Αλέξης Τσίπρας και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πέταξαν… στα σκουπίδια κάθε διπλωματική “μάσκα” και επιδόθηκαν σε εκατέρωθεν επιθετικές δηλώσεις, σε μια κοινή συνέντευξη Τύπου ιστορική! – Ο πρωθυπουργός κράτησε όσο… άντεξε τα προσχήματα, αφού ο Τούρκος πρόεδρος ξεκίνησε τις προκλήσεις με το καλημέρα! – Κυπριακό, Αγιά Σοφιά και Συνθήκη της Λωζάνης τα κυριότερα ζητήματα στα οποία υπήρξε μεγάλη ένταση, με τους δύο άνδρες να μην αφήνουν… το παραμικρό να πέσει κάτω! – Για κάθε ειρωνεία και… unfair απρέπεια του Ερντογάν, ο Τσίπρας είχε έτοιμη μια πειστική και διόλου αμυντική απάντηση – Δείτε σε βίντεο όλα όσα είπαν οι δύο άνδρες σε κοινές δηλώσεις που δεν έχουμε συνηθίσει
Αλέξης Τσίπρας και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην… αρένα του Μεγάρου Μαξίμου! Η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα ήταν ιστορική πριν καν… πατήσει το υπερπολυτελές αεροσκάφος του στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ήταν άλλωστε η πρώτη επίσημη επίσκεψη Τούρκου προέδρου στη χώρα μας μετά από πολλές δεκαετίες. Είναι όμως ιστορική και για ό, τι συνέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, το απόγευμα της Πέμπτης 07.12.2017.
Κι αυτό που συνέβη ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Οι εκατέρωθεν επιθέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι κάτι σύνηθες. Συμβαίνει όμως σχεδόν αποκλειστικά… μονεμερώς. Δηλαδή η μία χώρα θα προκαλέσει (σ.σ. συνήθως η Τουρκίας) και η άλλη θα απαντήσει δεόντως. Αυτό που σνέβη σήμερα, ωστόσο, ήταν κάτι νέο.
Κάτι που ξάφνιασε τους πάντες, αφού Τσίπρας και Ερντογάν σήκωσαν τους τόνους… στα ύψη, ενώ βρέθηκαν τετ-α-τετ! Για την ακρίβεια δίπλα – δίπλα, με την στάση του σώματος, τις ματιές τους, αλλά κυρίως με όσα είπαν, να προδίδουν ένα ξεκάθαρο κλίμα έντασης.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βέβαια, είχε δείξει τις προθέσεις του από νωρίς. Από όταν τον υποδέχτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Εκεί ο «σουλτάνος» μίλησε ανοιχτά, προκλητικά και αλυτρωτικά για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, με τον ΠτΔ να… απορρίπτει το συγκεκριμένο σενάριο. Όλα όμως έγιναν… ευγενικά και διπλωματικά. Ακριβώς το αντίθετο συνέβη στις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο!
Η αλήθεια είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας ήταν διαλλακτικός και… διπλωματικός. Μέχρι ένα σημείο όμως. Ο Ερντογάν… ξεσάλωσε γρήγορα και από ένα σημείο και μετά οι εκατέρωθεν «σπόντες» έδιναν κι έπαιναν! Με τον «σουλτάνο», βέβαια, να είναι σε αρκετά σημεία προκλητικότατος απέναντι στον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος όμως απαντούσε κάθε φορά χωρίς να… μασάει.
Αρκεί να τονιστεί πως ούτε λίγο ούτε πολύ ο Ερντογάν αποκάλεσε τον Τσίπρα «νέο και άπειρο» σε μια άκρως υποτιμητική στιγμή, με το κλίμα να παίρνει φωτιά με… σταθερούς ρυθμούς, μέχρι το εντονότατο φινάλε! Αυτό είναι όλο το χρονικό των ιστορικών δηλώσεων.
Δείτε στην συνέχεια του κειμένου ολόκληρο το βίντεο με τις δηλώσεις των δύο ανδρών
Τσίπρας διπλωματικός και ξεκάθαρος για τα μεγάλα «αγκάθια»
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ιστορική την σημερινή επίσκεψη, αλλά ιστορική και την πρωτοβουλία του ΠτΔ να προσκαλέσει τον κ. Ερντογάν στην Ελλάδα. Δεν έχασε χρόνο, ωστόσο, βάζοντας από την αρχή στην κορυφή της ατζέντας το ζήτημα της Συνθήκης της Λωζάνης.
«Διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο στη γειτονιά μας, μια περίοδο κρίσης στις ευρω-τουρκικές σχέσεις, με προκλήσεις στην Ασφάλεια και την προσφυγική κρίση. Είναι ακόμα πιο σημαντικό να ενισχύσουμε τους διαύλους επικοινωνίας. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με αμοιβαίο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο αλλά και στον θεμέλιο λίθο του που είναι η Συνθήκη της Λωζάνης«, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Και συνέχισε με το άλλο «καυτό» ζήτημα, αυτό του Αιγαίου, λέγοντας: «Μιλήσαμε ανοιχτά για να άρουμε παρεξηγήσεις. Μιλήσαμε για την ένταση στο Αιγαίο. Η παραβατική τουρκική δραστηριότητα πρέπει να τερματιστεί. Οι εμπλοκές στο Αιγαίο αποτελούν κίνδυνο για τις σχέσεις αλλά κυρίως για τους πιλότους μας. Δεν συνάδει με το καλό κλίμα το γεγονός ότι εν έτει 2017 επικρέμεται από πάνω μας η έννοια του casus belli«.
Τρίτο ακανθώδες ζήτημα: Το Κυπριακό. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Είναι πάγιες οι θέσεις μας για ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατίας χωρίς εγγυήσεις και τουρκικά στρατεύματα. Ελπίζουμε η Τουρκία να κινηθεί έτσι για να αρχίσουν οι συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν«.
Τσίπρας: Άκυρο νούμερο… ένα για τους τούρκους στρατιωτικούς
Ο πρωθυπουργός στην συνέχεια χαιρέτησε τις προσπάθειες της Τουρκίας στο προσφυγικό, ενώ ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα στηρίζει της ενταξιακές προσπάθειες της Τουρκίας. Όμως για τους τούρκους στρατιωτικούς ήταν
«Βασική αρχή και αξία της Ελλάδας είναι ο σεβασμός στις δημοκρατικές αξίες. Στην Ελλάδα γεννήθηκε η Δημοκρατία, δεν μπορεί να στηρίζει πραξικοπηματίες. Η Ελλάδα όμως είναι ένα κράτος δικαίου με βασική Αρχή την διάκριση των εξουσιών. Συνεπώς οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης γίνονται σεβαστές«, τόνισε, κάνοντας ξεκάθαρο στον Ερντογάν πως δεν πρόκειται να του στείλει… πακέτο τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς, κάτι που ζητά επισταμένως ο «σουλτάνος».
«Δέξου την συμφωνία αλλιώς θα είναι εις βάρος των λαών μας»!
Ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε την τοποθέτησή του, ρίχνοντας το γάντι στον Ταγίπ Ερντογάν για σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών. «Σας προσκαλώ να ανοίξουμε μαζί ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που δεν θα βασίζεται στην αμοιβαία καχυποψία και τις εύκολες προκλήσεις. Ελπίζω να το αποδεχτείτε. Αν δεν το αποδεχτείτε θα είναι εις βάρος των λαών μας«, τόνισε χαρακτηριστικά.
Ερντογάν… προκλητικός με το καλημέρα!
Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκίνησε… εθιμοτυπικά. Ευχαρίστησε για την φιλοξενία και αναφέρθηκε αρχικά στις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας. Πέρασε όμως άμεσα στο… ψητό. Δηλαδή στους τούρκους στρατιωτικούς.
«Εμείς κάνουμε μεγάλο αγώνα με αιμοσταγείς συμμορίες τύπου PKK και γνωρίζουμε ότι ο αντιτρομοκρατικός αγώνας είναι ένα θέμα που το γνωρίζει καλά και η Ελλάδα. Είχαμε 250 θύματα στην απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου του προηγούμενου έτους. Συζητήσαμε και το θέμα της έκδοσης των πραξικοπηματιών που βρίσκονται στην Ελλάδα. Αυτό που είπα είναι ότι αυτοί οι πραξικοπηματίες είναι δυνατόν να επιστραφούν στην Τουρκία, μια χώρα που έχει καταργήσει την θανατική ποινή, δεν γίνονται βασανιστήρια. Ως εκ τούτου πιστεύω η Ελληνική Δικαιοσύνη θα εισακούσει την έκκληση περί έκδοσής τους«.
Τον… χαβά του ο Ερντογάν για την Συνθήκη της Λωζάνης!
Όχι που θα το… άφηνε. Ο Ερντογάν αναφέρθηκε αμέσως μετά στην Συνθήκη της Λωζάνης.
«Για τη συνθήκη της Λωζάνης γίνεται μεγάλη κουβέντα για αναδιαμόρφωσή της. Υπεγράφη από 11 χώρες. Υπέγραψε και η Ιαπωνία, η Βουλγαρία, η Αγγλία. Όλες αυτές τις χώρες την υπέγραψαν.