Έφαγε ωμά θαλασσινά, μολύνθηκε και τον ακρωτηρίασαν για να σωθεί

Ένας άντρας ηλικίας 71 ετών υποχρεώθηκε σε ακρωτηριασμό του χεριού του, λίγες μέρες αφότου έφαγε ωμά θαλασσινά, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση New England Journal of Medicine.

Ο άνδρας πήγε σε ιατρείο έκτακτης ανάγκης στη Νότια Κορέα μετά από πυρετό που είχε επί δύο ημέρες και εξοντωτικό πόνο στο αριστερό του χέρι. Η αιτία; Μια σκούρα μοβ φουσκάλα που κάλυπτε μεγάλο μέρος της παλάμης του, με έντονο οίδημα και αποχρωματισμό στο πίσω μέρος του χεριού του. Δώδεκα ώρες προτού εμφανιστεί αυτή η μόλυνση είχε φάει ωμά θαλασσινά, όπως είπε στους γιατρούς.

Πώς τα ωμά θαλασσινά τον οδήγησαν σε ακρωτηριασμό!

Όταν οι γιατροί πραγματοποίησαν χειρουργική επέμβαση στην φουσκάλα, διαπίστωσαν ότι ο ασθενής είχε μολυνθεί με το βακτήριο Vibrio vulnificus, που συνήθως προκαλεί συμπτώματα στο γαστρεντερικό σύστημα, όπως εμετό, διάρροια και πόνο στο στομάχι, αλλά μερικές φορές έχει χαρακτηριστεί και ως “σαρκοφάγο βακτήριο”!

Παρά τη θεραπεία με αντιβιοτικά, ο 71χρονος, ο οποίος είχε και ιστορικό με διαβήτη τύπου 2, υπέρταση και νεφρική νόσο, δεν βελτιωνόταν στην υγεία του. Το βακτήριο προκάλεσε «βαθιά νεκρωτικά έλκη», σύμφωνα με την έκθεση, και 25 ημέρες μετά την πρώτη είσοδο στην Εντατική, οι γιατροί υποχρεώθηκαν να ακρωτηριάσουν το αριστερό του χέρι για να σώσουν την ζωή του.

Τι συμβαίνει με το βακτήριο Vibrio vulnificus

Οι συντάκτες της έκθεσης προειδοποιούν ότι το βακτήριο V. vulnificus είναι γνωστός κίνδυνος στην κατανάλωση ωμών, ή μη ψημένων θαλασσινών. Μάλιστα, ένας άλλος 71χρονος άνδρας πέθανε από μια μόλυνση με παρόμοια βακτήρια, αφότου είχε φάει ωμά στρείδια. Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) υπολογίζει ότι περίπου 80.000 άνθρωποι αρρωσταίνουν με τέτοια βακτήρια κάθε χρόνο και περίπου 100 από αυτούς πεθαίνουν. Περίπου 52.000 από τις ετήσιες περιπτώσεις προκαλούνται από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων.

Γιατί είναι τα ωμά ή μη ψημένα ψάρια ιδιαίτερα επικίνδυνα; Τα βακτήρια του είδους Vibrio ζουν στην θάλασσα ή σε υφάλμυρα νερά, και αν μολύνουν το νερό, μπορούν να μολύνουν και τα θαλασσινά. Τα μη μαγειρεμένα στρείδια και άλλα θαλασσινά είδη που φιλτράρουν διαρκώς το νερό για να ζήσουν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα. Μερικοί άνθρωποι προσβάλλονται από τα βακτήρια αυτά ακόμα και από το κολύμπι σε μολυσμένο νερό, αν υπάρχει άμεση επαφή του νερού με μια ανοιχτή πληγή, όπως η περίπτωση του άτυχου άνδρα που πέθανε από αυτό το 2017 μετά από μια βουτιά ενώ είχε φρέσκο τατουάζ στο δέρμα του.

Όχι πανικός – Απλά προσοχή!

Πριν πανικοβληθείτε και δεν ξαναφάτε σούσι στην ζωή σας, πρέπει να καταλάβετε ότι συνήθως μόνο άτομα με εξασθενημένο ανοσολογικό σύστημα λόγω υποκείμενων συνθηκών υγείας αντιμετωπίζουν τόσο έντονες συνέπειες μετά την μόλυνση με βακτήριο τύπου Vibrio. Αν είστε υγιείς, είναι πολύ πιθανότερο να αποφύγετε την μόλυνση από δονήσεις προτού γίνει επικίνδυνη.

Επίσης, είναι σώφρον να ακολουθείτε κάποιες γενικές οδηγίες για την ασφάλεια των τροφίμων, όταν θέλετε να απολαύσετε ένα γεύμα με ωμά θαλασσινά: Σιγουρευτείτε ότι παραγγέλνετε σούσι από ένα φημισμένο εστιατόριο όπου ψάρια και άλλα θαλασσινά έχουν καταψυχθεί σωστά και δεν έχουν αφεθεί εκτός ψύξης για περισσότερο από δύο ώρες. Και φροντίστε να καταναλώνετε όλα τα είδη που φιλτράρουν το νερό (π.χ. στρείδια, μύδια κλπ) καλά μαγειρεμένα.

Η περίπτωση του 71χρονου που ακρωτηριάστηκε δημοσιεύθηκε στο πρόσφατο τεύχος της επιστημονικής επιθεώρησης New England Journal of Medicine.

Πηγή

Related posts

Η επιστήμη μίλησε: Τα παιδιά κληρονομούν τα περισσότερα γονίδιά τους από τη γιαγιά τους

Δύο Νέοι Από Το Ρέθυμνο Αποφοίτησαν Πρώτοι Από Την Ιατρική Σχολή Του Πανεπιστημίου Κρήτης

Είναι Μόλις 13 Ετών Και Την Δέχθηκαν Στην Ιατρική Σχολή: «Μαμά, Τα Κατάφερα!»