Ο φόβος της μεγάλης εξόδου: Αυτά είναι τα 2 ακραία μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση ενόψει Πάσχα

«Το κράτος είναι έτοιμο για το οποιοδήποτε σενάριο, όσο ακραίο και αν είναι», είπε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που του έγινε αναφορικά με το αν θα υπάρξει παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας καθώς και το αν θα υπάρξουν άλλα, αντίστοιχα μέτρα.

Και μπορεί η απόφαση περί απαγόρευσης κυκλοφορίας να έχει ξενίσει ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, κυρίως για πολιτικούς και όχι για ουσιαστικούς λόγους αφού εμπεριέχει έναν αχρείαστο αυταρχισμό, αλλά ο Χαρδαλιάς με αυτή του την απάντηση φάνηκε να επιβεβαιώνει πως η εν λόγω κυβερνητική πρακτική ενδέχεται να επεκταθεί και σε μια σειρά άλλων μέτρων. Σύντομα, άπαντες ξεκίνησαν να ψάχνονται αναφορικά με το τι μπορεί να σημαίνει επί του πρακτέου αυτή η δήλωση. Δεν άργησε η ώρα που οι κυβερνητικές διαρροές έκαναν τις αντίστοιχες διευκρινήσεις…

Το πρώτο μέτρο που έχουν στο μυαλό τους τα ανώτερα κυβερνητικά στελέχη έχει να κάνει με το Πάσχα, το οποίο έρχεται μέσα στον Απρίλη, και τον κίνδυνο μαζικής φυγής των ανθρώπων από τις πόλεις προς τα χωριά τους. Η κυβέρνηση φέρεται να είναι διατεθειμένη ακόμα και να κλείσει τα διόδια προκειμένου να μην φύγει κανείς από τις πόλεις. Στόχος της είναι να αποτρέψει κάθε φυγή από τα μεγάλα αστικά κέντρα, εκείνες τις μέρες.

Ένα δεύτερο μέτρο που βρίσκεται στη κυβερνητική ατζέντα έχει να κάνει με την περεταίρω αυστηροποίηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας που έχει ήδη επιβληθεί. Και αυτό διότι, μέσα από τους ελέγχους που κάνει η κυβέρνηση αναφορικά με την κυκλοφορία μέσω των αντίστοιχων ηλεκτρονικών αιτήσεων που απαιτούνται από τους πολίτες πριν βγουν από το σπίτι, έχει παρατηρηθεί πως μεγάλος αριθμός ηλικιωμένων μετακινείται άσκοπα.

Ο φόβος της μεγάλης εξόδου: Αυτά είναι τα 2 ακραία μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση ενόψει Πάσχα

Είναι χαρακτηριστικό πως η ευπαθής ομάδα των ηλικιωμένων είναι και εκείνη που παρακάμπτει -νομότυπα πάντα- το μέτρο της απαγόρευσης καθώς μετρήθηκαν πολλές καθημερινές μετακινήσεις σε πολλαπλές δηλώσεις χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται τον περιορισμό των μετακινήσεων των ηλικιωμένων μέχρι τις 12 ή τη 1 το μεσημέρι, προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτή την πραγματικότητα.

Σε γενικές γραμμές πάντως, στα κυβερνητικά επιτελεία έχει ξεσπάσει συναγερμός με ορίζοντα την γιορτή του του Πάσχα αφού υπάρχει η εκτίμηση ότι είτε εντός των πόλεων είτε αναφορικά με μετακινήσεις εκτός πόλης, ο αριθμός των ανθρώπων που θα θελήσει να βγει από το σπίτι του και να σπάσει την καραντίνα θα είναι μεγάλος. Οι φόβοι αυξάνονται εξαιτίας ορισμένων εκτιμήσεων που κάνουν λόγο για τη διάδοση μιας αντίληψης κοινωνικά πως «ο ιός δεν αποτελεί μεγάλο κίνδυνο».

Χαρακτηριστικό είναι πως ημερησίως, πάνω από 1.400.000 sms φτάνουν στις αρμόδιες αρχές προκειμένου να εγκριθούν μετακινήσεις. Και σε αυτόν τον αριθμό δεν υπολογίζονται όσοι βγαίνουν στη ζούλα και χωρίς άδεια. Το Πάσχα η κυβέρνηση περιμένει εκτόξευση του νούμερου και τα μέτρα αναμένεται να παρθούν προς την κατεύθυνση του περιορισμού αυτής της πιθανότητας. Αν και είναι δεδομένο πως απέναντί της θα έχει και πάλι πολλές φωνές.

Πηγή: menshouse

Related posts

ΣΟΚ: ΠΕΘΑΝΕ ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

ΕΚΤΑΚΤΟ: «Πνίγεται» κάτω από το νερό Τώρα πασίγνωστη μεγάλη πόλη: Δρόμοι–ποτάμια, κάτοικοι απελπισμένοι δεν ξέρουν τι να κάνουν Χριστουγεννιάτικα

Πέθανε γνωστός επιχειρηματίας (ΕΙΚΟΝΕΣ)