Εγκρίθηκε από την ολλανδική βουλή το πρόγραμμα για την Ελλάδα σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση - Fanpage

Εγκρίθηκε από την ολλανδική βουλή το πρόγραμμα για την Ελλάδα σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση

Μετά τη γερμανική Bundestag και το κοινοβούλιο της Ολλανδίας επικύρωσε τη συμφωνία για το τριετές πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας, με 86 ψήφους υπέρ και 52 κατά.

Ωστόσο η συνεδρίαση ήταν επεισοδιακή, με τον ακροδεξιό ηγέτη Γκέερτ Βίντερς να καταθέτει πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, η οποία απερρίφθη.

Αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα, σε ψηφοφορία τέθηκε πρόταση που ζητούσε από την κυβέρνηση να μην εγκρίνει το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Η πρόταση αυτή καταψηφίστηκε από το ολλανδικό κοινοβούλιο, γεγονός που σημαίνει ότι ουσιαστικά επικύρωσε το ελληνικό πρόγραμμα.

Η πρόταση απορρίφθηκε με 81 κατά έναντι 52 υπέρ στην 150μελή Βουλή. Ένα μέλος του κόμματος του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε τάχθηκε κατά του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, που δεν είναι καθόλου δημοφιλές μεταξύ των συντηρητικών ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε τονίσει ότι η πρόταση που κατατέθηκε στο κοινοβούλιο υπέρ ή κατά του προγράμματος ήταν περιττή, διότι η κυβέρνηση και όχι η Βουλή είναι αυτή που χαράζει την πολιτική της χώρας. Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε επίσης στην ομιλία του ότι κανένας δεν μπόρεσε να προβλέψει το 2012 όταν εξασφαλιζόταν το δεύτερο μνημόνιο, ότι τρία χρόνια μετά θα απαιτείτο ακόμη μια δανειακή σύμβαση. «Αναλαμβάνω την ευθύνη, δεν ήμουν αρκετά προσεκτικός το 2012 λέγοντας ότι δεν θα δοθούν επιπλέον χρήματα στην Ελλάδα» είπε ο Ολλανδός πρωθυπουργός και κατηγόρησε τη νέα ελληνική κυβέρνηση ότι έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην οικονομία.

«Πινόκιο των Κάτω Χωρών» ο Ρούτε

Ο Βίλντερς αποκάλεσε τον Ολλανδό πρωθυπουργό «Πινόκιο των Κάτω Χωρών», ο οποίος εξαπάτησε τους ψηφοφόρους του. Ο ηγέτης της ολλανδικής ακροδεξιάς τάχθηκε ξεκάθαρα εναντίον οποιασδήποτε νέας χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας τη χώρα μας «ναρκομανή της ευρωζώνης».

Να σημειωθεί ότι αυτή η διαδικασία αποτέλεσε δοκιμασία όχι μόνο για τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας αλλά και για τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον κυβερνητικό εταίρο του και υπουργό Οικονομικών που διαπραγματεύτηκε ως επικεφαλής του Eurogroup τη συμφωνία.

πηγη

Αφήστε το σχόλιο σας: