Η γιορτή του Ταξιάρχη στο Μανταμάδο της Μυτιλήνης πήρε φέτος απρόσμενη τροπή.
Οι άγνωστοι που είχαν παρεισφρήσει στο πλήθος παίζοντας αριστοτεχνικά το ρόλο των προσκυνητών χωρίς να κινήσουν την παραμικρή υποψία, είχαν σαφείς οδηγίες από την κεντρική φορολογική διοίκηση να παρακολουθήσουν αν κόβονται αποδείξεις στο περίπτερο της μονής όπου πωλούνται κομποσκοίνια, εικόνες και αναμνηστικά από τους μοναχούς.
Οπως αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, οι «ράμπο» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είχαν επισκεφθεί για πρώτη φορά τον Ταξιάρχη τον περασμένο Φεβρουάριο και όταν διαπίστωσαν ότι το περίπτερο με τα εκκλησιαστικά σύμβολα δεν διέθετε ταμειακή μηχανή, έβαλαν λουκέτο για 48 ώρες.
Στην είσοδο οι εφοριακοί κόλλησαν τη γνωστή ανακοίνωση προσωρινής αναστολής λειτουργίας, που μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε σε μπαρ, καφετέριες και εστιατόρια, αφού τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης βρίσκονταν κυρίως στο στόχαστρο των εφοριακών.
Η ανακοίνωση εκδόθηκε από τη ΔΟΥ Μυτιλήνης και ανέφερε ότι ο χώρος «σφραγίσθηκε λόγω φορολογικών παραβάσεων μέχρι 26/2/2018 και ώρα 10.00», όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που φέρνει στο φως ο «Ε.Τ.» της Κυριακής.
Οι ελεγκτές, όμως, όχι μόνο έκλεισαν το κατάστημα του μοναστηριού με τη λογική… «κι ο Αγιος φοβέρα θέλει», αλλά επέστρεψαν δυο μήνες μετά, στο τέλος Απριλίου, για να διαπιστώσουν αν τηρείται το γράμμα του νόμου και συγκεκριμένα αν έχει τοποθετηθεί ταμειακή μηχανή ώστε να κόβονται αποδείξεις ακόμα και για τα κομποσκοίνια.
Με αφορμή το πανηγύρι του Ταξιάρχη, που γίνεται κάθε χρόνο την Κυριακή των Μυροφόρων, 14 ημέρες μετά το Πάσχα, οι εφοριακοί μεταμφιέστηκαν σε προσκυνητές και επισκέφθηκαν το μοναστήρι.
Εκεί διαπίστωσαν ότι περίπου 40.000 πιστοί είχαν φτάσει στο ιερό προσκύνημα με κάθε μέσο (με τα πόδια, με άλογα, ακόμα και με ποδήλατα), ανάλογα με το τάμα τους.
Για το περίπτερο της μονής θα ήταν μια καλή ευκαιρία να γεμίσει το ταμείο, αν δεν εμφανίζονταν οι ελεγκτές που, όταν διαπίστωσαν ότι δεν είχε κοπεί ούτε μία απόδειξη, έβαλαν ξανά λουκέτο στο περίπτερο, επίσης για 48 ώρες.
Τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες, η μονή αναγκάστηκε να βάλει ταμειακή μηχανή ώστε να μην έχει νέες περιπέτειες στο μέλλον.
Στόχος το «μαύρο» χρήμα από το εμπόριο κεριών
Η έφοδος των ελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στη Μονή Ταξιάρχη ήταν μόνο η αρχή, αφού, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής, υπάρχει η πρόθεση οι έλεγχοι να συνεχιστούν ώστε τα φορολογικά βάρη να μοιραστούν προς κάθε κατεύθυνση χωρίς διακρίσεις και να μη μείνει κανείς στο απυρόβλητο.
Οι πιστοί δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν έφτασαν στην Ιερά Μονή στο Μανταμάδο και είδαν στην είσοδο του περιπτέρου την ταμπέλα «Αναστολή λειτουργίας λόγω φορολογικών παραβάσεων» με μεγάλα κόκκινα γράμματα.
Στα πηγαδάκια που σχηματίστηκαν κάποιοι θεώρησαν δίκαιη την απόφαση και κάποιοι άλλοι εξέφρασαν αντιρρήσεις σημειώνοντας ότι «δεν θα σωθεί το κράτος από τις αποδείξεις για τα κομποσκοίνια».
Για τη φορολογική αρχή όμως αυτός θα είναι στο μέλλον ο κανόνας και όχι η εξαίρεση για οποιονδήποτε χώρο, εφόσον έχει εμπορική δραστηριότητα και πουλάει οτιδήποτε εξασφαλίζοντας έσοδα.
Επόμενος στόχος των εφοριακών θα είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το εμπόριο κεριών, γύρω από το οποίο επιτελείς τoυ φοροελεγκτικού μηχανισμού εκτιμούν ότι κινείται «μαύρο» χρήμα αφού είναι ένας τομέας στον οποίο ουδέποτε έγιναν έλεγχοι.
Στο στόχαστρο θα βρεθεί η εμπορική διαδρομή του κεριού από τις βιοτεχνίες μέχρι τους ναούς.
Οταν οι εφοριακοί του Πιτσιλή είχαν ντυθεί Σουηδοί τουρίστες
Η μόδα της μεταμφίεσης των εφοριακών είχε ξεκινήσει πέρυσι το καλοκαίρι από τα νησιά, όπου η φοροδιαφυγή οργιάζει όσο κορυφώνεται η προσέλευση των τουριστών.
Η πιο εντυπωσιακή «παράσταση» από τους ελεγκτές του Γιώργου Πιτσιλή είχε δοθεί στη Χρυσή, το γνωστό και ως Γαϊδουρονήσι, κοντά στην Κρήτη, καθώς οι ελεγκτές εμφανίζονταν με μούσια και βερμούδες ως Σουηδοί τουρίστες, ενώ οι ελέγκτριες ως νοικοκυρές κουβαλώντας ογκώδη φορητά ψυγεία για πικνίκ στην παραλία.
Η παρακολούθηση κράτησε περίπου δύο εβδομάδες, κατά τις οποίες οι ελεγκτές ψώνιζαν ασταμάτητα καφέδες και σνακ από τις καντίνες που λειτουργούσαν στο νησί.
Ετσι διαπιστώθηκε ότι οι ιδιοκτήτες είχαν εγκαταστήσει ταμειακές μηχανές-«μαϊμού» και δεν είχαν κοπεί πάνω από 20.000 αποδείξεις.
Μετά από αλλεπάλληλα λουκέτα, τσουχτερά πρόστιμα και δικαστικές αποφάσεις, οι τοπικές Αρχές γκρέμισαν τελικά τα παραπήγματα.
Πριν από λίγες ημέρες μάλιστα ο Δήμος Ιεράπετρας, με τη βοήθεια δεκάδων Ελλήνων και ξένων εθελοντών που έφτασαν με καραβάκια στη Χρυσή, καθάρισε τις ακτές του νησιού που κατακλύζεται κάθε χρόνο από χιλιάδες τουρίστες, δίνοντάς του ξανά την παραδεισένια εικόνα του.
[tribune]