Οργή και αγανάκτηση προκαλούν στους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου, που κουβαλούν στις πλάτες τους το δυσβάσταχτο βάρος των προσφύγων και μεταναστών που καταφτάνουν κατά εκατοντάδες κάθε μέρα, οι χθεσινές αποφάσεις της κυβέρνησης.
Μετά την ανακοίνωση του μεταναστευτικού σχεδίου από την κυβέρνηση, τόσο ο δήμαρχος Σάμου, όσο και οι δημοτικοί σύμβουλοι δήλωσαν την παραίτησή τους.
Κατά τη διάρκεια του έκτακτου δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος Σάμου, Γιώργος Στάντζος δήλωσε: «Θέτω την παραίτησή μου αν δεν παρθεί πίσω η απόφαση μετατροπής ενός νησιού σε ανοιχτή φυλακή. Σταθείτε δίπλα μου. Ο κόσμος με έβγαλε δήμαρχο και θα με ρίξει το σύστημα. Νοιώθω περήφανος που επί 2 ½ μήνες υπηρέτησα ως δήμαρχος».
Η προαναγγελία δημιουργίας κλειστών δομών σε Λέσβο, Σάμο και Χίο δεν φαίνεται ότι πείθει τους νησιώτες, οι οποίοι ήδη εξέφρασαν προς τους τοπικούς άρχοντες τις ανησυχίες τους.
Ο δήμαρχος Σάμου μιλώντας στην εφημερίδα «δημοκρατία», ανέφερε: «Είναι εξοργισμένοι όλοι εδώ και νιώθουν εξαπατημένοι από τους κυβερνώντες, οι οποίοι θέλουν να μετατρέψουν τη Σάμο σε μια φυλακή.
Φανταστείτε 5.000 άτομα σε μια κλειστή δομή, πρόκειται για μια ολόκληρη Πολιτεία και μάλιστα σε ένα παραμεθόριο νησί». Μεταξύ άλλων ανέφερε πως: «Έμαθα όσα αποφάσισαν για το νησί μου από τις ειδήσεις.
Λυπάμαι πραγματικά, έχουν χάσει την όποια αξιοπιστία μπορεί να είχαν. Αρχικά, μας έλεγαν πως τα νησιά θα αποσυμφορηθούν, αλλά καθημερινά έρχονται διπλάσιοι και τριπλάσιοι από όσους αναχωρούν για Πειραιά. Γιατί, λοιπόν, τώρα να τους πιστέψω;» διερωτάται.
Κ. Μουτζούρης: «Υπάρχουν αρκετά θολά σημεία»
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, εξέφρασε τον προβληματισμό του για την αποτελεσματικότητα των μέτρων και σημείωσε πως υπάρχουν αρκετά θολά σημεία, τα οποία πρέπει να διευκρινιστούν. «Δεν έχει γίνει γνωστό με ποια κριτήρια θα γίνει η επιλογή των χώρων όπου θα δημιουργηθούν οι κλειστές δομές.
Η τοπική κοινωνία θα πρέπει να το γνωρίζει και να είναι σύμφωνη με αυτό. Τόσα χρόνια ως πολιτικός μηχανικός είδα πολλά έργα να ναυαγούν εξαιτίας των αντιδράσεων από τους κατοίκους» λέει και προσθέτει πως μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων δέχτηκε πολλά τηλεφωνήματα από τους συμπατριώτες του, οι οποίοι φοβούνται πως τελικά θα υπάρχουν και η Μόρια και οι κλειστές δομές.
«Σε ό,τι έχει να κάνει με τη χωρητικότητα κάθε δομής, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα φιλοξενούνται 5.000+, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πόσοι θα είναι αυτοί οι παραπάνω. Ήδη στη Μόρια έχουμε 17.000 ανθρώπους και προχθές μόνο έφτασαν 270 από τα τουρκικά παράλια» τόνισε.
Τέλος, εξέφρασε την καχυποψία του για το αν τελικά η πρόσληψη συνοροφυλάκων στα νησιά θα έχει τα απαιτούμενα αποτελέσματα, ενώ σημείωσε πως έχει ήδη μεταφέρει στην κυβέρνηση τις ανησυχίες των κατοίκων για τα νέα μέτρα.
Στο μεταξύ, οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς τα νησιά του Αιγαίου συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, έως τις 11 το πρωί της χθεσινής ημέρας έφτασαν στη Λέσβο 160 πρόσφυγες και μετανάστες, στη Χίο 96 και στη Σάμο 79.
Πηγή: newsbreak.gr