Από τι πέθανε ο Σωκράτης Κόκκαλης: Όλη η Αλήθεια για την Αιτία Θανάτου του - Fanpage

Από τι πέθανε ο Σωκράτης Κόκκαλης: Όλη η Αλήθεια για την Αιτία Θανάτου του

Από τι πέθανε ο Σωκράτης Κόκκαλης και τι μπορεί να προκάλεσε την καρδιακή ανακοπή;

Καμιά εξαίρεση δεν κάνει ο αιφνίδιος θάνατος, αυτό αποδεικνύει ο θάνατος του 34χρονου Σωκράτη Κόκκαλη που αποδίδεται σε ανακοπή καρδιάς.

Τι είναι όμως η καρδιακή ανακοπή και τι ακριβώς μπορεί να την προκάλεσε;

Καρδιακή ανακοπή είναι η αιφνίδια απώλεια καρδιακής λειτουργίας σε ένα άτομο με διαγνωσμένη ή μη καρδιακή νόσο. Ο χρόνος και τρόπος θανάτου είναι απρόβλεπτος. Συμβαίνει ακαριαία ή σε λίγο μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι διασώστες των ασθενοφόρων αντιμετωπίζουν ετησίως τουλάχιστον 360.000 εξωνοσοκομειακές καρδιακές ανακοπές.

Είναι η καρδιακή προσβολή το ίδιο με την καρδιακή ανακοπή;

Όχι. Ο όρος «καρδιακή προσβολή» συχνά χρησιμοποιείται εσφαλμένα για να περιγράψει την καρδιακή ανακοπή. Αν κα η καρδιακή προσβολή μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανακοπή και αιφνίδιο θάνατο, οι όροι δεν έχουν την ίδια έννοια. Οι καρδιακές προσβολές συχνά προκαλούνται από απόφραξη που σταματά τη ροή του αίματος στην καρδιά. Η καρδιακή προσβολή (ή έμφραγμα ου μυοκαρδίου) έχει να κάνει με το θάνατο καρδιακού μυϊκού ιστού που οφείλεται στην απώλεια της αιμάτωσης, και δεν καταλήγει υποχρεωτικά στο θάνατο του ασθενούς με καρδιακή προσβολή .

Η καρδιακή ανακοπή οφείλεται σε δυσλειτουργία του καρδιακού ηλεκτρικού συστήματος. Στην καρδιακή ανακοπή ο θάνατος συμβαίνει όταν η καρδιά ξαφνικά σταματά να λειτουργεί σωστά. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ακανόνιστο ή μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό( Αρρυθμίες). Μια συχνή αρρυθμία στην καρδιακή ανακοπή είναι η κοιλιακή μαρμαρυγή. Αυτό συμβαίνει όταν οι κατώτεροι θάλαμοι της καρδιάς ξαφνικά χτυπούν χαοτικά και δεν αντλούν αίμα. Ο ασθενής πεθαίνει σε μερικά λεπτά από όταν σταματήσει η καρδιά. Η καρδιακή ανακοπή μπορεί να αναταχθεί αν γίνει Κ.Α.Ρ.Π.Α. και χρησιμοποιηθεί απινιδωτής για να σοκάρει τη καρδιά και να επαναφέρει φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό μέσα σε λίγα λεπτά.

Κατανοώντας τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Σχεδόν όλες οι καρδιακές νόσοι μπορούν να προκαλέσουν ξαφνική καρδιακή ανακοπή. Οι περισσότερες καρδιακές ανακοπές συμβαίνουν όταν το ηλεκτρικό σύστημα της πάσχουσας καρδιάς δυσλειτουργεί, παράγωντας αφύσικο ρυθμό όπως η κοιλιακή ταχυκαρδία ή μαρμαρυγή. Κάποιες καρδιακές ανακοπές οφείλονται σε ακραία επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού. Όλες αυτές καλούνται επικίνδυνες για τη ζωή αρρυθμίες.

Τι μπορεί να προκάλεσε καρδιακή ανακοπή στον Σωκράτη Κόκκαλη;

1. Ουλή από προηγηθείσα καρδιακή προσβολή ή άλλα αίτια: Μια καρδιά με ουλή ή διογκωμένη από οποιοδήποτε αίτιο είναι ευάλωτη στην εμφάνιση επικίνδυνων για τη ζωή αρρυθμιών. Οι πρώτοι έξι μήνες μετά την καρδιακή προσβολή είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη περίοδος για αιφνίδια καρδιακή ανακοπή σε ασθενείς με αρτηριοσκληρωτική καρδιακή νόσο.

2. Πεπαχυσμένος καρδιακός μυς (μυοκαρδιοπάθεια) οποιασδήποτε αιτιολογίας (συνήθως υπέρταση ή βαλβιδική καρδιακή νόσος)- ιδιαίτερα αν συνυπάρχει καρδιακή ανεπάρκεια –μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής.

3. Φαρμακευτική αγωγή: Στις κατάλληλες συνθήκες ,διάφορα καρδιολογικά φαρμακευτικά σκευάσματα μπορεί να διευκολύνουν αρρυθμίες και να προκαλέσουν αιφνίδια καρδιακή ανακοπή. Παραδόξωςτα αντιαρρυθμικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των αρρυθμιών μπορούν σε μερικές περιπτώσεις να προκαλέσουν θανατηφόρες κοιλιακές αρρυθμίες ακόμα και στη προβλεπόμενη συνταγογραφημένη δοσολογία. Αυτό αποκαλείται » προοαρρυθμική δράση «. Ανεξάρτητα από την ύπαρξη οργανικής καρδιακής νόσου, σημαντικές μεταβολές στα επίπεδα Καλίου και Μαγνησίου στο αίμα (για παράδειγμα από τη χρήση διουρητικών) μπορούν επίσης να προκαλέσουν επικίνδυνες για τη ζωή αρρυθμίες και καρδιακή ανακοπή.

4. Ηλεκτρικές διαταραχές: Συγκεκριμένες ηλεκτρικές διαταραχές όπως τα σύνδρομα Wolff-Parkinson-White και μακρού QT μπορούν να προκαλέσουν αιφνίδια καρδιακή ανακοπή σε παιδιά και νέους.

5. Διαταραχές αιμοφόρων αγγείων: Σπανιότερα συγγενείς ανωμαλίες των αιμοφόρων αγγείων ,ιδιαίτερα των στεφανιαίων αρτηριών και της αορτής ανακαλύπτονται σε νεαρά θύματα αιφνίδιου καρδιακού θανάτου. Η αδρεναλίνη που εκλύεται κατά την έντονη σωματική ή αθλητική δραστηριότητα συχνά πυροδοτεί καρδιακή ανακοπή παρουσία αυτών των ανωμαλιών.

6. Χρήση Ναρκωτικών Ουσιών: Σε άτομα χωρίς οργανική καρδιακή νόσο τα ναρκωτικά, όπως η κοκαΐνη και άλλες ουσίες μπορούν να προκαλέσουν αιφνίδια καρδιακή ανακοπή.

Γενικά, στις περισσότερες περιπτώσεις, όπου το άτομο, κυρίως νεαρής ηλικίας, δεν έχει άλλο παθολογικό αίτιο ή έχει κάνει τα απαιτούμενα τσεκ απ, ο θάνατος από ανακοπή καρδιάς συνδέεται με ναρκωτικά και κοκαΐνη.

Πηγή

Αφήστε το σχόλιο σας: