Ερντογάν: «Η Τουρκία είναι ένα δημοκρατικό κράτος που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα» - Fanpage

Ερντογάν: «Η Τουρκία είναι ένα δημοκρατικό κράτος που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα»

 

 

Στη διάσκεψη κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στη βουλγαρική πόλη της Βάρνας της Μαύρης Θάλασσας, και οι δύο πλευρές απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία σε στοιχειώδη ζητήματα, αναφέρει η γερμανική FAZ. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τούσκ δήλωσε, μετά τις συνομιλίες με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πως η ΕΕ εξακολουθεί να ανησυχεί για το κράτος δικαίου στην Τουρκία.

Επιπλέον, κατέκρινε την κράτηση πολιτών της ΕΕ στη χώρα και τον Τουρκικό αποκλεισμό θαλάσσιων οικοπέδων στην Κύπρο. Αναφερε ακόμη την ανησυχία της ΕΕ για την τουρκική στρατιωτική δράση στη Συρία.

Όμως, ο Ερντογάν εμφανιστηκε αισιόδοξος ότι οι σχέσεις ανάμεσα σε Τουρκία και ΕΕ θα μπορούσαν να βελτιωθούν και πάλι. «Ελπίζουμε ότι έχουμε αφήσει το δύσκολο χρόνο πίσω στις σχέσεις Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ο Ερντογάν τόνισε ότι από το 1963 η Τουρκία επιδιώκει την ένταξη στην ΕΕ και εξακολουθεί να είναι υποψήφια χώρα.

Ο Ερντογάν τάχθηκε υπέρ της ταχείας αντιμετώπισης του θεματος της τελωνειακής ένωσης της Άγκυρας με την ΕΕ, εξαιρώντας πολιτικές πτυχές. Δηλώνει ότι τον Φεβρουάριο η κυβέρνησή του υπέβαλε προτάσεις στην ΕΕ σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία θα μπορούσε να εκπληρώσει τις συνθήκες για την απελευθέρωση των θεωρήσεων. Η απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων πρέπει να εφαρμοστεί γρήγορα, τόνισε.

Ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι:

«Η Τουρκία είναι ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου, σέβεται ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες και δικαιώματα» Αμφισβήτησε μάλιστα τον τουρκικό αποκλεισμό θαλάσσιων οικοπέδων στην Κύπρο, αναφέροντας πως θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.

 

Πηγή

Αφήστε το σχόλιο σας: