Οι επιστήμονες είναι έτοιμοι να επαναφέρουν την όραση σε τυφλά άτομα, στέλνοντας εικόνες σε κίνησε απευθείας στον εγκέφαλο.
Σε μαι πρωτοποριακή εγχείρηση, χειρουργοί εμφύτευσαν ένα οπτικό δέκτη-τσιπ στον εγκέφαλο μιας 30χρονης γυναίκας.
Η ασθενής, που ήταν τελείως τυφλή για 7 χρόνια, είδε χρωματιστές κινήσεις, γραμμές και κουκκίδες, όταν στέλνονταν σήματα στον εγκέφαλό της μέσω ενός υπολογιστή.
Οι γιατροί της τώρα σκοπεύουν να στείλουν εικόνες από μια μικροσκοπική κάμερα στον εγκέφαλό της, που δυνητικά θα μπορούσε να είναι το πρώτο βιονικό μάτι και να επαναφέρει την όραση σε εκατομμύρια ασθενείς.
Η τεχνολογία παρακάμπτει τα μάτια, που σημαίνει ότι μπορεί να επαναφέρει την όραση ακόμα και σε όσους έχουν χάσει κάποιο μάτι ή έχουν τυφλωθεί από καρκίνο.
Κατά τη διάρκεια 6 εβδομάδων δοκιμών, η ασθενής έβλεπε με συνέπεια τα ακριβή σήματα που οι επιστήμονες έστελναν στον οπτικό φλοιό, το τμήμα του εγκεφάλου που οπτικά λαμβάνει εικόνες από το οπτικό νεύρο.
Οι γιατροί του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια περιμένουν έγκριση από τις αμερικανικές αρχές για να συνδέσουν το σύστημα σε μια κάμερα, που θα φορεθείστη συνέχεια με τη μορφή γυαλιών, και ελπίζουν να στείλει κινούμενες εικόνες κατευθείαν στον εγκέφαλο.
Ο Δρ. Nader Pouratian, που εκτέλεσε την εγχείρηση, δήλωσε: ‘Τη στιγμή που είδε χρώματα για πρώτη φορά, ήταν μια άκρως συναισθηματική εμπειρία. Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, αυτό το σύστημα έχει τη δυνατότητα να επαναφέρει την όραση σε τυφλά άτομα.’
Η ασθενής, που ζήτησε να κρατήσει την ανωνυμία της, άρχισε να χάνει την όρασή της πριν από 8 χρόνια, εξαιτίας μιας σπάνιας ασθένειας, που λέγεται σύνδρομο Vogt-Koyanagi-Harada, που επιτίθεται στο χρώμα των ματιών. Μέσα σε ένα χρόνο ήταν τελείως τυφλή. Ο Δρ. Pouratian εμφύτευσε το δέκτη στο πίσω μέρος του εγκεφάλου της τον Αύγουστο.
Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχουν πάνω από 2 εκατομμύρια ασθενείς με μειωμένη όραση ή τύφλωση, και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία.
Ο καθηγητής Paulo Stanga, σύμβουλος οφθαλμίατρος στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ δήλωσε: ‘Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ατόμων που θα επωφελούνταν από αυτή τη τεχνολογία, για παράδειγμα άτομα που έχουν χάσει ένα μάτι. Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα τεχνολογία, αν και η έρευνα είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο.’
Credit: Dailymail.co.uk