Ερντογάν: «Θα γίνει πόλεμος στην Μεσόγειο εάν η Κύπρος συνεχίσει τις γεωτρήσεις» - Fanpage

Ερντογάν: «Θα γίνει πόλεμος στην Μεσόγειο εάν η Κύπρος συνεχίσει τις γεωτρήσεις»

 

Mε ευθεία απειλή πολέμου προειδοποίησε την Κύπρο και την Ελλάδα ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε περίπτωση που η Κύπρος συνεχίσει τις γεωτρήσεις!

«Η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου θα αντιμετωπίσει διαρκή απειλή, αν η Κύπρος συνεχίσει εκεί τις μονομερείς επιχειρήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά πρόεδρος της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία, διατύπωσε το σχόλιο αυτό σε ομιλία του στη δεξαμενή σκέψης Τσάταμ Χάουζ στο Λονδίνο.

Την ίδια στγιμή, το σενάριο του  «θερμού» καλοκαιριού στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επιστρέφει, αυτήν τη φορά εμμέσως, διά της επαναφοράς από την Αγκυρα της πιθανότητας να πραγματοποιηθούν γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο τους προσεχείς μήνες.

Παρότι οι Τούρκοι, ευλόγως, δεν γνωστοποιούν την περιοχή όπου σκοπεύουν να κάνουν τις πρώτες γεωτρήσεις, είναι απόλυτα ξεκάθαρο πως θα επηρεαστεί το συνολικό παιχνίδι στην περιοχή.

Σε Αθήνα και Λευκωσία εκτιμάται πως πιθανές γεωτρήσεις θα γίνουν εντός των θαλασσίων ζωνών οι οποίες βρίσκονται βόρεια της Κύπρου. Πρόκειται για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και θαλάσσιες ζώνες που νομικά υπάγονται στη δικαιοδοσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρακτικά, όμως, ελέγχονται από την Αγκυρα και το ψευδοκράτος.

Αν οι Τούρκοι αποφασίσουν να κάνουν γεωτρήσεις σε περιοχές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο, ενδεχομένως εντός των οικοπέδων 4, 5 ή 6, τότε η Αθήνα προειδοποίησε ότ θα απαντήσει με την Task Force την οποία ετοιμάζει για να αποτρέψει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις με τις ασκήσεις «Λευκή Θύελλα-2018» και «Θαλάσσιος Λέων» που ξεκίνησαν από την  θάλασσα του Μαρμαρά και το Αιγαίο Πέλαγος έως  και την Ανατολική Μεσόγειο έχουν αναπτύξει το 70% των ναυτικών μονάδων τους.

Η τουρκική ναυτική άσκηση «Λευκή Θύελλα-2018», θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Μαΐου.

Στόχος της η ανάπτυξη σε επίπεδο ετοιμότητας μάχης στην Α.Μεσόγειο , η  αναβάθμιση των πολεμικών δυνατοτήτων στο Αιγαίο, ώστε να είναι πανέτοιμο συμβάλλοντας στη διατήρηση της ασφάλειας στη θάλασσα.

Στην εν λόγω άσκηση συμμετέχουν η Ναυτική  Διοίκηση Αιγαίου, αεροσκάφη της τουρκικής Αεροπορίας, ενώ θα πραγματοποιηθούν και βολές πραγματικών πυραύλων σε  θαλάσσιους στόχους  καθώς και  βολές  πυροβόλων  .

Σε αυτή την άσκηση θα συμμετάσχουν τουλάχιστον 6 τουρκικές φρεγάτες και δύο υποβρύχια.

Την ίδια στιγμή διεξάγεται η τουρκική άσκηση  «Sea Lion – 2018» που είναι τύπου CSAR ( έρευνας και διάσωσης) στα διεθνή ύδατα στο Αιγαίο.

Η Tουρκική Άσκηση  Έρευνας και Διάσωσης  πραγματοποιείται σε δύο διαφορετικά σημεία που βρίσκονται ανάμεσα στα νησιά της Λέσβου και της Χίου .

Συμμετέχουν δύο φρεγάτες τουρκικές ειδικές δυνάμεις, ένα ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης , μία  1 φρεγάτα,  αεροσκάφος ΑΦΝΣ ,  ελικόπτερο διάσωσης, δύο αεροσκάφη μεταφοράς του Λιμενικού Σώματος,  και 3 κορβέτες.

Σε άλλες ασκήσεις στην Α.Μεσόγειο και την Κύπρο συμμετέχουν 7 φρεγάτες του τουρκικού Ναυτικού.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Πηγή

Αφήστε το σχόλιο σας: