Κακοκαιρία Ιανός: Τι είναι το φαινόμενο “cappuccino” που έπληξε την Ιθάκη (βίντεο) - Fanpage

Κακοκαιρία Ιανός: Τι είναι το φαινόμενο “cappuccino” που έπληξε την Ιθάκη (βίντεο)

Στη δίνη της κακοκαιρίας «Ιανός» βρέθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας η Ιθάκη, με αρκετές περιοχές να βυθίζονται στο σκοτάδι εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και των πτώσεων δέντρων που σημειώθηκαν.

Οι βρόχες και οι ισχυροί άνεμοι έχουν προκαλέσει καταστροφές και μεγάλα προβλήματα, με σκάφη να βυθίζονται, δρόμους να κλείνουν και σπίτια να έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές.

Στην παραθαλάσσια περιοχή Φρίκες, η θάλασσα όχι μόνο βγήκε στη στεριά αλλά η περιοχή γέμισε αφρούς.

Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται “Cappuccino coast” και προκαλείται όταν πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι. Αυτός ο άσπρος αφρός έχει πάρει το όνομά του από τον πλούσιο αφρό του ομώνυμου καφέ.

Τι είναι το φαινόμενο “Cappuccino coast”
Πρόκειται για ένα πολύ περίεργο και σπάνιο φυσικό φαινόμενο που εμφανίζεται κυρίως στις ακτές της Αφρικής και της Αυστραλίας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο παράξενος αφρός δημιουργείται από άλατα, χημικές ουσίες, εκκρίσεις από φύκια και νεκρά φυτά που βρίσκονται σε αποσύνθεση στο βυθό της θάλασσας.

Κατά τη διάρκεια ισχυρών καταιγίδων ανακατεύονται μεταξύ τους από τα δυνατά ρεύματα που δημιουργούνται, προκαλώντας τον σχηματισμό φυσαλίδων. Οι φυσαλίδες αυτές κολλάνε μεταξύ τους όταν μεταφέρονται προς την ακτή και μετατρέπονται σε αφρό όταν το κύμα σκάει με δύναμη πάνω στα βράχια.

Από Μαρία Ιωαννάτου

Αφήστε το σχόλιο σας: