Στο φως σπάνιο ψηφιδωτό που πιθανόν απεικονίζει τον Μέγα Αλεξάνδρο - Fanpage

Στο φως σπάνιο ψηφιδωτό που πιθανόν απεικονίζει τον Μέγα Αλεξάνδρο

Ένα υπέροχο και σπάνιο ψηφιδωτό που πιθανόν να απεικονίζει τον Μέγα Αλέξανδρο αποκαλύφθηκε σε συναγωγή του αρχαίου εβραϊκού χωριού Huqoq στο βόρειο Ισραήλ. Το πολύχρωμο ψηφιδωτό δάπεδο ενδέχεται να απεικονίζει τη συνάντηση του Μεγάλου Αλεξάνδρου με έναν Εβραίο αρχιερέα.

Στο πολύχρωμο δάπεδο, ο άνδρας που εικάζεται ότι αναπαριστά τον Μακεδόνα στρατηλάτη είναι ένας γενειοφόρος άνδρας που φορά έναν κόκκινο μανδύα. Τον νεαρό άνδρα ακολουθούν στρατιώτες και ζώα, ανάμεσά τους ελέφαντες.

8

Σύμφωνα με την επικεφαλής της ομάδας αρχαιολόγων από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα, Jodi Magness, οι μορφές των ελεφάντων που υπάρχουν στο ψηφιδωτό παραπέμπουν στα στρατεύματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. “Οι ελέφαντες συνόδευαν τους Έλληνες στη μάχη, ξεκινώντας από τον Μέγα Αλέξανδρο. Έτσι, ίσως το ψηφιδωτό να είναι μία απεικόνιση ενός εβραϊκού μύθου που αναφερόταν στη συνάντηση του Μέγα Αλέξανδρου με τον Εβραίο Αρχιερέα“, ήταν τα λόγια της Jodi Magness.

9

Στην ίδια περιοχή, στο παρελθόν, έχουν έρθει στο φως από αρχαιολόγους ψηφιδωτά του Σαμψών, καθώς και μοναδικές απεικονίσεις με βιβλικές εικόνες. “Δεν είναι σαφές αν υπάρχει θεματική σύνδεση μεταξύ των σκηνών του Σαμψών με τα νέα ψηφιδωτά που ήρθαν στο φως, ενώ οι εικόνες, οι οποίες είναι ζωγραφισμένες με φυτικά μοτίβα, αποκαλύπτουν υψηλό επίπεδο καλλιτεχνικής ποιότητας“, δήλωσε η Magness, η οποία ξεκίνησε να δουλεύει με την ομάδας της στη συγκεκριμένη περιοχή το 2012.

10

Φέτος το καλοκαίρι αποκαλύπτεται ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του σπάνιου ψηφιδωτού και εμφανίζονται γύρω από τους δύο άνδρες, ανθρώπινες φιγούρες, ζώα και μυθολογικά πλάσματα.

[via]

Αφήστε το σχόλιο σας: