H περσινή χρονιά ήταν μια σπουδαία χρονιά για έρευνα και ανακαλύψεις. Μια νέα αξιοσημείωτη μελέτη αποκάλυψε ότι έχουμε να μάθουμε πολλά ακόμα για το ανθρώπινο σώμα.
Επιστήμονες δημοσίευσαν στο περιοδικό The Lancet Gastroenterology & Hepatology, ότι ανακάλυψαν επίσημα ένα νέο όργανο στο ανθρώπινο σώμα. Καλά διαβάσατε, ένα νέο όργανο κρύβεται στη κοιλιακή μας χώρα και μόλις τώρα ταυτοποιήθηκε.
Γνωστό ως μεσεντέριο, βρίσκεται στο πεπτικό μας σύστημα. Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι στην πραγματικότητα έδωσε μία από τις πρώτες περιγραφές στην εποχή του, αλλά μέχρι το 2012 θεωρούνταν ως μια σειρά από ξεχωριστές δομές, που κρατούσαν το έντερο σε σύνδεση με το κοιλιακό τοίχωμα, κάτι σαν μια σειρά από δοκούς στήριξης.
Μια ομάδα του πανεπιστημίου του Limerick, χρησιμοποίησαν σύνθετη μικροσκοπική εργασία για να επιβεβαιώσουν ότι αυτές οι δομές διασυνδέονται όλες μεταξύ τους και είναι μέρος μιας συνολικής δομής. Η περισσότερη έρευνα έγινε σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση για να αφαιρέσουν μέρος ή το σύνολο του παχέως εντέρου τους.
Διδάσκεται στους φοιτητές της ιατρικής από το 2012 ως ένα νέο όργανο, και τώρα προστέθηκε στο διάσημο βιβλίο της Aνατομίας του Γκρέι και περιγράφεται σε αυτή τη νέα δημοσίευση.
«Στη δημοσίευση, που έχει εγκριθεί, λέμε τώρα ότι έχουμε ένα όργανο στο σώμα μας που δεν είχε αναγνωριστεί μέχρι σήμερα,» δήλωσε ο Calvin Coffey, καθηγητής χειρουργικής στο πανεπιστήμιο του Limerick και συντονιστής συγγραφέας της μελέτης.
Εκτός όμως από την υποστήριξη που προσφέρει στο έντερο, οι ιατρικοί ερευνητές δεν έχουν καταλήξει με σιγουριά τι ακριβώς προσφέρει το μεσεντέριο.
«Έχουμε επιβεβαιώσει την ανατομία και τη δομή. Το επόμενο βήμα είναι η λειτουργία,» πρόσθεσε ο Coffey. «Αν μπορείτε να κατανοήσετε τη λειτουργία, τότε μπορείτε να αναγνωρίσετε μια ανώμαλη λειτουργία, και στη συνέχεια έχετε τη νόσο. Ενώστε τα όλα μαζί και έχετε το πεδίο της επιστήμης του μεσεντέριου…τη βάση για ένα ολόκληρο νέο πεδίο επιστήμης.»
Αιμοφόρα αγγεία, νεύρα, και λεμφικοί σωλήνες περνούν μέσω του μεσεντερίου στο έντερο, και έτσι προφανώς έχει κάποια ενεργή λειτουργία. Απαιτείται να γίνει μια πιο ενδελεχής μελέτη για να βρεθεί ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος του.
Credit: Iflscience