Στην μάχη κατά του κορονοϊού και του περιορισμού της διασποράς του στην κοινότητα έχει μπει εδώ και περίπου δυο εβδομάδες βιομηχανία με έδρα την Νέα Σάντα Κιλκίς που άλλαξε το αντικείμενο της παραγωγής της και κατασκευάζει ασπίδες πρόσωπου για το νοσηλευτικό προσωπικό και τους γιατρούς των νοσοκομείων της χώρας μας.
Σε αντίθεση με ορισμένους οι οποίοι επιδιώκουν να αισχροκερδήσουν σε βάρος του ελληνικού λαού που καλείται να «μείνει σπίτι», ανεβάζοντας τις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών που είναι απαραίτητες για τον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό, ο ιδιοκτήτης της εταιρίας Νίκος Τσεκλίδης την ώρα που μια ασπίδα προσώπου από πλαστικό πωλείται στην αγορά έναντι πέντε -έξι ευρώ, τις πουλά μόλις δυο ευρώ, δηλώνοντας πως στόχος του είναι να συμβάλλει κι εκείνος στην αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης αυτής υγειονομικής κρίσης και όχι ο πρόσκαιρος πλουτισμός.
Η εταιρία του κ. Τσεκλίδη, με έδρα τη Νέα Σάντα, πλέον έχει την δυνατότητα σε όλο το εικοσιτετράωρο να παράγει μέχρι και 5.000 ασπίδες προσώπου. Ήδη την περασμένη Παρασκευή παρέδωσε στο νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ», νοσοκομείο αναφοράς του κορονοϊού στην Θεσσαλονίκη, 400 ασπίδες προσώπου. Στις αποθήκες του διαθέτει ακόμα 1.500 ασπίδες, ενώ οι παραγγελίες από τα διάφορα σημεία της χώρας ανέρχονται σε 14.000.
Μιλώντας στο makthes.gr ο κ. Τσεκλίδης αναφέρει πως η διαδικασία προκειμένου να προμηθευτεί τα απαραίτητα υλικά, να δημιουργήσει το καλούπι και να ξεκινήσει η πρώτη παραγωγή κράτησε περίπου δυο εβδομάδες. Ο ίδιος εργαζόταν νύχτα μέρα, προκειμένου να καταφέρει να φτάσει στην πρώτη παραγωγή ασπίδων προσώπου.
Η εταιρία του κ. Τσεκλίδη, η Tetraform, είχε μέχρι σήμερα αντικείμενο εργασιών που σχετιζόταν με θερμοδιαμορφώσεις πλαστικών φύλλων και βιομηχανικές εκτυπώσεις μεγάλης κλίμακας. «Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου δυο βδομάδες όταν ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος με κάλεσε στο τηλέφωνο και με ρώτησε εάν θα μπορούσα να κατασκευάσω πλαστικές ασπίδες» αναφέρει ο κ. Τσεκλίδης.
Όπως περιγράφει, μετά από λίγες ημέρες έλαβε στα χέρια του ένα υπόδειγμα ασπίδας πρόσωπου που είχε εκτυπωθεί από 3D εκτυπωτή και είχε δημιουργηθεί στο πλαίσιο της εθελοντικής δράσης «COVID-19 Response Greece” που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία ανθρώπων της κοινότητας του OK!Thess και συντονίζεται από εταιρείες και startups που συνδέονται με το OK!Thess και το ευρύτερο οικοσύστημα τεχνολογικής καινοτομίας της Θεσσαλονίκης. “Είδα την μάσκα, επικοινώνησα με τον κ. Εξαδάκτυλο και αποκρίθηκα πως μπορώ να σχεδιάσω την ασπίδα και να ξεκινήσω την παραγωγή” αναφέρει ο κ. Τσεκλίδης.
Και κάπως έτσι, η εταιρία με έδρα το Κιλκίς ξεκίνησε την διαδικασία της μαζικής παραγωγής ασπίδων προσώπου. “Στην αρχή αναζητήσαμε τα απαραίτητα υλικά και εξαρτήματα, τα οποία εντοπίσαμε σε διάφορες περιοχές. Εξαρτήματα από την Αθήνα, πλαστικά από υλικό pet από την Σκύδρα και την Ιταλία. Προμηθεύτηκα έναν τόνο από την Σκύδρα και τρεις τόνους από την Ιταλία.» σχολιάζει ο κ. Τσεκλίδης.
Η ασπίδα πρόσωπου αποτελείται από τρία κομμάτια: την κόρωνα που παράγεται σε μηχανή injection με υλικό μαλακό pp (πολυπροπυλαίνιο) και είναι το τμήμα της ασπίδας που τοποθετείται στο μέτωπο, το πλαστικό pet που μπαίνει μπροστά από το πρόσωπο του χρήστη της ασπίδας και πρέπει να κοπεί με ειδικό τρόπο και τέλος, το λάστιχο που δένει την κόρωνα με την κεφαλή.
Μιλώντας για την διαδικασία ο κ. Τσεκλίδης περιγράφει πως το προηγούμενο Σαββατοκύριακο δεν κοιμήθηκε καθόλου. «Μπήκα στο εργοστάσιο το πρωί του Σαββάτου και βγήκα την Δευτέρα το πρωί. Έπρεπε να βρούμε υλικά φιλικά προς τον χρήστη. Να είναι ελαφριά η μάσκα, το pet να έχει συγκεκριμένη απόσταση από το πρόσωπο ώστε να μην θολώνει. Ήταν πολύ εξειδικευμένο το προϊόν που κλήθηκα να κατασκευάσω, αλλά ευτυχώς είχα την βοήθεια τόσο του κ. Εξαδάκτυλου όσο και του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκου Νίτσα» λέει ο ιδιοκτήτης της εταιρίας.
Ο ίδιος μέχρι στιγμής δέχεται παραγγελίες για κατασκευή ασπίδων από την Πρέβεζα, την Θεσσαλονίκη, την Κεφαλλονιά, από το ινστιτούτο Παστέρ, τη Λέσβο κ.α. «Αλλάξαμε την παραγωγή μας για να βοηθήσουμε την χώρα, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές μας και τα νοσοκομεία μας» λέει ο κ. Τσεκλίδης.
Πηγή: makthes.gr