Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην ΕΡΤ ο πρώην βουλευτής Φλώρινας και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Λιάνης δήλωση.
Ο κ. Λιάνης δήλωσε «Η συμφωνία αυτή είναι μακράν η καλύτερη από όλες που προτάθηκαν κατά καιρούς στις διμερής ή πολυμερείς συζητήσεις, στους διεθνείς οργανισμούς, ευρωπαϊκούς ή ξένους, όπως ο ΟΗΕ» και συμπλήρωσε με νόημα ότι «όλοι εμείς, στη Βουλή, είτε ήμασταν στο ΠΑΣΟΚ είτε στη ΝΔ, περιμέναμε μία τέτοια λύση που αν ερχόταν όποιος ήταν κυβέρνηση θα πανηγύριζε.
Εγώ το χαρακτηρίζω χορό των μεταμφιεσμένων. Μεταμφιέζονται για να δείξουν ότι δεν ήταν εκείνο που ζητάγαμε». Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, ήταν λάθος το ότι δεν άνοιξε αυτή τη συζήτηση το κράτος και να γίνει μέχρι το τελευταίο χωριό.
Όσον αφορά το συλλαλητήριο ο κ. Λιάνης είπε ότι ήταν «μία μεγάλη συγκέντρωση», ωστόσο, υποστήριξε την άποψη ότι «το σύνολο των ανθρώπων που ήταν εκεί ήταν, είναι άνθρωποι που δεν ξέρουν καν τι είναι το Μακεδονικό και δεύτερον δεν ξέρουν τι είναι η συμφωνία. Ακόμα και τη συμφωνία μερικοί βουλευτές δεν την έχουν διαβάσει.
Όλοι φαντάζονται ότι πάνε να μας πάρουν τη Μακεδονία, όλοι φαντάζονται ότι πάει τη χάσαμε, όλοι φαντάζονται ότι πέφτουν ξένες δυνάμεις για να μας διαλύσουνε, όλοι φαντάζονται ότι μπορεί να δεχτούμε ακόμα και επίθεση από τα Σκόπια, όλα αυτά είναι μία τρέλα. Δεν είναι τίποτα από αυτά αλήθεια και υπάρχει και αυτή η σύγχυση στη Βουλή όπου δεν βρέθηκε ένα μέτωπο ενωτικό γύρω από αυτή την υπόθεση για ένα θέμα που ταλανίζει τη χώρα έναν αιώνα».
Ο πρώην βουλευτής Φλώρινας σημείωσε ακόμα ότι «και στο Βουκουρέστι το 2008, το όνομα ήταν το «Βόρεια Μακεδονία», αλλά δεν είχε όλα τα άλλα» και συνέχισε λέγοντας:
«Εδώ εξασφαλίστηκαν κάποια πολύ σοβαρά πράγματα. Για μένα, που ζω στα σύνορα και έχω ζήσει το θέμα μετωπικά, το να λυθούν αυτά τα θέματα ήταν καίριο. Ουσιαστικά λύθηκε το θέμα του ονόματος καθότι Βόρεια Μακεδονία είναι διαφορετικό από το Δημοκρατία της Μακεδονίας και με τη ρηματική διακοίνωση αποσαφηνίζεται εντελώς. Λύνεται και το θέμα του αλυτρωτισμού που ήταν καίριο. Όταν σου λύνει το θέμα της γλώσσας, σου λύνει το θέμα του αλυτρωτισμού».
Πηγή: thecaller.gr