Αρχηγικό στέλεχος στο κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού το οποίο εξαρθρώθηκε φέρεται να είναι ο 51χρονος ενεχυροδανειστής Ριχάρδος, o διάσημος ιδιοκτήτης αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων ο οποίος συνελήφθη, μαζί με άλλα 58 άτομα, για την εν λόγω πολύκροτη υπόθεση.
Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη δυο διαφορετικών κυκλωμάτων τα οποία είχαν όπως φαίνεται άμεση συνεργασία μεταξύ τους συνέλαβαν οι αστυνομικοί σε μια γιγαντιαία επιχείρηση η οποία άρχισε χθες το μεσημέρι και βρίσκεται μέχρι τώρα σε εξέλιξη.
Συνολικά έχουν συλληφθεί ή προσαχθεί 68 άτομα.
Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο γνωστός λόγω των τηλεοπτικών του εμφανίσεων ενεχυροδανειστής Δημήτρης Ριχάρδος Μυλωνάς.
Με βάση τις πηγές του AΠΕ-ΜΠΕ, ο γνωστός από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του ιδιοκτήτης ενεχυροδανειστηρίων κατηγορείται ότι συγκέντρωνε, μαζί με συνεργάτες του, μεγάλες ποσότητες χρυσού τόσο από τα καταστήματά του, όσο και από άλλα ενεχυροδανειστήρια και στη συνέχεια τις διοχέτευε στην Τουρκία και σε άλλες χώρες.
Η αστυνομία έχει κάνει «φύλλο και φτερό» τόσο τα γραφεία της επιχείρησής του, όσο και την πολυτελή οικία του στα νότια προάστια.
Ταυτόχρονα, στο ένα κύκλωμα φέρεται να έχει καίριο ρόλο και ένας γνωστός χρυσοχόος. Στην υπόθεση, με βάση πάντοτε τις αστυνομικές πηγές, εμπλέκονται και άλλοι ιδιοκτήτες ενεχυροδανειστηρίων, αλλοδαποί και άτομα του κοινού ποινικού δικαίου.
Αξιοσημείωτο είναι πως πέρα από τις έως τώρα 59 συλλήψεις, έχουν κατασχεθεί ποσότητες χρυσού και ασημιού, καθώς και όπλα, μεγάλα χρηματικά ποσά και πλήθος χρυσαφικών.
Η επιχείρηση για την εξάρθρωση των δύο κυκλωμάτων πραγματοποιήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής και του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου με τη συνδρομή υπηρεσιών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, καθώς και της ΕΚΑΜ.
Οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα, ενώ η παρουσίαση της υπόθεσης αναμένεται να πραγματοποιηθεί το απόγευμα στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.
Η εμπλοκή του Ριχάρδου
Ο Ριχάρδος, με βάση τα όσα αναφέρουν πηγές της αστυνομίας εμπλέκεται σε κύκλωμα κλεπταποδοχής. Τα μέλη του εν λόγω κυκλώματος φαίνεται πως συνεργάζονταν με κακοποιούς του κοινού ποινικού δικαίου.
Τα μέλη του κυκλώματος έκαναν ληστές και διαρρήξεις σε σπίτια ή κοσμηματοπωλεία και εν συνεχεία πωλούσαν στο κύκλωμα των κλεπταποδόχων τα κλοπιμαία.
Το κύκλωμα, έπειτα, οδηγούσε τα κλοπιμαία σε παράνομο χυτήριο που είχε εγκαταστήσει στα δυτικά προάστια, τα κοσμήματα λιώνονταν και μετατρέπονταν σε πλάκες χρυσού.
Ο χρυσός, κατόπιν, με τη μεσολάβηση ενός Τουρκοαρμένιου και ενός Σύρου έφευγε για τη μαύρη αγορά της Τουρκίας.
Ενδεικτικό της δράσης του κυκλώματος είναι το γεγονός πως οι αστυνομικοί υπολογίζουν ότι τα κέρδη ήταν γύρω στα 6.000.000 ευρώ τον μήνα!
Οι αστυνομικοί έφτασαν στα ίχνη των δυο κυκλωμάτων συνεχίζοντας την έρευνα η οποία είχε οδηγήσει το 2016 στη σύλληψη της σπείρας των Ρομά που είχαν διαπράξει εκατοντάδες ληστείες.
Οι αστυνομικοί ήξεραν πως οι δράστες τότε διοχέτευαν τα κλοπιμαία σε κύκλωμα κλεπταποδόχων και έτσι συνέχισαν την έρευνα. Έγινε άρση απορρήτου επικοινωνιών και σιγά, σιγά οι αστυνομικοί έφτασαν σε όλα τα μέλη των κυκλωμάτων.