Τίτλοι τέλους για τη «Μεγάλη Βρετανία» μετά από 150 χρόνια λειτουργίας
Τίτλοι τέλους για το ξενοδοχείο ορόσημο της Αθήνας. Η «Μεγάλη Βρετανία» μετά από περίπου 150 χρόνια λειτουργίας σύμφωνα με πληροφορίες επιχειρηματικών κύκλων αλλάζει ιδιοκτησιακό καθεστώς και περνάει σε επιχειρηματικό αραβικό όμιλο του Κατάρ αντί του ποσού των 700.000.000 ευρώ, όπως είναι επιπλωμένη!
Το εμβληματικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας υπολειτουργεί από το lockdown του Μαρτίου και παρά τις φήμες ότι θα λειτουργούσε κανονικά, εφ’ όσον υπήρχαν κρατήσεις, στις αρχές Σεπτεμβρίου, άνοιξε μεν αλλά τυπικά. Η πώλησή του είναι στο τελικό στάδιο και στην συμφωνία μεταπώλησης του πολυτελούς ξενοδοχείου είναι και το περιεχόμενο του, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αντικείμενα μεγάλης αξίας, όπως μεταξύ άλλων πίνακες, φωτιστικά, πολυελαίους, Fitness Studio, Spa και άλλα αντικείμενα μεγάλης αξίας που είναι άγνωστο πως θα αξιοποιηθούν από τους Άραβες που αγοράζουν το ξενοδοχείο.
Το πιο σημαντικό είναι ότι πολλοί εργαζόμενοι οδηγούνται στην ανεργία, οι περισσότεροι εκ των οποίων από τον Μάρτιο παίρνουν το επίδομα των 534 ευρώ που δικαιούνται οι εργαζόμενοι στον τουρισμό. Το δυναμικό του ξενοδοχείου είναι περίπου 650 εργαζόμενοι για τους οποίους το κράτος πρέπει οπωσδήποτε να μεριμνήσει.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των Αράβων επενδυτών είναι να παραμείνει κλειστό το πεντάστερο ξενοδοχείο για μεγάλο χρονικό διάστημα για να ανακαινιστεί πλήρως και να αλλάξει μορφή. Το εκπληκτικό είναι ότι η «Μεγάλη Βρετανία» ως τίτλος θα περάσει κατά πάσα πιθανότητα στην ιστορία καθώς θα ξανανοίξει, όπως φημολογείται, με την επωνυμία μεγάλης σειράς υπερπολυτελών ξενοδοχείων!
Η «Μεγάλη Βρετανία» ανήκει στην Εταιρία Ελληνικών Ξενοδοχείων Λάμψα Α.Ε. που ανήκει στον πανίσχυρο όμιλο του εφοπλιστή Λασκαρίδη (Καζίνα : Πάρνηθας, Ρόδου, Βελιγραδίου, Τιράνων, Sheraton Rhodes Resort στη Ρόδο, King George Hotel δίπλα στη «Μεγάλη Βρετανία» και το ολοκαίνουργιο Athens Capital Hotel – MGallery, έναντι της Πλατείας Συντάγματος, στην συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Κριεζώτου, μια επένδυση 22 εκατομμυρίων ευρώ κ.α.). Επίσης υπενθυμίζεται ότι με δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη» έγινε η ανακαίνιση της Πλατείας Ομονοίας αξίας 500.000 ευρώ, ενώ πρόσφατα μοιράστηκαν δωρεάν 660.000 ατομικά παγούρια στους μαθητές δημοτικού, δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, εν’ όψει της νέας σχολικής χρονιάς που ήδη ξεκίνησε.
Να θυμίσουμε ότι από την «Μεγάλη Βρεταννία» περνούσαν όλες οι μεγάλες προσωπικότητες του πολιτισμού που έρχονταν στην Αθήνα για συναυλίες, παραστάσεις ή τουριστικούς λόγους. Μεταξύ των οποίων έχουν καταλύσει οι Scorpions, Lenny Kravitz, Slayer, Kirk Douglas, Catherine Zeta-Jones, Amal Alamoundin, το συγκρότημα της Madonna και πολλοί ακόμη σε ένα μακρύ κατάλογο. Επίσης πολιτικοί, βασιλείς, πρόεδροι και πρωθυπουργοί κρατών και άλλες μεγάλες προσωπικότητες.
Η ιστορία του Grande Bretagne Hotel Το πολυβραβευμένο – 5 αστέρων – Ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» βρίσκεται ακριβώς στην καρδιά της πόλης από το 1874 και είναι σε κοντινή απόσταση με τα πόδια από πολυτελείς εμπορικές περιοχές, μουσεία και το επιχειρηματικό κέντρο της πόλης.
Το ξενοδοχείο ιδρύθηκε το 1866 από τον Σάββα Κέντρο με καταγωγή από την Ήπειρο και αρχικά εγκαταστάθηκε σε κτίριο επί των οδών Σταδίου και Καραγιώργη Σερβίας. Πρώτος του πελάτης θεωρείται ότι ήταν ο Μπενιζέλος Ρούφος. Το 1874 η ξενοδοχειακή επιχείρηση μετεγκαταστάθηκε στο μέγαρο Αντώνη Δημητρίου που είχε ανεγερθεί το 1842 και στο οποίο στεγάζεται μέχρι και σήμερα. Το 1878 εισήλθε στο μετοχικό σχήμα ο Ευστάθιος Λάμψας.[3]
Κατά το 1888 το ξενοδοχείο ήταν ένα από τα πρώτα κτήρια της Αθήνας που ηλεκτροδοτήθηκε.
Κατά τις πρώτες ημέρες των Δεκεμβριανών το ξενοδοχείο χρησίμευσε ως αρχηγείο του Πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου, του Υπουργικού Συμβουλίου και του Bρετανού στρατηγού Ρόναλντ Σκόμπι. Αργότερα για λόγους ασφαλείας το Υπουργικό Συμβούλιο μεταφέρθηκε στην ιστορική βίλα του Παπανδρέου στο Καστρί μαζί με τον Αρχηγό της Αστυνομίας Πόλεων Άγγελο Έβερτ. Στα τέλη του 1944 το ΕΑΜ τοποθέτησε εκρηκτικά στα θεμέλια του ξενοδοχείου του, με σκοπό να το ανατινάξει, δολοφονώντας ταυτόχρονα και τον Τσόρτσιλ, που εσφαλμένα θεωρείτο ότι θα κατέλυε εκεί.
Η επιχείρηση ματαιώθηκε λόγω της επέμβασης μιας βρετανικής περιπόλου.
Το 2003 το ξενοδοχείο έκλεισε για ένα χρόνο και υπέστη ολοκληρωτική ανακαίνιση (κόστους 112 εκατομμυρίων ευρώ), ώστε να επανέλθει στην παλαιά του δόξα. Το εκσυγχρονισμένο πλέον κτίριο έχει 384 δωμάτια (79 σουίτες), συμπεριλαμβανομένων 2 Βασιλικών Σουιτών εμβαδού 550 τετραγωνικών μέτρων, των οποίων η διανυκτέρευση κοστίζει έως και 32.000 ευρώ.