Νομίζουμε ότι γνωρίζουμε τα πάντα για το σπίτι που μας φιλοξενεί, τη Γη, αλλά θα εκπλαγείτε πόσα ακόμα γεγονότα είναι άγνωστα στους περισσότερους κατοίκους του πλανήτη μας.
Συγκεντρώσαμε για εσάς μερικά ενδιαφέροντα γεγονότα σχετικά με τον πλανήτη μας, τα οποία μπορεί να σας προκαλέσουν εντύπωση.
Το Έβερεστ δεν είναι το ψηλότερο βουνό του πλανήτη
Το ύψος του ηφαιστείου Mauna Kea πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας είναι 4.205 μέτρα, αλλά το μεγαλύτερο μέρος είναι κρυμμένο κάτω από το νερό. Το συνολικό ύψος του βουνού, που βρίσκεται στη Χαβάη, είναι 10.203 μέτρα, δηλαδή 1.355 μέτρα υψηλότερο από το όρος Έβερεστ.
Η ατμόσφαιρα έχει ανώτατο όριο
Η γραμμή Kármán είναι μια νοητή γραμμή, που βρίσκεται σε υψόμετρο 100 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Παρά το γεγονός ότι η ατμόσφαιρα της Γης καταλήγει πολύ υψηλότερα, η Διεθνής Ένωση Αεροπορίας αναγνώρισε ακριβώς αυτό το όριο μεταξύ της ατμόσφαιρας και του διαστήματος.
Το πιο ξηρό μέρος στη Γη βρίσκεται στην Ανταρκτική
Πιστεύεται ότι το πιο ξηρό μέρος του πλανήτη είναι η χιλιανή έρημος Ατακάμα, όπου έχουν να λάβουν χώρα βροχοπτώσεις μερικές χιλιάδες χρόνια. Αλλά υπάρχει ένα μέρος στη Γη, όπου έχει να βρέξει δύο εκατομμύρια χρόνια, και είναι οι ξηρές κοιλάδες McMurdo, που βρίσκεται στην Ανταρκτική. Επιπλέον, σε αυτό το μέρος φυσούν οι ισχυρότεροι άνεμοι στον πλανήτη.
Το πόσιμο νερό στη Γη δεν υπερβαίνει το 3%
Το 97% νερό της Γης περιέχεται στις θάλασσες και τους ωκεανούς, και όλο αυτό το νερό δεν είναι κατάλληλο για πόση λόγω της υψηλής αλατότητας και μεγάλων ποσοτήτων σε ιχνοστοιχεία. Το υπόλοιπο 3% του νερού, είναι κατά 70% πάγος, ενώ το άλλο 20% περιέχεται στη λίμνη Βαϊκάλη.
Ο παλαιότερος ναός στον κόσμο έχει ηλικία περίπου 12.000 χρόνια
Τα ερείπια του ναού Gobekli Tepe, του παλαιότερου στον κόσμο, βρίσκεται στο έδαφος της σύγχρονης Τουρκίας. Τοιχογραφίες που βρέθηκαν στα ερείπια των στηλών, έδωσαν στους επιστήμονες την ευκαιρία να καταλάβουν ότι περίπου 11.000 χρόνια πριν, στη Γη είχε πέσει κομήτης που προκάλεσε την πτώση της θερμοκρασίας σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Το φεγγάρι ήταν κάποτε μέρος της Γης
Σύμφωνα με τη θεωρία που παρουσίασαν Ελβετοί επιστήμονες, 4.360 εκατομμύρια χρόνια πριν, η Γη συγκρούστηκε με τον υποθετικό πλανήτη Θεία, που κατέστρεψε μέρος του μανδύα, μετατρέποντάς το σε ένα φυσικό δορυφόρο του πλανήτη μας.
Μέσα από 250 εκατομμύρια χρόνια, οι ήπειροι θα ενωθούν ξανά
Όπως είναι γνωστό, υπήρχε μια ενιαία ήπειρος, η Παγγαία, πριν από 335 – 175 εκατομμύρια χρόνια, που χωρίστηκε στην Γκοντβάνα και την Λαυρασία, που αργότερα χωρίστηκαν στις ηπείρους που γνωρίζουμε σήμερα.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων, σε 250 έως 300 εκατομμύρια χρόνια όλες οι ήπειροι και πάλι θα ενωθούν και να δημιουργηθεί μια υπερήπειρος που θα ονομάζεται Παγγαία νέα.
Ένα βακτήριο κατέστρεψε σχεδόν όλη τη ζωή στη Γη
Σύμφωνα με τη θεωρία των επιστημόνων από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, η αιτία της μαζικής εξαφάνισης των ειδών, κατά την οποία από το πρόσωπο της Γης εξαφανίστηκε το 90% των ζωντανών ειδών, ήταν ένα βακτήριο που ονομάζεται metanosartsina.
Η αύξηση της ποσότητας του στα νερά των ωκεανών 252 εκατομμύρια χρόνια πριν, προκάλεσε τη μοναδική μαζική εξαφάνιση των εντόμων που είναι γνωστή στους επιστήμονες. Πιστεύεται ότι έδωσε «το δρόμο στη ζωή» στους αρχόσαυρους, τους προγόνους των δεινοσαύρων.
Το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη μας είναι πάντα στο σκοτάδι
Είναι γνωστό ότι οι ωκεανοί καταλαμβάνουν το 71% της επιφάνειας του πλανήτη. Το βάθος της υδάτινης στιβάδας που φωτίζεται με το φως του ήλιου, δεν ξεπερνά τα 200 μέτρα, και το υπόλοιπο βάθος του νερού βρίσκεται στο σκοτάδι. Κατά συνέπεια, ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη μας βρίσκεται στο σκοτάδι σε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας.
Η διαφορά ώρας σε γειτονικά κράτη μπορεί να είναι περισσότερο από μια ημέρα
Παρά το γεγονός ότι η απόσταση μεταξύ της Αμερικανικής Σαμόα και των Νησιών της Γραμμής Ισημερινού που ανήκουν στο Κιριμπάτι, είναι μόνο περίπου 2.000 χιλιόμετρα, η διαφορά ώρας είναι 25 ώρες.
Credit: Adme