Ο 69χρονος επιστήμονας που βρήκε το μυστικό της ευτυχίας - Fanpage

Ο 69χρονος επιστήμονας που βρήκε το μυστικό της ευτυχίας

Χαμογελά ήρεμα καθώς ο καθαρός αέρας των Ιμαλαΐων τού χαϊδεύει απαλά το πρόσωπο και δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί οι επιστήμονες ανακήρυξαν τον Matthieu Ricard τον πιο ευτυχισμένο άνθρωπο που έχουν ποτέ ερευνήσει.

Ο μοναχός, μοριακός γενετιστής και έμπιστος του Δαλάι Λάμα, με πάθος εξηγεί γιατί ο διαλογισμός μπορεί να αλλάξει το μυαλό και να βελτιώσει την ευτυχία των ανθρώπων με τον ίδιο τρόπο όπως η άρση βαρών τονώνει τους μυς. «Ο διαλογισμός δεν προκαλεί ευδαιμονία, αλλά αλλάζει εντελώς το μυαλό σας και επομένως αλλάζει και αυτό που είστε«, είχε δηλώσει κατά το παρελθόν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Ricard, ένας ταξιδευτής και πολυμαθής, άφησε τα πάντα πίσω του για να γίνει μοναχός βουδιστής σε μια σκηνή των Ιμαλαΐων, και λέει ότι ο καθένας μπορεί να είναι ευτυχισμένος, αν εκπαιδεύσει το μυαλό του. Ο νευροεπιστήμονας Richard Davidson από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin έβαλε 256 αισθητήρες στο κρανίο του Matthieu Ricard πριν από τέσσερα χρόνια, στο πλαίσιο της έρευνας στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες άνθρωποι που εξασκούν τον διαλογισμό. Οι εξετάσεις έδειξαν ότι όταν διαλογιζόταν, ο εγκέφαλος του Ricard παρήγαγε ένα επίπεδο κυμάτων γάμμα – εκείνες που συνδέονται με τη συνείδηση, την προσοχή, τη μνήμη και τη μάθηση. «Ποτέ δεν αναφέρθηκε προηγουμένως στη βιβλιογραφία της Νευροεπιστήμης«, δήλωσε ο Davidson.

Η αξονική έδειξε επίσης και υπερβολική δραστηριότητα στον αριστερό προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου του, δίνοντας έτσι μια ασυνήθιστα μεγάλη χωρητικότητα για την ευτυχία και μια μειωμένη τάση προς την αρνητικότητα, όπως πιστεύουν οι ερευνητές. Ο 69χρονος, που ζει σε μια απομακρυσμένη περιοχή των Ιμαλαΐων της Άνω Ντόλπα, έχει γίνει ένας παγκοσμίως αξιοσέβαστος βουδιστής και είναι ένας από τους ηγέτες της θρησκείας σε δυτικούς μελετητές.

Ο Ricard μεγάλωσε στο Παρίσι, έζησε περιτριγυρισμένος από την πνευματική ελίτ και, όπως αποκαλύπτει, ήταν πάντα στον δρόμο προς τη φώτιση. Το 1972 έλαβε διδακτορικό στη Γενετική και ήδη είχε ξεκινήσει τα ταξίδια του στην Ινδία, όπου τελικά μετακόμισε, προκειμένου να γίνει βουδιστής. Πλέον, ως μοναχός στο μοναστήρι Shechen στο Κατμαντού ο Ricard μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στην απομόνωση, τον διαλογισμό και την επιστημονική έρευνα, ενώ συνοδεύει τον Δαλάι Λάμα στα ταξίδια του στις γαλλόφωνες χώρες. Ο ίδιος, μάλιστα, θέλοντας να μοιραστεί τη σοφία του, γράφει βιβλία, όπως αυτό για την ευτυχία: «Happiness: A Guide to Developing Life’s Most Important Skill«.

[via]

Αφήστε το σχόλιο σας: