Όσες γενιές και αν περάσουν, τα μηχανήματά μας πάντα θα αντλούν ενέργεια από το σύμπαν. – Nikola Tesla, 1892
Έχουν περάσει σχεδόν 70 χρόνια από το θάνατο του Νίκολα Τέσλα κι όμως οι θεωρίες του απασχολούν την επιστημονική κοινότητα μέχρι και σήμερα.
Γνωρίζουμε με βεβαιότητα πως οι ιδέες και οι εφευρέσεις του καταπολεμήθηκαν από τους μεγιστάνες του ηλεκτρισμού της εποχής του, όπως ο Thomas Edison, για τον οποίο στο σχολείο μας μαθαίνουν ότι ήταν μια ιδιοφυΐα.
Όταν ο Τέσλα πέθανε στις 7 Ιανουαρίου το 1943, η αμερικανική κυβέρνηση εισέβαλε στο εργαστήριο και το διαμέρισμά του και κατέσχεσε ολόκληρη την επιστημονική του έρευνα. Μερικές σελίδες από το έργο του είδαν τη δημοσιότητα μέσω του FBI χρόνια αργότερα.
Ας δούμε όμως τι πραγματικά προσέφερε ο Τέσλα στην ανθρωπότητα, ένας άντρας που πέθανε μόνος του και πάμφτωχος. Μετά τον Μέγα Αλέξανδο, είναι ίσως ο άνθρωπος που άλλαξε οριστικά τη μοίρα του πλανήτη μας.
1. Εναλλασσόμενο ρεύμα
Από εδώ ξεκίνησαν όλα, με αποκορύφωμα τη Διεθνή Έκθεση στο Σικάγο το 1893. Το ηλεκτρικό ρεύμα μόλις είχε ανακαλυφθεί και ο πόλεμος ανάμεσα στον Thomas Edison και τον Νίκολα Τέσλα, όσον αφορούσε την παραγωγή και διανομή του, μόλις είχε αρχίσει.
Ο διαχωρισμός μπορεί να συνοψιστεί στο οικονομικό θέμα και αυτό της ασφαλούς χρήσης: το συνεχές ρεύμα που υποστήριζε ο Edison (με τις “πλάτες” της εταιρείας General Electric) είχε μεγάλο κόστος σε μεγάλες αποστάσεις και ο απαραίτητος μετατροπέας παρήγαγε επικίνδυνες σπίθες κατά τη λειτουργία του.
Στην προσπάθειά τους να δαιμονοποιήσουν το εναλλασσόμενο ρεύμα (AC) του Τέσλα, πολλές φορές υπέβαλλαν σε δημόσια ηλεκτροπληξία ζώα, για να αποδείξουν την επικινδυνότητα του AC. Ο λόγος; Το εναλλασσόμενο ρεύμα του Τέσλα ήταν οικονομικότερο και ασφαλέστερο και αυτό το γνώριζαν καλά… Το αποτέλεσμα ήταν ο Edison να είναι ο εφευρέτης της πρώτης ηλεκτρικής καρέκλας ή τουλάχιστον ο εμπνευστής της.
Για να απαντήσει στις συκοφαντίες τους, ο Τέσλα δέχθηκε να διέλθει από το σώμα του AC και προφανώς δεν έπαθε τίποτα.
Ύστερα από μία δεκαετία συκοφαντιών, ύποπτων επιχειρηματικών συναλλαγών, κλεμμένων ιδεών και πατεντών, σήμερα πλέον χρησιμοποιούμε το AC του Τέσλα.
2. Φως
Προφανώς δεν εφηύρε το φως αυτό καθαυτό, ήταν όμως δική του εφεύρεση η παραγωγή και διανομή του. Δημιούργησε τους πρώτους λαμπτήρες φθορισμού περίπου 40 χρόνια πριν η επίσημη επιστήμη τους “εφεύρει”.
Η πιο επαναστατική του εφεύρεση όμως είναι το πηνίο Τέσλα και γι’ αυτό “θάφτηκε”: ήταν η απόδειξη ότι η ίδια η Γη είναι ένας γιγάντιος μαγνήτης που παράγει ηλεκτρισμό (ηλεκτρομαγνητισμό) χρησιμοποιώντας διάφορες συχνότητες ως πομπούς. Το μόνο που χρειάζεται ο άνθρωπος για την εκμετάλλευση αυτής της ενέργειας είναι ένας δέκτης και κάπως έτσι φτάσαμε στο πρώτο ραδιόφωνο.
3. Ακτίνες Χ
Από τη μέθοδο φωτογραφίας του Kirlian (η οποία είναι σε θέση να φωτογραφίζει τη ζωτική ενέργεια ή αλλιώς αύρα ενός οργανισμού), μέχρι τις ακτινογραφίες που χρησιμοποιούμε σήμερα στη διαγνωστική ιατρική, οφείλονται στις έρευνες του Τέσλα.
Όπως και με τις περισσότερες εφευρέσεις και ανακαλύψεις του, οι ακτίνες Χ “ξεπήδησαν” από την πεποίθησή του πως ό,τι χρειαζόμαστε για να καταλάβουμε το σύμπαν βρίσκεται μπροστά στα μάτια μας και το μόνο που χρειαζόμαστε είναι μηχανήματα που θα μας βοηθήσουν να εκμεταλλευτούμε ή να αποδείξουμε την αλήθεια της διαίσθησής μας.
4. Ραδιόφωνο
Όπως γνωρίζουμε από το σχολείο (εσφαλμένα για ακόμη μια φορά), τα εύσημα για το ραδιόφωνο πήγαν στον Guglielmo Marconi. Το Διεθνές Δικαστήριο όμως κατέρριψε την πρωτιά του το 1943, όταν αποδείχθηκε ότι ο Τέσλα ήταν ο δημιουργός του, πολλά χρόνια νωρίτερα από τον Marconi.
Το γιατί η πατέντα αποδόθηκε στον Marconi έχει και πάλι να κάνει με παιχνίδια εξουσίας και κυρίως επειδή η αμερικανική κυβέρνηση δεν ήθελε να πληρώσει στον Τέσλα τα δικαιώματα χρήσης της εφεύρεσής του.
5. Τηλεχειριστήρια
Ήταν μια φυσική συνέχεια του ραδιοφώνου. Η πατένα με τον αριθμό 613809 ήταν το πρώτο μοντέλο μιας τηλεκατευθυνόμενης βάρκας. Την πρόοδο αυτής της τεχνολογίας μπορούμε να δούμε σήμερα να εφαρμόζεται στους πολέμους εξ αποστάσεως, κάτι που θα έθλιβε αφάνταστα τον Τέσλα.
6. Ηλεκτρικός κινητήρας
Ο κινητήρας που δημιούργησε ο Τέσλα, επιτέλους βρήκε “σπίτι” στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου που έχει το όνομα του δημιουργού του. Οι τεχνικές του προδιαγραφές ξεφεύγουν από το σκοπό αυτού του άρθρου, αρκεί μόνο να αναφέρουμε ότι η ανθρωπότητα θα είχε ξεφορτωθεί το πετρέλαιο δεκαετίες νωρίτερα, αν δεν είχε ξεσπάσει ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος που έβαλε στη σφαίρα της λήθης μια τόσο σημαντική εφεύρεση.
Παρόλα αυτά, ο μηχανισμός μας είναι οικείος μέσα από συσκευές όπως οι ανεμιστήρες, διάφορες οικιακές συσκευές, οι αντλίες νερού, οι σκληροί δίσκοι κλπ..
7. Ρομποτική
Ο Τέσλα πίστευε πως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί παρακινούνται από εξωτερικά ερεθίσματα, με αποτέλεσμα να συλλάβει την ιδέα των ρομπότ. Βέβαια ήξερε ότι, σε αντίθεση με τους ανθρώπους, αυτά τα ανθρωποιειδή θα είχαν περιορισμούς, τουλάχιστον όσον αφορά την ανάπτυξη και τη διαιώνιση του είδους τους. Μπορείτε να διαβάσετε τις φουτουριστικές ιδέες του για ένα μέλλον γεμάτο “έξυπνα” αυτοκίνητα, ανθρωπόμορφα ρομπότ συντροφιάς και αυτοματισμούς πέρα από κάθε φαντασία, εδώ.
8. Λέιζερ
Είναι από εκείνες τις αμφιλεγόμενες εφευρέσεις που αποδεικνύουν πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η ηθική του χειριστή τους. Για παράδειγμα, οι ακτίνες λέιζερ έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην αναβάθμιση των χειρουργικών επεμβάσεων, ενώ στον αντίποδα έχουν δημιουργηθεί τόσα οπλικά συστήματα με βάση αυτή την τεχνολογία που μερικές φορές αναρωτιόμαστε αν κάποια πράγματα θα ήταν καλύτερο να παραμείνουν κρυφά.
9 & 10. Ασύρματη επικοινωνία και Ανεξάντλητη Δωρεάν Ενέργεια
Αυτά τα δύο ήταν το “κερασάκι στην τούρτα” για τους παγκόσμιους μεγιστάνες: ποιό το νόημα της ενέργειας αν δε μπορεί κάποιος να βγάλει κέρδος από αυτήν; Δωρεάν; ΠΟΤΕ! Ο J.P. Morgan χρηματοδότησε τον Τέσλα να χτίσει έναν πύργο, ο οποίος θα εκμεταλλευόταν τις φυσικές συχνότητες του σύμπαντος για τη μετάδοση δεδομένων (εικόνες, φωνητικά μηνύματα και κείμενο). Αυτό που αποδείχθηκε ήταν πως πέρα από το κόστος κατασκευής του πομπού, το σύμπαν είναι πραγματικά γεμάτο ενέργεια έτοιμο προς εκμετάλλευση.
Το όραμα του Τέσλα ήταν μια ανθρωπότητα αποδεσμευμένη από τα μέχρι τότε νοσηρά σχέδια των πολυεθνικών, όπου κάθε άνθρωπος θα έχει πρόσβαση στη συμπαντική ενέργεια χωρίς κανένα περιορισμό. Κάποιοι όμως είχαν άλλα σχέδια για το ανθρώπινο είδος…