Προσευχηθείτε για τον Αμαζόνιο - Fanpage

Προσευχηθείτε για τον Αμαζόνιο

Το μεγαλύτερο κύμα πυρκαγιών της τελευταίας πενταετίες βιώνει εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες η Βραζιλία, με επίκεντρο το δάσος του Αμαζονίου, σύμφωνα με το ίδρυμα της διαστημικής υπηρεσίας της χώρας (ΙΝΡΕ).

Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο Ιανουαρίου–Αυγούστου 2019 ο αριθμός των πυρκαγιών ξεπέρασε τις 73.000, ένας αριθμός ρεκόρ από το 2013 και αυξημένος κατά 83%, σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Οι πυρκαγιές καίνε επί μέρες απέραντες εκτάσεις και έχουν απλωθεί στις πολιτείες του Άκρε, της Ροντόνια, του Μάτο Γκρόσο και του Μάτο Γκρόσο ντο Σουλ, φθάνοντας έως την τριπλή μεθόριο της Βραζιλίας, με τη Βολιβία και την Παραγουάη. Επίσης, το νέφος τέφρας απλώθηκε μέρι και πάνω από το Σάο Πάολο, παρόλο που απέχει 3.000 χλμ από την Αμαζονία.

Οι ειδικοί τονίζουν πως αιτία για τις πυρκαγιές είναι η ξηρασία, καθώς σε πολλές περιοχές δεν έχει βρέξει για πάνω από τρεις μήνες, αλλά ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό και οι μεγαλοϊδιοκτήτες γης που προκαλούν πυρκαγιές για να αυξήσουν τα εδάφη τους.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

There was worldwide outcry when the Notre Dame cathedral was on fire. Why is there not the same level of outrage for the fires destroying the #AmazonRainforest? . **UPDATE** We’re all outraged and heartbroken by what’s happening, and it’s easy to feel powerless, but there are things YOU can do. 👇 . 1. Show your outrage. Add this post to your story, keep sharing updates, tag friends, family and influencers. The more voices we have, the louder our call. . 2. Educate yourself. The more you know about the crisis that’s happening, the more that can be done. . 3. Think about the things you eat. Food production is the leading cause of deforestation, as land is being cleared to rear livestock, and to grow feed for livestock. Less demand means less deforestation. . 4. Sign our petition calling on world leaders to put this issue at the top of their agenda. (Link in bio) . 5. Donate to our emergency Amazon appeal. (Link in bio) . #FightForYourWorld #Deforestation #ClimateCrisis #Rainforest #Amazon

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη WWF_UK (@wwf_uk) στις

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Jair Bolsonaro, έχει επικρίνει τα στοιχεία της ΙΝΡΕ, τα οποία μιλούν για αύξηση της αποψίλωσης των δασών της Αμαζονίας κατά τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του. Ο ακροδεξιός πρόεδρος, ήδη από την προεκλογική του εκστρατεία το 2018, είχε ταχθεί υπέρ της χαλάρωσης των ελέγχων για την αποψίλωση των δασών.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ο Bolsonaro κατηγόρησε χθες τις μη κυβερνητικές οργανώσεις ότι μπορεί να βάζουν φωτιές στον Αμαζόνιο για να πλήξουν την κυβέρνησή του. Τα εμπρηστικά σχόλια που διατύπωσε ο Bolsonaro χωρίς να παρουσιάσει το παραμικρό στοιχείο, σύμφωνα με το πρακτορείο, εξόργισαν μεγάλη μερίδα του κοινού και πυροδότησαν μια καμπάνια στα social media για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο Αμαζόνιος, ένας από τους σημαντικότερους «πνεύμονες» του πλανήτη.

Οι αναρτήσεις στο Διαδίκτυο είναι πολλές και επικριτικές, ενώ πολλοί χρήστες σημειώνουν ότι τα διεθνή media δεν ασχολήθηκαν με τις πυρκαγιές που καταστρέφουν τον πολύτιμο Αμαζόνιο. Το #PrayForAmazonia έχει γίνει trend σε Twitter και Instagram με χιλιάδες χρήστες να κάνουν repost με τη φωτιά στο δάσος.

Το πλούσιο -σε βιοποικιλότητα και φυσικούς πόρους- δάσος του Αμαζονίου, έκτασης 5,5 εκατ. τετραγωνικών χιλιομέτρων, θεωρείται από τους επιστήμονες ιδιαίτερα σημαντικό όχι μόνο για τους ντόπιους και τις κοινότητες των αυτοχθόνων αλλά και για την εύρυθμη λειτουργία όλης της Γης.

Πηγή: vice.com

Αφήστε το σχόλιο σας: