9 Απίστευτα Παραδείγματα Που Δείχνουν Πώς Επηρεάζεται Ο Εγκέφαλος Μας - Fanpage

9 Απίστευτα Παραδείγματα Που Δείχνουν Πώς Επηρεάζεται Ο Εγκέφαλος Μας

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ίσως το πιο μυστήριο όργανο του σώματός μας. Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν συνεχώς καινούρια πράγματα για τη λειτουργία του, αλλά κρύβει πολλά μυστικά ακόμη. Σας παρουσιάζουμε τις πιο λαμπρές ανακαλύψεις των τελευταίων ετών στον τομέα της εγκεφαλικής έρευνας. Σίγουρα θα σας εκπλήξουν.

9. Η χρόνια έλλειψη ύπνου επιδεινώνει τη μνήμη.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Berkeley έχουν βρει πειστικές αποδείξεις ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να επιδεινώσει τη μνήμη και να προκαλέσει Αλτσχάιμερ. Κατά τη διάρκεια ενός καλού βραδινού ύπνου, τα κύτταρα του εγκεφάλου αφαιρούν τις τοξικές χημικές ουσίες που είναι επικίνδυνες για τον εγκέφαλό μας. Αν κάποιος δεν κοιμάται αρκετά, αυτό έχει καταστροφικές επιπτώσεις στα κύτταρα του εγκεφάλου του.

1

8. Το συνεχές άγχος καταστρέφει τον εγκέφαλο.

Πτώση στη μνήμη, την ικανότητα μάθησης, τον αυτοέλεγχο – αυτές είναι οι συνέπειες που προκαλεί το χρόνιο άγχος. Επιπλέον, προκαλεί εκνευρισμό, άγχος, ένταση και απόσπαση προσοχής.

2

7. Η αγάπη και το μίσος έχουν πολλά κοινά.

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η αγάπη και το μίσος προέρχονται από παρόμοιες περιοχές του εγκεφάλου. Ωστόσο, σε αντίθεση με το μίσος, η αγάπη μειώνει σημαντικά τη δραστηριότητα των περιοχών που είναι υπεύθυνες για την κρίση και τη λογική σκέψη.

3

6. Ο εγκέφαλος είναι ευαίσθητος στην αφυδάτωση.

Σχεδόν το 80% του εγκεφάλου μας αποτελείται από νερό. Επομένως, ακόμη και μια μέτρια απώλεια υγρών (περίπου 2%) μειώνει τη συγκέντρωση και την εγρήγορση και οδηγεί στην επιδείνωση της βραχυπρόθεσμης μνήμης και άλλων γνωστικών ικανοτήτων.

4

5. Η εγκυμοσύνη αλλάζει τη δομή του εγκεφάλου.

Επιστήμονες απέδειξαν ότι η εγκυμοσύνη μειώνει την ποσότητα της γκρίζας ύλης στις περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την κοινωνική γνώση και την ικανότητα κατανόησης άλλων ανθρώπων. Όλα αυτά είναι απαραίτητα για να ενισχυθεί η σύνδεση μητέρας-μωρού, να μπορέσει μια γυναίκα να καταλάβει τις ανάγκες του παιδιού της και να παρατηρήσει πιθανούς εξωτερικούς κινδύνους.

5

4. Η αφθονία της ζάχαρης στη διατροφή επιδεινώνει τη μνήμη και μειώνει την ικανότητα μάθησης.

Η αφθονία της φρουκτόζης στη διατροφή επιβραδύνει τον εγκέφαλο και μειώνει την ικανότητά του να μαθαίνει, να θυμάται πληροφορίες και να συγκεντρώνεται. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η υπερβολική ζάχαρη καταστρέφει τις νευρικές συνδέσεις στον εγκέφαλο. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η βιομηχανικά επεξεργασμένη ζάχαρη είναι πολύ πιο επιβλαβής (αυτή που προστίθεται στα αναψυκτικά, τα καρυκεύματα, τις σάλτσες και τα παιδικά τρόφιμα). Ωστόσο, τα προϊόντα που περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα (λιπαρά ψάρια, ξηροί καρποί και ιχθυέλαιο) απομακρύνουν τις συνέπειες αυτής της διαταραχής.

6

3. Η ερωτική αγάπη και τα μητρικά συναισθήματα είναι παρόμοια.

Αποδεικνύεται ότι, σύμφωνα με την εγκεφαλική δραστηριότητα, οι ερωτικές σχέσεις και τα μητρικά συναισθήματα είναι παρόμοια, αλλά υπάρχουν και διαφορές. Για παράδειγμα, η παθιασμένη αγάπη ενεργοποιεί τις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη σεξουαλική διέγερση. Επιπλέον, το αίσθημα του άγχους και του φόβου μειώνεται και το αίσθημα της ευφορίας αυξάνεται. Η αγάπη της μητέρας ενεργοποιεί τις περιοχές που είναι υπεύθυνες για τη διαμόρφωση της στοργής.

7

2. Η ζωγραφική βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Μια μελέτη έδειξε ότι η ζωγραφική και η περισυλλογή πάνω σε εργα τέχνης βελτιώνουν την αλληλεπίδραση μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου, ενώ επιβραδύνουν τη γήρανσή του. Οι επιστήμονες μελέτησαν την επίδραση της τέχνης σε άτομα ηλικίας 62 έως 70 ετών. Οι μισοί από αυτούς παρακολούθησαν ένα μάθημα στην ιστορία της τέχνης και οι άλλοι μισοί παρακολούθησαν ένα μάθημα ζωγραφικής. Τα μαθήματα ζωγραφικής είχαν ισχυρότερο αντίκτυπο από αυτά της ιστορία της τέχνης.

8

1. Η τέλεια ανάγνωση προπονεί τον εγκέφαλο.

Οι επιστήμονες της Οξφόρδης απέδειξαν ότι η διαδικασία της ανάγνωσης εκπαιδεύει τις γνωστικές ικανότητες του εγκεφάλου. Ενεργοποιεί επίσης περιοχές που δεν χρησιμοποιούνται σε άλλες χρονικές στιγμές. Κατά την ανάγνωση, το αίμα εισέρχεται στα τμήματα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για τη συγκέντρωση και τη γνωστική λειτουργία. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το φαινόμενο δεν συμβαίνει όταν παρακολουθείτε τηλεόραση ή παίζετε παιχνίδια στον υπολογιστή.

9

Credit: BrightSide

Αφήστε το σχόλιο σας: