Η Γη είναι στρογγυλή, ο Ερμής είναι ο πιο ζεστός πλανήτης και ο ήλιος είναι κίτρινος. Όλες αυτές είναι γνωστές και αναμφισβήτητες πληροφορίες για τους περισσότερους, όμως τελικά, απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.
Ήρθε η ώρα να επανεξετάσουμε το θέμα. Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε όλη την αλήθεια για το Ηλιακό μας Σύστημα, που θα σας κάνει να ξεχάσετε αυτά που ξέρατε ως τώρα.
Η Γη είναι στρογγυλή;
Το σχήμα του πλανήτη μας, αλλάζει συνεχώς λόγω της ατέλειωτης κίνησης των ηπειρωτικών πλακών. Φυσικά, ο ρυθμός με τον οποίο κινούνται οι πλάκες είναι πολύ μικρός, περίπου 5 εκατοστά το χρόνο. Αυτό όμως, εξακολουθεί να έχει μια επίδραση στην «εμφάνιση» του πλανήτη. Έτσι, στην πραγματικότητα η Γη δεν είναι σε καμία περίπτωση απολύτως στρογγυλή.
Η συγκλονιστική εικόνα που ακολουθεί, δείχνει περίπου το πραγματικό σχήμα της Γης. Είναι στην πραγματικότητα ένα μοντέλο της βαρύτητας του πλανήτη. Δημιουργήθηκε από δορυφορικά δεδομένα και δεν δείχνει το πραγματικό σχήμα της. Απλώς, καταδεικνύει τις διαφορές στη δύναμη της βαρύτητας σε διαφορετικά σημεία πάνω στη γη.
Έχει το φεγγάρι σκοτεινή πλευρά;
Η άποψη ότι οι ακτίνες του ήλιου φωτίζουν μόνο τη μία πλευρά της Σελήνης, αφήνοντας την άλλη πλευρά σε μόνιμο σκοτάδι, είναι αρκετά διαδεδομένη. Αυτή η πεποίθηση προκύπτει από το γεγονός ότι η σελήνη, έχει πάντα μόνο μια πλευρά στραμμένη προς τη Γη, ενώ η άλλη είναι αδύνατο να παρατηρηθεί από το έδαφος.
Στην πραγματικότητα, ο ήλιος λάμπει και ζεσταίνει τόσο τα ορατά, όσο και τα αόρατα μέρη της Σελήνης. Η αλήθεια είναι ότι ο χρόνος που η Σελήνη χρειάζεται για να κάνει περιστροφή γύρω από τον άξονά της, συμπίπτει με το χρονικό διάστημα που χρειάζεται να κάνει την τροχιά της γύρω από τη Γη. Αυτός είναι και ο λόγος που βλέπουμε μόνο τη μία πλευρά της.
Είναι η θερμοκρασία του Ερμή μεγαλύτερη από τους άλλους πλανήτες;
Φαίνεται λογικό, ότι ο Ερμής είναι ο πιο ζεστός πλανήτης αφού βρίσκεται πιο κοντά στον Ήλιο. Ωστόσο, αποδεικνύεται ότι ο πιο ζεστός πλανήτης του Ηλιακού Συστήματος είναι στην πραγματικότητα η Αφροδίτη, παρά το γεγονός ότι είναι 50 εκατομμύρια χιλιόμετρα πιο μακριά από τον Ήλιο. Η μέση ημερήσια θερμοκρασία στον Ερμή είναι περίπου 350 ° C, ενώ στην Αφροδίτη μπορεί να φτάσει μέχρι τους 480 ° C.
Ο λόγος για αυτό το φαινόμενο, είναι ατμόσφαιρα της Αφροδίτης. Ο Ερμής, δεν έχει καν ατμόσφαιρα. Η Αφροδίτη έχει πολύ παχιά ατμόσφαιρα, που αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από διοξείδιο του άνθρακα. Αυτό δημιουργεί ένα πολύ ισχυρό φαινόμενο του θερμοκηπίου, παγιδεύοντας όλη τη θερμότητα του ήλιου και κάνοντας την Αφροδίτη απίστευτα ζεστή.
Είναι ο ήλιος μια μεγάλη μπάλα με φωτιά;
Όλοι ξέρουμε, ότι η θερμοκρασία στην επιφάνεια του Ήλιου είναι αφάνταστα υψηλή: πάνω από 5.700 ° C. Έτσι είναι λογικό να υποθέσουμε ότι είναι απλά σαν μια γιγαντιαία φωτιά. Η φωτιά που νομίζουμε όμως, είναι στην πραγματικότητα ενέργεια με τη μορφή θερμότητας και φωτός, που παράγεται από τις θερμοπυρηνικές αντιδράσεις που συμβαίνουν στο πυρήνα του άστρου.
Είναι ο ήλιος κίτρινος;
Όλοι πιστεύουν, ότι ο ήλιος είναι κίτρινος. Γιατί λοιπόν τα ανθρώπινα μάτια βλέπουν κίτρινο; Όπως είναι γνωστό, το φως έχει μεγάλο μήκος κύματος, στο κίτρινο και στο κόκκινο τμήμα του φάσματος, περνά μέσα από την ατμόσφαιρα πολύ εύκολα. Το φως στα μικρότερα μήκη κύματος, στο πράσινο και μωβ τμήμα του φάσματος (το οποίο είναι αυτό που κυρίως εκπέμπει ο Ήλιος), διαχέεται σε μεγαλύτερο βαθμό από την ατμόσφαιρα. Το αποτέλεσμα αυτού, είναι να κάνει τον Ήλιο να φαίνεται κίτρινος.
Ανατινάζεται ο άνθρωπος αν δεν φοράει ειδική στολή στο διάστημα;
Αυτό φυσικά είναι μια λανθασμένη άποψη, που είναι αποτέλεσμα των πολλών ταινιών που βλέπουμε. Στην πραγματικότητα, το δέρμα μας είναι αρκετά ευέλικτο για να κρατήσει όλα τα εσωτερικά όργανα στη θέση τους. επίσης, τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων θα απέτρεπαν το αίμα να βράσει, χάρη στην ελαστικότητά τους.
Ο κύριος λόγος για τον οποίο ένα άτομο πεθαίνει στο διάστημα, είναι η έλλειψη οξυγόνου. Μετά από 15 δευτερόλεπτα στο κενό χωρίς διαστημική στολή, ένα άτομο χάνει τις αισθήσεις του και πεθαίνει μέσα σε δύο λεπτά.
Βρίσκεται η Γη πιο μακριά από τον ήλιο τον χειμώνα;
Ακόμη ένας μύθος. Επειδή ο χειμώνας είναι πιο κρύος από το καλοκαίρι, αυτό λογικά πρέπει και να σημαίνει ότι η Γη είναι πιο μακριά από την πηγή της θερμότητας. Ωστόσο, στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο: κατά τη διάρκεια των ψυχρότερων ημερών του έτους, ο πλανήτης μας είναι πέντε εκατομμύρια χιλιόμετρα πιο κοντά στον Ήλιο, από ό, τι το καλοκαίρι.
Όπως είναι γνωστό, το καλοκαίρι στο νότιο ημισφαίριο είναι θερμότερο από ό, τι είναι στο βόριο. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του γεγονότος, ότι η Γη είναι πιο κοντά στον Ήλιο τον Ιανουάριο, όταν το νότιο μέρος του κόσμου έχει καλοκαίρι.
Credit: BrightSide