Μετακίνηση εκτός νομού: Νέα ημερομηνία για απαγόρευση, τι αποφασίζουν σήμερα - Fanpage

Μετακίνηση εκτός νομού: Νέα ημερομηνία για απαγόρευση, τι αποφασίζουν σήμερα

Η μετακίνηση εκτός νομού είναι ο νέος πονοκέφαλος για τους λοιμωξιολόγους. Τα σενάρια που εξετάζονται σήμερα, οπότε και θα ληφθεί η απόφαση για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό (δείτε τι έγγραφα θα χρειάζεστε)!

Η μετακίνηση εκτός νομού, με στόχο το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων είναι το ζήτημα που προβλημάτισε τους λοιμωξιολόγους και την κυβέρνηση.

Οι λοιμωξιολόγοι καλούνται σήμερα να πάρουν τις αποφάσεις τους, καθώς το άνοιγμα των χιονοδρομικών θα φέρει σημαντικό αριθμό μετακινήσεων από νομό σε νομό, αλλά και αντιδράσεις από όσους θέλουν να μετακινηθούν εκτός νομού στα εξοχικά ή έστω για να δουν σε εξωτερικό χώρο γονείς και συγγενείς.

Εκτός από τα γυμνάσια και τα λύκεια, το κυνήγι και το ψάρεμα, το άνοιγμα στα χιονοδρομικά κέντρα και η μετακίνηση εκτός νομού θα συζητηθεί από τους ειδικούς, που καλούνται να πάρουν μία απόφαση σήμερα.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας για μετακίνηση από νομό σε νομό είναι ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα, καθώς θα αυξήσει την κινητικότητα.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης τονίζουν την σημαντικότητα να ανοίξει ο συγκεκριμένος κλάδος του χειμερινού τουρισμού ώστε να μην χαθεί η χρονιά. Οι εργαζόμενοι στα χειμερινά χιονοδρομικά κέντρα μάλιστα, δηλώνουν έτοιμοι να ανοίξουν άμεσα, αλλά αυτό δεν δείχνει πως θα γίνει αυτή την εβδομάδα.

Αντίθετα, αν δώσουν το «ΟΚ» οι λοιμωξιολόγοι, πιθανότερη ημερομηνία να ανοίξουν θα είναι η 8η Φεβρουαρίου ή η 15η Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Ανάπτυξης προτείνει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η επαναλειτουργία των χιονοδρομικών δεν θα συνοδευτεί από «ξέφρενες» μετακινήσεις εκτός νομού. Το υπουργείο, συγκεκριμένα, ζητά να υπάρχει μια ειδική ρήτρα: οι μετακινήσεις εκτός νομού για επίσκεψη σε χιονοδρομικό να επιτρέπονται μόνο με την επίδειξη κράτησης (ξενοδοχείου ή άλλου καταλύματος).

Προκειμένου αυτή η ρήτρα να μη λειτουργήσει αποτρεπτικά για μονοήμερες αποδράσεις, ένα άλλο σενάριο που εξετάζεται είναι να γίνονται δεκτά και άλλα αποδεικτικά έγγραφα, όπως για παράδειγμα η online κράτηση για ενοικίαση εξοπλισμού, όπου αυτό είναι δυνατό.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες:

«Ακόμα πιο επιφυλακτική εμφανίζεται η κυβέρνηση για τα χιονοδρομικά κέντρα και την άρση των μετακινήσεων από νομό σε νομό. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα ημερομηνία που εξετάζεται είναι η 15η Φεβρουαρίου, με το σκεπτικό ότι κάθε βήμα πρέπει να γίνεται μετά το πέρας δύο εβδομάδων από το προηγούμενο, προκειμένου να ξεκαθαρίζει η επιδημιολογική εικόνα μετά από κάθε μέτρο».

Βατόπουλος: Πρόωρη η συζήτηση για ελεύθερες μετακινήσεις
«Οι άνθρωποι του κλάδου αυτού είναι λογικό να αγωνιούν και να πιέζουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Ωστόσο, κάθε λόγος για ελεύθερες μετακινήσεις είναι πρόωρος» τόνισε σ’ αυτό το φόντο το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Όπως εξήγησε, «το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων ενέχει δύο σημαντικούς κινδύνους. Πρώτον, συνεπάγεται μετακινήσεις πολιτών από και προς όλη την Ελλάδα, κάτι που αντιβαίνει μία από τις βασικές αρχές στην προσπάθεια συγκράτησης της διασποράς.

Το δεύτερο είναι ότι, παρ’ όλο που κάνοντας κανείς σκι δεν κινδυνεύει να μολύνει άλλους, πριν ή μετά τη δραστηριότητα οι άνθρωποι αναγκαστικά θα μαζεύονται σε κλειστούς χώρους για να ζεσταθούν. Οι άνθρωποι του κλάδου λένε ότι θα πάρουν μέτρα για την αποφυγή του συνωστισμού, αλλά αυτό δεν ξέρω πόσο εφικτό είναι».

Επιπλέον, τη θέση ότι «είναι τραγικό να μιλάμε για χιονοδρομικά κέντρα αντί για σχολεία» εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης.

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, μετακίνηση από νομό σε νομό δεν επιτρέπεται παρά μόνο στις εξής 6 περιπτώσεις:

Μετακίνηση εκτός νομού για εργασία. Πρέπει να πιστοποιείται με έγγραφη βεβαίωση εργοδότη και επιστροφή με αποδεικτικό κύριας κατοικίας.

Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης.

Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή, π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού. Πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη

Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα τέκνα τους. Αφορά διαζευγμένους ή σε διάσταση γονείς με αποδεικτό έγγραφο

Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας από την ΑΑΔΕ ή με το Ε1.

Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, με επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της σχολής

Πηγή: athensmagazine.gr

Αφήστε το σχόλιο σας: