Φόβοι για χρήση χημικών όπλων από τους τζιχαντιστές στο Ιράκ - Fanpage

Φόβοι για χρήση χημικών όπλων από τους τζιχαντιστές στο Ιράκ

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) εξέφρασε σήμερα την έντονη ανησυχία του για τις καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποίησε χημικά όπλα εναντίον των Κούρδων μαχητών στο Ιράκ.

«Οι πρόσφατες πληροφορίες που κάνουν λόγο για πιθανή χρήση χημικών όπλων στο Ιράκ από μια μη κρατική οργάνωση αποτελούν πηγή σοβαρής ανησυχίας» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΟΑΧΟ.

Την Παρασκευή οι αρχές του ιρακινού Κουρδιστάν είχαν υποστηρίξει ότι οι δυνάμεις των Κούρδων πεσμεργκά δέχτηκαν επίθεση με χημικά κοντά στην πόλη Αρμπίλ, κάτι που συμβαίνει για τρίτη φορά στην περιοχή αυτή από τις αρχές του έτους.

Ο ΟΑΧΟ σημείωσε ότι είναι σε επαφή με την ιρακινή κυβέρνηση για τη συλλογή περισσότερων πληροφοριών. Ο γενικός διευθυντής του ΟΑΧΟ, Αχμέτ Ουζουμτζού, τόνισε ότι ο Οργανισμός θα εξετάσει οποιαδήποτε «σχετική πληροφορία» που θα του παράσχουν άλλες χώρες. Την περασμένη εβδομάδα το γερμανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι «έχει ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες σημειώθηκε επίθεση με χημικά όπλα» εναντίον των πεσμεργκά, πολλοί από τους οποίους τραυματίστηκαν. Ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί πιθανό να χρησιμοποίησαν οι τζιχαντιστές αέριο μουστάρδας ενώ ένας υψηλόβαθμος πεσμεργκά έκανε λόγο για επίθεση με αέριο χλώριο.

Η εφημερίδα Wall Street Journal έγραψε σε άρθρο της, επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους, ότι οι τζιχαντιστές κατάφεραν να προμηθευτούν αέριο μουστάρδας είτε στο Ιράκ είτε στη Συρία όταν το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ προχώρησε στην καταστροφή των χημικών όπλων που διεθέτε, υπό την πίεση της διεθνούς κοινότητας.

πηγη

Αφήστε το σχόλιο σας: