13 "Τρελά" Μυστήρια του Πλανήτη μας που Ακόμα και Σήμερα οι Επιστήμονες Αδυνατούν να Εξηγήσουν - Fanpage

13 “Τρελά” Μυστήρια του Πλανήτη μας που Ακόμα και Σήμερα οι Επιστήμονες Αδυνατούν να Εξηγήσουν

Έχοντας εξερευνήσει τον πλανήτη μας από τον πυρήνα ως την επιφάνεια, έχει βρεθεί ότι υπάρχουν 13 γεγονότα για τα οποία δεν έχουμε καμία εξήγηση…

13. Δεν φτάσαμε ποτέ στο μανδύα

1

Οι σεισμολόγοι πιστεύουν ότι ο εσωτερικός πυρήνας του πλανήτη μας είναι σταθερός, ενώ ο εξωτερικός είναι υγρός και λειωμένος. Στη συνέχεια έρχεται ο μανδύας, με το φλοιό να επιπλέει από πάνω. Ωστόσο, δεν έχουμε ακόμα καμία ιδέα για το από τι αποτελείται, διότι ποτέ δεν τον φτάσαμε: το βάθος του είναι από 30 χλμ. έως 2.900 χλμ., και το μεγαλύτερο βάθος που έχει σκάψει η ανθρωπότητα μέχρι στιγμής, είναι η γεώτρηση Kola στη Ρωσία, η οποία έχει μόλις 12,3 Χλμ. βάθος.

12. Οι πόλοι μπορούν να αλλάξουν

2

Οι μαγνητικοί πόλοι της Γης μπορούν να κινηθούν και να αλλάξουν ακόμη και την κατεύθυνσή τους όλοι μαζί. Οι επιστήμονες, έχουν διαπιστώσει ότι έχει συμβεί αυτό πολλές φορές. Τελευταία φορά συνέβη πριν από 10 εκατομμύρια χρόνια και πιθανότατα να συμβεί ξανά, αλλά κανείς δεν ξέρει το γιατί.

11. Είχαμε δύο φεγγάρια

3

Οι αστρονόμοι λένε ότι η Γη είχε δύο δορυφόρους περίπου 4,6 εκατομμύρια χρόνια πριν. Ο δεύτερος ήταν περίπου 1.200 χιλιόμετρα μακριά και έκανε την ίδια τροχιά που κάνει η Σελήνη, μέχρι να συγκρουστούν. Αυτό, μπορεί να εξηγήσει γιατί οι δύο πλευρές της Σελήνης είναι τόσο διαφορετικές.

10. Σεισμοί στο φεγγάρι

4

Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι γίνονται σεισμοί και στη Σελήνη. Σε αντίθεση με αυτούς της Γής όμως, δεν είναι τόσο ισχυροί και συμβαίνουν πολύ σπάνια. Υπάρχει μια θεωρία ότι συμβαίνουν εξαιτίας των παλιρροϊκών δυνάμεων του Ήλιου και της Γης, καθώς και των μετεωριτών που πέφτουν.

9. Η Γη γυρίζει πολύ γρήγορα

5

Η Γη στρέφεται με 1.600 χλμ / ώρα και η κίνηση της γύρω από τον Ήλιο είναι ακόμη πιο γρήγορη στα 108.000 χλμ / ώρα. Εμείς όμως, μπορούμε να νιώσουμε το κούνημα μόνο όταν αλλάζει η ταχύτητά της. Λόγω της σταθερής ταχύτητας και της δύναμης της βαρύτητας, δεν το νιώθουμε καθόλου.

8. Ο χρόνος «αυξάνεται»

6

Πριν από 620 εκατομμύρια χρόνια, μια μέρα στη Γη διαρκούσε 21,9 ώρες. Η γη επιβραδύνεται σταδιακά, αλλά συμβαίνει σε ποσοστό περίπου 70 msec ανά 100 χρόνια, οπότε χρειάστηκε 100 εκατομμύρια χρόνια ώστε μια ημέρα να διαρκεί 24 ώρες.

7. Παράξενη βαρύτητα

7

Ο πλανήτης μας δεν είναι μια τέλεια σφαίρα, έτσι υπάρχουν περιοχές υψηλής και χαμηλής βαρύτητας σε αυτόν. Μια τέτοια ανωμαλία είναι το Hudson Bay στον Καναδά. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η ασθενής βαρύτητα οφείλεται στη χαμηλή πυκνότητα που προκαλείται λόγω των παγετώνων που λιώνουν ταχέως.

6. Τα πιο καυτά και κρύα σημεία στη Γη

8

Το πιο καυτό μέρος στον πλανήτη βρίσκεται στο Aziziya της Λιβύης, όπου πιάνει θερμοκρασίες μέχρι και +58 °C. Το πιο κρύο μέρος είναι η Ανταρκτική, όπου η θερμοκρασία κατεβαίνει στους -73 °C. Αλλά η χαμηλότερη παρατηρούμενη θερμοκρασία καταγράφηκε στο Ρωσικό σταθμό Vostok στις 21 Ιουλίου 1983 (-89,2 °C).

5. Ο πλανήτης είναι σοβαρά μολυσμένος

9

Οι αστροναύτες λένε ότι το 1978, η όψη της Γης ήταν αρκετά διαφορετική από αυτή που βλέπουμε τώρα. Με τόσα πολλά απόβλητα, ο μπλε, πράσινος και λευκός πλανήτης μας γίνεται καστανός, γκρίζος και μαύρος.

4. Η γη αποτελείται από σίδηρο, οξυγόνο και πυρίτιο

10

Εάν διαχωρίζαμε τα στοιχεία του πλανήτη μας, θα ήταν κάπως έτσι: 32,1% σίδηρος, 30,1% οξυγόνο, 15,1% πυρίτιο και 13,9% μαγνήσιο. Το μεγαλύτερο μέρος του σιδήρου (περίπου 90%) θεωρείται ότι εμπεριέχεται στον πυρήνα, ενώ η κρούστα περιέχει το περισσότερο οξυγόνο (47%).

3. Η Γη ήταν μωβ

11

Τα αρχαία φυτά χρησιμοποιούσαν αμφιβληστροειδή αντί για χλωροφύλλη για να απορροφήσουν το φως, γεγονός που τους έκανε να αντανακλούν πίσω κόκκινο και μπλε, όχι πράσινο, δίνοντας μοβ ως αποτέλεσμα. Παρεμπιπτόντως, ορισμένα βακτήρια εξακολουθούν να χρησιμοποιούν αμφιβληστροειδή.

2. Ένας κρυμμένος ωκεανός

12

Οι επιστήμονες βρήκαν μια τεράστια λίμνη νερού βαθιά κάτω από την επιφάνεια της Γης στα 410-660 χιλιόμετρα, η οποία είναι 2,7 δισεκατομμυρίων ετών. Το νερό είναι υπό τεράστια πίεση και ο όγκος του είναι αρκετός για να γεμίσει τους ωκεανούς της Γης επι τρείς φορές. Αυτό έχει γεννήσει μια θεωρία, ότι οι ωκεανοί εμφανίστηκαν λόγω μιας υπόγειας ωκεάνιας έκρηξης.

1. Ζωή στον Άρη

13

Μετά από χρόνια εικασιών σχετικά με τις μορφές ζωής σε άλλους πλανήτες, οι επιστήμονες έχουν βρει κάποιες ενθαρρυντικές ενδείξεις ότι ένα ζωτικής σημασίας μόριο που απαιτείται για αυτό είναι παρόν στον Άρη, όπως φαίνεται στους σχηματισμούς στον κρατήρα Gale. Επίσης, μερικά μεγάλα μόρια με βάση τον άνθρακα παραμένουν στο έδαφος του Άρη και δεν είναι μόνο αποτέλεσμα μόλυνσης. Λένε, ότι ο Άρης θα μπορούσε να έχει ζωή πάνω του, πολύ πριν γίνει η Γη.

Credit: BrightSide

Αφήστε το σχόλιο σας: