Καθώς αυξάνεται το στρες, αυξάνονται και τα συμπτώματα κατάθλιψης για πολλούς ανθρώπους. Η έλλειψη ενέργειας, η θλίψη, τα προβλήματα συγκέντρωσης, η μειωμένη όρεξη, η κατεβασμένη λίμπιντο, καθώς και τα προβλήματα ύπνου, αποτελούν κάποια από αυτά τα συμπτώματα.
Παρά το γεγονός, ότι περίπου 16 εκατομμύρια Αμερικανοί υπέφεραν από κατάθλιψη το 2015, και το ότι ένας στους δέκα ανθρώπους θα εμφανίσει κατάθλιψη κάποια στιγμή στη ζωή του, η θεραπεία κατά της κατάθλιψης παραμένει ελειπής και για πάρα πολλούς ανθρώπους αναποτελεσματική. Ακόμη, λόγω του ότι η κατάθλιψη συνεχίζει να θεωρείται ταμπού, οι περισσότεροι άνθρωποι αποφεύγουν να ζητήσουν βοήθεια. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν, ότι η κατάθλιψη είναι μόνο «στο κεφάλι».
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Warwick του Ηνωμένου Βασιλείου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Fudan της Κίνας, εντόπισαν την ακριβή τοποθεσία του εγκεφάλου στην οποία εκδηλώνεται η κατάθλιψη. Πρόκειται για μια πλάγια υποπεριοχή του εγκεφάλου (OFC), η οποία σχετίζεται με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, την προσαρμοστικότητα, και την επιρροή αρνητικών ερεθισμάτων. Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εύρεση πιο αποτελεσματικών θεραπειών στο μέλλον.
Μαγνητικές τομογραφίες υψηλής ακρίβειας, έγιναν σε 1.000 ανθρώπους στην Κίνα. Οι ερευνητές ανέλυσαν το πώς συνδέονται διάφορες περιοχές του ανθρώπινου εγκεφάλου και πως επηρεάζονται από την κατάθλιψη. Διαπίστωσαν ότι, η OFC περιοχή του εγκεφάλου, σχετίζεται με την αυτοεκτίμηση, την δυστυχία και την μνήμη δυστυχισμένων γεγονότων.
«Πριν πραγματοποιηθεί η μελέτη, δεν γνωρίζαμε ότι αυτή η περιοχή του εγκεφάλου σχετίζεται με την κατάθλιψη, ούτε το ότι είναι κάπως αποκομμένη από τα συστήματα μνήμης στον εγκέφαλο», είπε ένας επιστήμονας.
Πώς αυτή η ανακάλυψη θα βοηθήσει τους ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη; Οι επιστήμονες πιστεύουν, ότι στο μέλλον θα παρασκευάζονται φάρμακα τα οποία θα είναι σε θέση να στοχεύουν ακριβώς σε αυτήν την περιοχή του εγκεφάλου, και έτσι η θεραπεία θα είναι πιο αποτελεσματική. Οι γιατροί και οι ασθενείς τους, θα πρέπει να πειραματιστούν με αρκετά φάρμακα έτσι ώστε να βρουν αυτό που θα έχει το καλύτερο αποτέλεσμα.
Credit: SecondNexus