονός που θα φέρει ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας, παγετό και πυκνές χιονοπτώσεις….

si1

Την Παρασκευή το βαρομετρικό χαμηλό θα βρεθεί στην περιοχή του Αιγαίου, φέροντας σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. Έτσι, αναμένουμε πέραν των ισχυρών ανέμων, χιόνια, όχι μόνο στα ορεινά, αλλά και στα πεδινά της ηπειρωτικής Ελλάδος. Η ίδια εικόνα και το Σάββατο, με τις χιονοπτώσεις να συνεχίζονται σε όλη τη χώρα, κυρίως στις ανατολικές και νότιες περιοχές. Ο καιρός θα αρχίσει να παρουσιάζει σχετική βελτίωση στα βορειοδυτικά, με το κρύο να παραμένει παρόλα αυτά έντονο….

si2

Την Κυριακή, ο καιρός θα είναι πιο «ανοιχτός» στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα, με τη θερμοκρασία να διατηρείται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδο. Είναι ενδεικτικό πως από την κεντρική και βόρεια Ελλάδα και πάνω, φαίνεται πως η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε αρνητικές τιμές, κάτω από το μηδέν, ακόμη και το μεσημέρι, φαινόμενο που χαρακτηρίζεται ως ολικός παγετός. Οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν από το βορειοανατολικό Αιγαίο και νοτιότερα….

si3

 

Τη Δευτέρα ο καιρός παρουσιάζει βελτίωση με ορισμένες χιονοπτώσεις στο Αιγαίο, από τη Χαλκιδική ως την Κρήτη, αλλά με σαφώς μειούμενη ένταση. Οι θερμοκρασίες αν και σε άνοδο, παραμένουν χαμηλές, με το κρύο να υποχωρεί πια από την ερχόμενη Τετάρτη. Βουτιά στον υδράργυρο 13 βαθμών Είναι ενδεικτικό πως η πτώση ανά την Ελλάδα, από την Τετάρτη ως την Παρασκευή θα είναι κατά μέσο όρο 13οC. Για παράδειγμα στην Αθήνα, την Πέμπτη το θερμόμετρο θα αγγίζει τους 14oC, πέφτοντας στους επτά (7) την Παρασκευή και μόλις μια μονάδα πάνω από το μηδέν (0) το Σάββατο….

voutia

Άλλωστε, το Σάββατο χιονοπτώσεις αναμένονται ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας. Οι προβλέψεις γενικότερα θέλουν τις περιοχές όπου έπεσαν χιόνια την περασμένη εβδομάδα, να ντύνονται και πάλι στα λευκά. Αθήνα, Αττική, Εύβοια, Κρήτη και νησιά του Αιγαίου θα δουν χιόνια και στα πεδινά, με πιθανότητα ακόμη πιο πυκνής χιονόπτωσης, σε σύγκριση με εκείνη της Πρωτοχρονιάς….

thhh

 

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται χιονοπτώσεις από την Παρασκευή, οπότε και η θερμοκρασία θα κολλήσει υπό το μηδέν, με κατώτερη τους -5, ενώ το Σάββατο η ανώτερη θερμοκρασία που αναμένεται να καταγραφεί θα κυμανθεί μόλις στους -3 βαθμούς Κελσίου….

Πηγή: mixanitouxronou.gr

Αφήστε το σχόλιο σας: