«Δεν ψηφίζω καμία συμφωνία με τον όρο “Μακεδονία”, αλλά στηρίζω την κυβέρνηση». Σε αυτούς τους δύο βασικούς άξονες κινήθηκε η χθεσινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου του Πάνου Καμμένου, που παρά τις προαναγγελίες πως αφορά «κομματικά ζητήματα» επικεντρώθηκε ως αναμενόταν στις ραγδαίες εξελίξεις στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και κυβερνητικός εταίρος αφενός ξεκαθάρισε για πολλοστή φορά πως δεν πρόκειται να ψηφίσει μία συμφωνία με τον όρο «Μακεδονία», αφετέρου επιβεβαίωσε εκ νέου την πλήρη στήριξή του στους χειρισμούς του Μαξίμου, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα έχει κερδίσει από τη διαπραγμάτευση, καθώς από την εξέλιξη της υπόθεσης έχει διαφανεί πως «δεν είναι εκείνη το πρόβλημα», αλλά το κράτος των Σκοπίων και οι πολίτες του. Κομματική πειθαρχία
Οσον αφορά τον πρώτο άξονα, της μη ψήφισης οποιουδήποτε ονόματος περιέχει τον όρο «Μακεδονία», ο κ. Καμμένος για πρώτη φορά έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας, λέγοντας πως «αν κάποιος βουλευτής ψηφίσει διαφορετικά, διαγράφεται» και προσθέτοντας «όποιος έχει διαφορετική θέση, μπορεί να φύγει τώρα».
Νωρίτερα, πάντως ο κ. Δημ. Καμμένος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ είχε αφήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, μιλώντας για «ιστορική ήττα» αν «παραδώσουμε γλώσσα και εθνότητα στα Σκόπια», κάτι που μπορεί να οδηγήσει τα δύο κόμματα σε χωριστούς δρόμους. Αντίθετα, ο κ. Ζουράρις, μιλώντας στο κανάλι της Βουλής, σημείωσε πως «θα στηρίζω τη συγκυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το τέλος της τετραετίας», ξεκαθαρίζοντας όμως και αυτός πως «εάν υπάρχει το όνομα “Μακεδονία” στη συμφωνία εγώ προσωπικά δεν θα ψηφίσω, γιατί όποιος εκχωρεί όνομα εκχωρεί έδαφος».
Οσον αφορά το δεύτερο σκέλος της συνέντευξης του κ. Καμμένου, της στήριξης στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ήταν κάτι παραπάνω από ξεκάθαρος, καθώς σημείωσε πως «είναι σε άμεση συνεννόηση με τον πρωθυπουργό» προτάσσοντας το οικονομικό διακύβευμα της εξόδου από τα μνημόνια τον ερχόμενο Αύγουστο. Τούτων δοθέντων, αποσταθεροποίηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν μπορεί να προκύψει σε αυτό το χρονικό σημείο. Αξιοσημείωτη, πάντως, ήταν η εκτενής αναφορά του κ. Καμμένου στα εσωτερικά της γείτονος χώρας.
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας αναλύοντας τα επόμενα βήματα, δεν απέκλεισε μη λύση, καθώς όπως είπε μία συμφωνία δεν θα περάσει από δημοψήφισμα αλλά και από τη Βουλή της γείτονος, εκτιμώντας παράλληλα πως η όλη διαδικασία κύρωσης «ενδέχεται να κρατήσει και ένα χρόνο».
Ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι αν υλοποιηθούν όλες οι δεσμεύσεις των Σκοπιανών και ειδικά το δημοψήφισμα, τότε πριν έρθει για κύρωση η συμφωνία στην ελληνική Βουλή, θα πρέπει να συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για να αναπροσαρμόσει την απόφαση του ’92.
Tην ίδια ώρα, στα εσωκομματικά ο κ. Καμμένος ανακοίνωσε πως τη θέση της μέχρι σήμερα εκπροσώπου Μανταλένας Παπαδοπούλου, αναλαμβάνει ο Θ. Τουσουνίδης, πολιτευτής στην Α΄ Θεσσαλονίκης. Η κ. Παπαδοπούλου αναλαμβάνει τον ρόλο συντονίστριας για τις περιφερειακές, τοπικές εκλογές, καθώς και για τις ευρωεκλογές.