ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ: Επιστήμονες εφηύραν Επαναστατικό Τσιπ που Δίνει τη δυνατότητα σε Παράλυτα άτομα να Περπατήσουν Ξανά!

Πρόσφατα Ελβετοί επιστήμονες εφηύραν μια συσκευή που υπόσχεται στο μέλλον να βοηθήσει παράλυτα άτομα να περπατήσουν ξανά.

Η εφεύρεση καλείται «διεπαφή νωτιαίου μυελού» και αυτό το μικροσκοπικό εμφύτευμα αποτελείται από δύο τσιπάκια. Η διεπαφή είναι εφεύρεση των επιστημόνων της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάννης (École Polytechnique Fédérale de Lausanne – EPFL) στην Ελβετία. Με αυτό το πρωτοποριακό εμφύτευμα, οι επιστήμονες μπόρεσαν να επαναφέρουν την ικανότητα παράλυτων πιθήκων να περπατήσουν ή ακόμα και να τρέξουν μέσα σε 2 εβδομάδες μετά τον τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη.

Πως λειτουργεί;

Οποιαδήποτε ενέργεια κάνουμε αποτελεί νευρικό ερέθισμα. Όταν θέλουμε να σηκωθούμε από μια καρέκλα, ο εγκέφαλος στέλνει σήμα μέσω του νωτιαίου μυελού στους μυς, και αυτοί με τη σειρά τους μας κάνουν να σταθούμε.

Η παράλυση είναι αποτέλεσμα τραυματισμού του νωτιαίου μυελού και των νεύρων. Αυτό σημαίνει ότι τα νευρικά σήματα δεν μπορούν να μεταδοθούν στο υπόλοιπο σώμα (για παράδειγμα στα πόδια). Όσο πιο ψηλά είναι ο τραυματισμός στη σπονδυλική στήλη, τόσο πιο έντονη είναι η παράλυση.

1

Στη μελέτη του EPFL, η συσκευή χρησιμοποιήθηκε σε πίθηκους, και η διεπαφή αποτελείται από δύο τσιπ. Το πρώτο τσιπ εμφυτεύεται στη περιοχή του εγκεφάλου, όπου λαμβάνονται αποφάσεις για την κίνηση.

Όσοι είναι παράλυτοι, ο εγκέφαλος συνεχίσει να στέλνει σήματα στους μυς, αν και αυτά τα σήματα δεν φτάνουν ποτέ, γιατί υπάρχει μια «γκρεμισμένη γέφυρα».

Ο πρώτος αισθητήρας δρα ως δέκτης σε τέτοιου είδους σήματος και τα μεταδίδει ασύρματα στον άλλον αισθητήρα, που εμφυτεύεται στη περιοχή του τραυματισμού, παρακάμπτοντας τη «γκρεμισμένη γέφυρα».

Το σήμα του πρώτου αισθητήρα μεταδίδεται στον άλλον μέσω ενός υπολογιστή, που κωδικοποιεί το σήμα και το μεταδίδει στα νεύρα. Αυτή η διεπαφή αποκαθιστά το νευρικό σύστημα και την μετάδοση των νευρικών σημάτων, και εντέλει αποκαθιστούν την ικανότητα για κίνηση.

Οι ερευνητές λένε ότι στο μέλλον η νέα εφεύρεση θα είναι κατά μεγάλο ποσοστό πιο προσιτή οικονομικά, αλλά προς το παρόν είναι ακόμα σε πειραματικό επίπεδο. «Το αποτέλεσμα της εργασίας μας θα δώσει τη δυνατότητα σε χιλιάδες παράλυτα άτομα να ξαναπερπατήσουν και να έχουν μια δραστήρια ζωή,» λένε οι ερευνητές του EPFL.

Credit: Adme

Related posts

Η επιστήμη μίλησε: Τα παιδιά κληρονομούν τα περισσότερα γονίδιά τους από τη γιαγιά τους

Δύο Νέοι Από Το Ρέθυμνο Αποφοίτησαν Πρώτοι Από Την Ιατρική Σχολή Του Πανεπιστημίου Κρήτης

Είναι Μόλις 13 Ετών Και Την Δέχθηκαν Στην Ιατρική Σχολή: «Μαμά, Τα Κατάφερα!»