Σκληρά μέτρα 12 δισ. ευρώ ετοιμάζει η κυβέρνηση και πρόγραμμα στήριξης από 50 έως 80 δισ. ευρώ – Εγκρίθηκε η πρόταση από το κυβερνητικό συμβούλιο – Έφτασε ήδη στα χέρια του Νταισελμπλούμ – Το μεσημέρι της Παρασκευής η συζήτηση στη Βουλή – Μαξίμου: Ελπίζουμε οι δανειστές να μην ζητήσουν και πάλι περισσότερα την τελευταία στιγμή
Εγκρίθηκε νωρίς το βράδυ της Πέμπτης από το κυβερνητικό συμβούλιο το τελικό σχέδιο που ήδη έφτασε στα χέρια των δανειστών και με το οποίο θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.
Πηγές του Μαξίμου έλεγαν πως «εμείς από την πλευρά μας κάναμε το καλύτερο δυνατόν. Αυτό που μένει τώρα είναι η πλευρά των δανειστών να πράξει τα προβλεπόμενα». Σύμφωνα με πληροφορίες το ίδιο κείμενο έφτασε και στη Βουλή, όπου την Παρασκευή, θα συζητηθεί με την μορφή του κατεπείγοντος. Η έναρξη της συνεδρίασης έχει προσδιοριστεί για τις 2 το μεσημέρι ενώ νωρίτερα η πρόταση θα εξετασθεί από την επιτροπή Οικονομικών του Κοινοβουλίου.
Όπως προκύπτει από την επιστολή που απηύθυνε ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ESM) η εφαρμογή των μέτρων ξεκινά τη Δευτέρα.
Η χώρα μας ζητά από τον ESM δάνειο για να καλύψει τις δανειακές της υποχρεώσεις, οι οποίες ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Αυγούστου, αλλά και για να διασφαλίσει τη σταθερότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ οι τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από το εξωτερικό μιλούν για συνολικό πακέτο μέτρων 12 δισ. ευρώ, ώστε η χώρα να αποφύγει το «ατύχημα».
Ως αντάλλαγμα δεσμεύεται «σε μια ολοκληρωμένη σειρά μεταρρυθμίσεων και μέτρων που θα εφαρμοστούν στους τομείς της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και της μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης».
«Εντός του πλαισίου του Προγράμματος, προτείνουμε να εφαρμόσουμε άμεσα σειρά μέτρων, αρχής γενομένης ακόμα και από την αρχή της επόμενης εβδομάδας, συμπεριλαμβανομένων: μέτρων που σχετίζονται με τη φορολογική μεταρρύθμιση και τις συντάξεις», αναφέρεται στην επιστολή.
Μοσκοβισί: Στη φαρέτρα της Αθήνας απέμεινε μόνο ένα βέλος
«Η Ευρωζώνη επιθυμεί μόνο ένα σενάριο για την Ελλάδα, την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη». Αυτό αναφέρει ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί σε κείμενό του, με τίτλο “Ιεροκήρυκες και πυρομανείς”, το οποίο ανήρτησε σήμερα στην προσωπική του ιστοσελίδα. Ένα κείμενο με το οποίο επιτίθεται τόσο στους «ιεροκήρυκες» που όπως χαρακτηριστικά λέει θέλουν «να αφορίσουν την Ελλάδα», όσο και στους «πυρομανείς» που όπως αναφέρει θέλουν να την κάνουν «πεδίο πειραματισμού για την οικονομική και δημοσιονομική ανευθυνότητα».
«Κάθε άλλο σενάριο πλην της παραμονής στο ευρώ θα αποτελεί μία συλλογική αποτυχία» τονίζει ο Επίτροπος της Ε.Ε. αρμόδιος για οικονομικά θέματα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι « η Ελλάδα δεν πρέπει να γίνει αποδιοπομπαίος τράγος, παράδειγμα της τιμωρίας όσων έχουν παραστρατήσει στο όνομα μιας ηθικολογικής ανάγνωσης της οικονομικής κατάστασης της χώρας».
Το παράθυρο ευκαιρίας για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα κλείνει οριστικά την Κυριακή αναφέρει επίσης ο Μοσκοβισί, ο οποίος ωστόσο υπογραμμίζει ότι οι δανειστές θα πρέπει να προχωρήσουν σε μέτρα μείωσης του ελληνικού άχθους από το δημόσιο χρέος, αν η Ελλάδα δείξει με πειστικό τρόπο ότι είναι πρόθυμη να προωθήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες. Υπογραμμίζει επίσης το εποικοδομητικό πνεύμα με το οποίο προσήλθαν στις τελευταίες συνόδους ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
«Η Αθήνα έχει μόνο ένα βέλος στη φαρέτρα της. Αυτό σημαίνει ότι οι προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα πρέπει να γίνουν αποδεκτές από τους πιστωτές. Εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν πράξει σωστά, τότε το παιχνίδι θα τελειώσει και όλα θα χαθούν», αναφέρει ακόμη ο Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος καταλήγοντας αναφέρει τα εξής: «Υπάρχουν επίσης και όσοι θέλουν να κάνουν την ελληνική περίπτωση πεδίο πειραματισμού για την οικονομική κι δημοσιονομική ανευθυνότητα. Οι ιεροκήρυκες και οι πυρομανείς. Αυτοί είναι που μπορούν ή που θέλουν να δουν την συμφωνία να αποτυγχάνει».
Η τελική πρόταση της ελληνικής πλευράς, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες καταρτίστηκε με την βοήθεια Γάλλων τεχνοκρατών, ήδη κατατέθηκε και θα ορίζει λεπτομερώς τις προτάσεις της Ελλάδας.
Σε περίπτωση συμφωνίας, από βδομάδα αλλάζουν όλα καταρχήν στο ΦΠΑ:
-Στο 23% θα πάει η εστίαση και τα περισσότερα τρόφιμα.
-Στο 13% τα ξενοδοχεία και το ηλεκτρικό,.
Στο 6% φάρμακα, βιβλία και θέατρα, ενώ άγνωστο παραμένει ακόμα αν θα διατηρηθεί η έκπτωση 30% για τα νησιά του Αιγαίου.
Έτσι όλα τα μεταποιημένα, συσκευασμένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα, θα έχουν ΦΠΑ 23% από 13% που είναι τώρα. Στο 23% θα μεταταχθούν και: υπηρεσίες μεταφορών (εισιτήρια λεωφορείων, τρένων, αεροπλάνων, πλοίων, κόμιστρα ταξί), σερβιριζόμενα είδη σε καταστήματα μαζικής εστίασης, υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών, δευτεροβάθμιες υπηρεσίες υγείας που παρέχονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια, εισιτήρια θεαμάτων (κινηματογράφων κ.λπ., πλην θεάτρων).
Οι τιμές όλων των παραπάνω ειδών και υπηρεσιών θα αυξηθούν άμεσα κατά 8,85%.
Στα φορολογικά μέτρα δεν αποκλείεται να αυξηθούν άμεσα οι συντελεστές της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, τα οποία θα αποκτηθούν εντός του τρέχοντος έτους.
Οι νέοι προτεινόμενοι αυξημένοι συντελεστές της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης διαμορφώνονται ως εξής:
-2% (από 1,4%) για ετήσια εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ
-4% (από 2,1%) για ετήσια εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ.
-6% (από 2,8%) για ετήσια εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ.
-8% (από 2,8%) για ετήσια εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.
-Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης κατά 30%, από το 10% στο 13% του αντίστοιχου τεκμηρίου διαβίωσης για τα ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών και παλαιότητας μέχρι 10 ετών, τις πισίνες, τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα. Ο φόρος θα επεκταθεί και στα σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων.
Τα συνταξιοδοτικά μέτρα που θα εφαρμοστούν από Δευτέρα αν υπάρξει συμφωνία
Η Αθήνα δεσμεύεται για την εφαρμογή άμεσων μέτρων στο συνταξιοδοτικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες αυτά είναι:
-Η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και η αύξηση της ποινής σε περιπτώσεις πρόωρης εξόδου. Πάντως ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει αν στο συνταξιοδοτικό θα μπουν και νέα άμεα μέτρα.
ΠΗΓΗ