Αύριο το βράδυ η πρώτη βροχή αστεριών της χρονιάς - Fanpage

Αύριο το βράδυ η πρώτη βροχή αστεριών της χρονιάς

 

 

Η πρώτη βροχή από «πεφταστέρια» της άνοιξης, οι Λυρίδες, θα κορυφωθεί στον ουρανό του βορείου ημισφαιρίου, όπου ανήκει και η Ελλάδα, το βράδυ του Σαββάτου 21 Απριλίου προς χαράματα της Κυριακής 22 Απριλίου. Οι διάττοντες αστέρες θα είναι ορατοί μέχρι και τις 25 του μήνα, εφόσον ο καιρός επιτρέψει τις νυχτερινές παρατηρήσεις.

Οι Λυρίδες θεωρούνται μια μέση «βροχή» και στο αποκορύφωμά τους υπολογίζεται πως εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα και πυρακτώνονται έως και 20 μετέωρα ανά ώρα με ταχύτητρε που αγγίζουν τα 50 χιλιόμετρα. Οι Λυρίδες ορισμένες φορές δημιουργούν φωτεινά πεφταστέρια με μακριές ουρές, που παραμένουν ορατές στον ουρανό για αρκετά δευτερόλεπτα. Κάποιες χρονιές, τα «πεφταστέρια» τους έφθασαν ακόμα και τα 100 ανά ώρα.

Η εν λόγω βροχή διαττόντων, που καταγράφηκε για πρώτη φορά το 687 π.Χ. από τους Κινέζους, φαινομενικά προέρχεται από τον αστερισμό της Λύρας, από όπου πήρε το όνομά της, και ειδικότερα από τον αστέρα Βέγα (‘Αλφα Λύρας), που είναι το πιο λαμπρό άστρο του αστερισμού αυτού και το δεύτερο φωτεινότερο άστρο του νυχτερινού ουρανού του βορείου ημισφαιρίου.

Ωστόσο, η πραγματική πηγή προέλευσης είναι ο κομήτης C/1861 G1 «Θάτσερ», τον οποίο ανακάλυψε το 1861 ο Αμερικανός Α. Θάτσερ. Ο κομήτης αφήνει στο πέρασμά του μια μακριά ουρά σκόνης και σωματιδίων, η οποία διασταυρώνεται κάθε έτος με την τροχιά του πλανήτη μας. Ο κομήτης θα περάσει πάλι πολύ κοντά από τη Γη το 2276, αφού η τροχιά του γύρω από τον Ήλιο διαρκεί σχεδόν 415 χρόνια.

Τα απομεινάρια από την ουρά του κομήτη, έπειτα από το τελευταίο κοντινό πέρασμά του κατά τον 19ο αιώνα, αιωρούνται ακόμα στο διάστημα και συνεχίζουν να προκαλούν τη «βροχή» των Λυρίδων κάθε χρόνο.

 

Πηγή

Αφήστε το σχόλιο σας: