Ο εγκέφαλός μας είναι καταπληκτικός. Χάρη σε αυτόν, ξεπερνάμε κάθε εμπόδιο, πετυχαίνουμε τα όνειρά μας και υλοποιούμε τους πιο δύσκολους στόχους. Αλλά πρώτα πρέπει να καταλάβετε πώς λειτουργεί.
Ανακαλύψαμε μερικά ενδιαφέροντα γεγονότα για τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου μας και σας τα παρουσιάζουμε.
1. Για τον εγκέφαλο η πραγματικότητα και η φαντασία είναι το ίδιο
Ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται σε κάθε σκέψη και δεν καταλαβαίνει πού ξεκινάει η πραγματικότητα και που τελειώνει η φαντασία. Γι’ αυτό το λόγο άνθρωποι με μεγάλη φαντασία, αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι, και το σώμα μας αντιλαμβάνεται ως πραγματική θεραπευτική αγωγή κάποιο εικονικό φάρμακο.
2. Η εγκεφαλική δραστηριότητα δεν κουράζει τον εγκέφαλο
Το αίσθημα κόπωσης στον εγκέφαλο οφείλεται στα συναισθήματά μας. Η σύνθεση του αίματος που ρέει μέσω του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της δραστηριότητάς του παραμένει αμετάβλητη. Αν και, για παράδειγμα, το αίμα που κυλάει στις φλέβες ενός ατόμου, που εργαζόταν όλη την μέρα, ποικίλλει σημαντικά.
3. Τις περισσότερες φορές ο εγκέφαλος δουλεύει στον «αυτόματο πιλότο»
Οι περισσότερες από τις μισές σημερινές σκέψεις μας είναι οι ίδιες σκέψεις που κάναμε και χθες. Αυτός είναι ο λόγος που οι απαισιόδοξοι είναι τόσο δύσκολο να αλλάξουν την αντίληψή τους για τον κόσμο. Είναι απαραίτητο στην κυριολεξία να «καθαρίσει» ο εγκέφαλος, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις θετικές σκέψεις.
4. Βλέπουμε αυτό που σκεφτόμαστε
Οποιαδήποτε σκέψη μπορεί να μετατραπεί σε εμπειρία ζωής. Για παράδειγμα, αν το όνειρο σας είναι ένα ταξίδι στο Παρίσι, θα συναντάτε συχνά την υπενθύμιση αυτής της πόλης. Αν θέλετε να αλλάξετε τον κόσμο γύρω σας, αλλάξτε τις σκέψεις σας.
5. Ο εγκέφαλος πρέπει να ασκείται, όπως οι μυς.
Ο εγκέφαλος δεν διαφέρει πολύ από τους μυς, χρειάζεται και αυτός να ασκείται. Για την άσκηση του εγκεφάλου είναι απαραίτητος ο καθαρός αέρας, η σωστή διατροφή, ο καλός ύπνος, τα ταξίδια σε νέους τόπους, άγνωστες νέες δραστηριότητες, η τήρηση αρχείων, ο χορός, ακόμη και ένα παιχνίδι «Tetris».
6. Ο εγκέφαλος ποτέ δεν ξεκουράζεται.
Ακόμα και όταν κοιμόμαστε, ο εγκέφαλος συνεχίζει να εργάζεται σκληρά. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, η δραστηριότητά του είναι είναι μεγαλύτερη από ό, τι κατά τη διάρκεια της ημέρας.
7. Είναι ζωτικής σημασίας ο εγκέφαλος να «σβήνει» κατά χρονικά διαστήματα.
Για να μην πνιγούμε σε χιλιάδες αρνητικές σκέψεις, θα πρέπει να «σβήσουμε» τον εγκέφαλο, για να δώσουμε μια ανάσα στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Μην ξεχνάτε την ξεκούραση, είναι πολύ ωφέλιμη για τον εγκέφαλο.
8. Το να ξεχνάμε είναι καλό, καθώς έτσι διατηρούμε την ευελιξία του νευρικού συστήματος
Για να ενεργοποιήσουμε νέες αναμνήσεις στη μνήμη του εγκεφάλου πρέπει να απαλλαγούμε από τις παλιές. Θα ήταν ωραίο αν ήμασταν σε θέση να αποφασίσουμε τι να θυμόμαστε και τι να ξεχάσουμε. Γι ‘αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιείτε πιο συχνά τις πληροφορίες που θέλετε να διατηρήσετε.
9. Ο εγκέφαλος δεν αισθάνεται τον πόνο.
Ο εγκέφαλος αποκρίνεται στον πόνο, αλλά ο ίδιος δεν τον αισθάνεται λόγω της έλλειψης υποδοχέων πόνου. Αν και αυτό το γεγονός δεν ισχύει σε πολλά αιμοφόρα αγγεία, νεύρα και ιστούς, που περιβάλλουν τον εγκέφαλο.
10. Μπορούμε να αλλάξουμε το μυαλό μας.
Κάθε δραστηριότητα προκαλεί στον εγκέφαλο τη δημιουργία νέων νευρωνικών συνδέσεων. Αν νομίζουμε ότι δεν είμαστε σε θέση να πετύχουμε έναν στόχο, με την πάροδο του χρόνου, η ιδέα αυτή θα καθιερωθεί στη συνείδηση μας. Αλλά αν καθιερώσετε στο μυαλό σας τη φράση «θα το πετύχω», ο ίδιος ο εγκέφαλος αρχίζει να παρουσιάζει ευκαιρίες για την υλοποίηση αυτού του στόχου.
Έχουμε την ικανότητα να πετύχουμε τα πάντα. Το πιο βασικό είναι να το πιστεύουμε.
Credit: Adme