Lockdown: Στα καταστήματα με το τελευταίο ψηφίο της ταυτότητάς μας – Το νέο σενάριο - Fanpage

Lockdown: Στα καταστήματα με το τελευταίο ψηφίο της ταυτότητάς μας – Το νέο σενάριο

Ρηξικέλευθη ιδέα που έχει πέσει στο τραπέζι από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες στο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ώστε να μπορέσουν τα καταστήματα να λειτουργήσουν εκ νέου την Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, κάτι που αποτελεί τον απόλυτο στόχο του Υπουργείου.

Την ώρα λοιπόν που οι εμπορικοί σύλλογοι της χώρας ζητούν πάση θυσία να ανεβάσουν ρολά τα καταστήματα, το υπουργείο Ανάπτυξης έχει καταθέσει τις προτάσεις του στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και αναμένει να δοθεί το «πράσινο φως».

Σύμφωνα με πληροφορίες τα σενάρια είναι τα εξής:

Πρώτο σενάριο είναι το άνοιγμα μόνο για καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και κοσμημάτων, όπου οι αγορές θα γίνονται με ραντεβού και εντός του καταστήματος θα επιτρέπεται ένα άτομο ανά 25 τ.μ.

Το δεύτερο σενάριο είναι να λειτουργήσει οριζόντια το λιανεμπόριο, με την γνωστή μέθοδο του click away.

Το τρίτο σενάριο είναι μία νέα ρηξικέλευθη πρόταση όπου οι καταναλωτές θα μπορούν να προσέλθουν στα καταστήματα με βάση το τελευταίο ψηφίο της ταυτότητάς τους. Η εν λόγω μέθοδος αποτελεί την πλέον ευέλικτη επιλογή, καθώς το Υπουργείο θα μπορεί ανά ημέρα να ρυθμίζει το ποσοστό του πληθυσμού που θα επιτρέπεται να επισκεφτεί δια ζώσης καταστήματα. Επί παραδείγματι, με βάση και την κινητικότητα που επιθυμούν οι ειδικοί της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, το Υπουργείο θα είναι σε θέση να εγγυάται πως μονάχα το 10% ή 20% ή 30% του πληθυσμού θα δικαιούται να κυκλοφορήσει για αγορές, επιλέγοντας τον αντίστοιχο αριθμό ψηφίων (λ.χ. Δευτέρα μπορεί να επιτρέπει ένα ψηφίο, Τρίτη δύο ψηφία, κ.ο.κ.).

Μητσοτάκης: Δική μου απόφαση το σκληρό lockdown

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε αποψινή του συνέντευξη στον ΑΝΤ-1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου τόνισε ότι γνωρίζει πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στην πραγματική οικονομία και επανέλαβε ότι το Κράτος ήταν και θα είναι δίπλα στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους.

Υπογράμμισε ότι το Κράτος κινήθηκε με ταχύτητα και διάρκεια, χωρίς να ξοδέψει όλα τα χρήματα από την αρχή αλλά με στρατηγική και σχέδιο.

Επεσήμανε ότι θα συνεχιστεί η επιστρεπτέα προκαταβολή για όσο χρόνο χρειαστεί αλλά δεν μπορούμε να λειτουργούμε με κλειστή μονίμως την αγορά.

«Ένας απ’ τους λόγους που καταβάλουμε την προσπάθεια δεν είναι μόνο για να σώσουμε ζωές αλλά και για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε και πάλι την οικονομική δραστηριότητα», είπε χαρακτηριστικά. «Δεν είμαι εγώ αυτός που θα υποδείξει στην Επιτροπή τι θα αποφασίσει. Όμως το click away δούλεψε και είμαστε σήμερα σε καλύτερο επίπεδο απ’ ό, τι στις 15 Δεκεμβρίου».

Πρόσθεσε επίσης ότι με δική του απόφαση, έκανε κάτι πιο σκληρό από τις συστάσεις των ειδικών κλείνοντας για δύο εβδομάδες στις αρχές Ιανουαρίου την αγορά, για να προλάβουμε τις όποιες κακές συνέπειες από τη σχετική χαλαρότητα των εορτών. Οι πολίτες συμμορφώθηκαν, τόνισε ο πρωθυπουργός. Τόνισε επίσης πως ο βαθμός απόκλισης της συμπεριφοράς των πολιτών από τις υποδείξεις των ειδικών είναι μικρότερος σε σχέση με άλλες χώρες.

Υπήρξε διαφωνία για τον εορτασμό των Θεοφανείων με την Εκκλησία αλλά τα προβλήματα ξεπεράστηκαν και η Εκκλησία συμμορφώθηκε, σχολίασε επίσης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου.

Για τα δάνεια, υπήρχε το πρόγραμμα Γέφυρα και θα υπάρξει και νέο πρόγραμμα ενώ υπάρχει και καθεστώς αναστολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τους πληττόμενους.

«Το βασικό μας μέλημα είναι να βοηθήσουμε το εμπόριο να ξεστοκάρει», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι προτιμά από τη λέξη ευθύνη τη λέξη υπευθυνότητα.

Ο Νίκος Χατζηνικολάου μετέφερε αιτήματα από τον κλάδο των ξεναγών και από τον τομέα του πολιτισμού. «Θα σταθούμε δίπλα στον καθένα και την καθεμιά που έχουν ανάγκη», τόνισε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας τη σημασία της ενίσχυσης του τομέα του πολιτισμού.

Τόνισε ακόμη ότι έχει φροντίσει για να διαμορφωθούν αντικειμενικά κριτήρια για την κατανομή της διαφήμισης για τον εμβολιασμό.

Αφήστε το σχόλιο σας: