Με το βασανιστήριο της πείνας «ξεφορτώνεται» η Ουγγαρία τους πρόσφυγες που περιμένουν για άσυλο σε ειδικά κέντρα στα σύνορά της, εκβιάζοντάς τους με αυτόν τον τρόπο να γυρίσουν πίσω στη Σερβία.
Σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Deutsche Welle, η Ουγγαρία αφήνει επίτηδες νηστικούς κυρίως Αφγανούς και Σύρους πρόσφυγες σε κέντρα της ζώνης διέλευσης (τράνζιτ) υπό διεθνή αστυνομική επιτήρηση, ώστε να τους αναγκάσει να επιστρέψουν στη Σερβία χωρίς να ασκήσουν έφεση στην αρχική απόρριψη της αίτησης ασύλου τους από τις ουγγρικές Αρχές!
Αυτή την απάνθρωπη τακτική της πείνας που εφαρμόζει από τα μέσα Αυγούστου το Γραφείο Μετανάστευσης και Ασύλου της Ουγγαρίας, παραβιάζοντας όχι μόνο τις ευρωπαϊκές και διεθνείς συνθήκες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και κάθε έννοια πολιτισμού, κατήγγειλαν σε σκληρούς τόνους οι ανεξάρτητες οργανώσεις Human Rights Watch (Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) και το ουγγρικό παράρτημα της Επιτροπής του Ελσίνκι. Να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμψε την Ουγγαρία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για «μη συμμόρφωση προς την ευρωπαϊκή νομοθεσία ασύλου και επαναπροωθήσεων», όπως και για τη νέα νομοθεσία της Βουδαπέστης περί ποινικοποίησης της παροχής βοήθειας σε όσους ζητούν άσυλο στη χώρα.
«Σήμερα μια νεαρή Αφγανή μάς κατήγγειλε ότι μόλις απέρριψαν το αίτημά της για άσυλο έπαψαν να της δίνουν φαγητό. Είναι η όγδοη σχετική καταγγελία που λαμβάνουμε. Για να δώσει φαγητό στους πρόσφυγες το Γραφείο Μετανάστευσης ζητά ειδική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», ανήρτησε στο twitter η ουγγρική Επιτροπή του Ελσίνκι. Ενα μέλος της, η Λίντια Γκαλ, κατήγγειλε πως οι πρόσφυγες σε κέντρα αναμονής υποχρεώνονται να προσφεύγουν στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για ένα κομμάτι ψωμί. «Παράνομο και απάνθρωπο», σχολίασε. Μέχρι στιγμής το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει εκδώσει μόνο 5 προσωρινές διαταγές για σίτιση λιμοκτονούντων προσφύγων, ύστερα από πρωτοβουλία Ούγγρων και ξένων δικηγόρων.
Οι Ούγγροι αξιωματούχοι ισχυρίζονται πως δεν είναι υποχρεωμένοι να σιτίζουν χωρίς δικαστική εντολή τους πρόσφυγες της ζώνης τράνζιτ όταν απορριφθεί η πρώτη αίτηση ασύλου τους. Ωστόσο οι διεθνείς συμβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων (ιδίως η διακήρυξη του ΟΗΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης) απαγορεύουν ρητά την απάνθρωπη και υποτιμητική μεταχείριση οποιουδήποτε κρατουμένου, ο οποίος έχει δικαίωμα σε «φαγητό, νερό, συνθήκες υγιεινής και ιατρική φροντίδα».
Asylum seekers forced to go to court to get a slice of bread. Absurd & inhumane #Hungary govt policy deny some detained asylum seekers food: https://t.co/O9daTfud6e
— Lydia Gall (@LydsG) August 22, 2018
Αντ’ αυτού οι Ούγγροι σπρώχνουν Σύρους και Αφγανούς πίσω στη Σερβία, ενημερώνοντάς τους «άτυπα» ότι θα τους… αφήσουν νηστικούς όσο εκκρεμεί η αίτησή τους, αλλά είναι ελεύθεροι να γυρίσουν πίσω στη Σερβία ή «σε οποιαδήποτε τρίτη χώρα».
Η Ουγγαρία δέχεται μετρημένες στα δάχτυλα αιτήσεις ασύλου, καθώς η εμπειρία του 2015 -όταν πέρασαν από το έδαφός της πάνω από 170.000 πρόσφυγες και οικονομικοί μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, με κύριο προορισμό τη Γερμανία- μετέτρεψε τον Βίκτορ Ορμπαν σε ηγέτη του αντιμεταναστευτικού ρεύματος των Ανατολικοευρωπαίων – και ταυτόχρονα μείζονα πονοκέφαλο για την Ε.Ε. Στο διάβα της μεταναστευτικής κρίσης η Ουγγαρία ύψωσε συρματοπλέγματα στα σύνορα με τη Σερβία, επέτρεψε στον στρατό και την αστυνομία να χρησιμοποιούν δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες και αρνήθηκε κάθε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην υποδοχή προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία.
Today it is a single young Afghan woman who is being denied food after her asylum claim was rejected. She is our 8th client suffering from this inhuman treatment in the transit zone. The immigration office won’t give her food unless the Strasbourg human rights court orders it. https://t.co/Ta2MMjClrm
— HunHelsinkiCommittee (@hhc_helsinki) August 21, 2018
Η τραγική ειρωνεία είναι ότι τον Μάρτιο του 2017 περίπου 100 μετανάστες έκαναν απεργία πείνας στο κέντρο κράτησης Μπεκέτσαμπα, στα σύνορα με τη Ρουμανία, ζητώντας καλύτερες συνθήκες κράτησης και να τους… επιτραπεί να φύγουν από την Ουγγαρία.