Αλλαγές στο 8ωρο: «Θα δουλεύεις μία μέρα 10 ώρες και κάποια άλλη 6»

Τι θα ισχύει για την πληρωμή υπερωριών

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο Υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης για το ζήτημα των συντάξεων και το νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, η πλατφόρμα για τις καθυστερημένες εκκρεμείς συντάξεις θα είναι έτοιμη μέχρι τις 10 Μαρτίου και με μια εύκολη διαδικασία κάθε συνταξιούχος θα δηλώνει ότι ενδιαφέρεται να ενταχθεί σε αυτό το μέτρο. Μέχρι το Πάσχα θα γίνει προσπάθεια να καταβληθούν οι προκαταβολές των εθνικών συντάξεων, υποστήριξε ο υπουργός.

Αυτή η κίνηση είναι μια πρώτη απάντηση της πολιτείας στις περιπτώσεις που υπάρχει καθυστέρηση. Η προσπάθεια, όπως είπε, θα γίνει σε δυο μέτωπα, αφενός σε ψηφιακό επίπεδο και αφετέρου στο επίπεδο των απλουστεύσεων και τη μάχη ενάντια στη γραφειοκρατία.

Μιλώντας με αριθμούς, ο υπουργός υποστήριξε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2019 έβγαιναν κάθε μήνα 12.000 συντάξεις και το τελευταίο εξάμηνο του 2020, περίπου 17.000 το μήνα. Για να αντιμετωπιστεί το θέμα πρέπει ως το καλοκαίρι πρέπει να έχουν ξεπεραστεί οι 35.000 συντάξεις το μήνα.

Στο δίπτυχο οικονομία και υγεία, η κυβέρνηση έχει προτάξει την υγεία, υπογράμμισε. Ωστόσο για την οικονομία μέχρι στιγμής έχει δοθεί το πιο μαζικό πακέτο στήριξης από την μεταπολίτευση έως σήμερα.

Για τους μακροχρόνια ανέργους είπε ότι έχουν δοθεί έκτακτες ενισχύσεις, ενώ με ρύθμιση κάποιος μπορεί να έχει για ένα χρόνο πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ακόμα και χωρίς ημερομίσθια.

Για τα αναδρομικά των συνταξιούχων υποστήριξε ότι αποτελούν εκκρεμότητα, ωστόσο μέσα στη βδομάδα θα δημοσιευτεί ΚΥΑ για τον τρόπο επανυπολογισμού των συντάξεων. Μετά την καταβολή των εκκρεμών συντάξεων, θα δοθούν και τα χρήματα των αναδρομικών.

Τέλος αναφέρθηκε και στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο για το οποίο αρκέστηκε να μιλήσει για τη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας», σύμφωνα με την οποία ένας εργαζόμενος θα μπορεί να εργαστεί μια μέρα επί 10 συνεχόμενες ώρες, αλλά μια άλλη μέρα θα εργαστεί μόνο 6, αλλά και ηλεκτρονική κάρτα εργασίας, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη εγγύηση για τα δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς θα καταγράφει αυτόματα και θα περνάει στην ΕΡΓΑΝΗ την ώρα προσέλευσης και αποχώρησης από τον τόπο εργασίας.

Ο Υπουργός Εργασίας επιχειρώντας να απαντήσει στην κριτική για κατάργηση του 8ωρου, ανέφερε: «Είναι ένα νομοσχέδιο που κάνει μεγάλη παρέμβαση στο εργατικό δίκτυο που είναι από τις αρχές του δεκαετίας του ’80. Η κατεύθυνση που έχω δώσει στους συνεργάτες μου είναι να πάμε με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Οπότε, ακούω γελώντας αυτά που λένε για κατάργηση 8ωρου. Δεν αμφιβάλω οτι ακόμα και όταν παρουσιαστεί το νομοσχέδιο θα υπάρχουν κάποιοι κολλημένοι που θα το λένε αυτό».

Στη συνέχεια, είπε: «Θα φέρουμε κάποιες διατάξεις που θα αφορούν την λεγόμενη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Διευθέτηση του χρόνου εργασίας ισχύει από το 2005 ή 2006. Υπάρχουν σχετικές ρυθμίσεις σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχει και στην Ελλάδα. Θα δούμε πως θα δουλέψει με τις όποιες ανάγκες…».

Στην ερώτηση των δημοσιογράφων αν θα πληρωθεί κάποιες υπερωρίες, σε περίπτωση που μία μέρα δουλέψει 10 αντί για 8 ώρες η απάντηση του κ. Χατζηδάκη ήταν η εξής: «Μετά από συμφωνία με τον εργοδότη, μία μέρα θα δουλέψετε 6 ώρες. Ο συνολικός χρόνος εργασίας δεν πρόκειται να αυξηθεί», με την δημοσιογράφο να του απαντά: «Άρα δεν θα υπάρχουν πληρωμένες υπερωρίες».

Σε εκείνο το σημείο ο Υπουργός Εργασίας, προσπάθησε να διαχωρίσει την διευθέτηση του χρόνου εργασίας και την υπερωριών, λέγοντας: «Άλλο οι υπερωρίες, άλλο η διευθέτηση χρόνου εργασίας. Οι υπερωρίες πληρώνονται εξτρά. Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας είναι σε κάποιες εποχικές δουλειές, σε κάποιες δουλειές που υπάρχει ανάγκη, δουλεύω λίγο περισσότερο τώρα και κάθομαι κάποιες άλλες μέρες και δεν δουλεύω».

Πηγή: typosthes.gr

Related posts

Τέλος στις αναλήψεις από ΑΤΜ – Πώς θα βγάζουμε χρήματα

Βρέφος veκρo στα σκαλιά εκκλησίας – Βρέθηκε τυχαία επάνω σε “κούνια”

Πέθαvε η 5 φορές Ολυμπιονίκης της γυμναστικής…