Οι Γιατροί Εκπέμπουν SOS: Μόνο Ένας Στους Δύο Ασθενείς Έχει Θέση Στην Εντατική! - Fanpage

Οι Γιατροί Εκπέμπουν SOS: Μόνο Ένας Στους Δύο Ασθενείς Έχει Θέση Στην Εντατική!

Οι Γιατροί Εκπέμπουν SOS: Μόνο Ένας Στους Δύο Ασθενείς Έχει Θέση Στην Εντατική!

Την ώρα που η έρευνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών βρίσκεται σε εξέλιξη, με στόχο να διαπιστωθεί αν προκύπτουν ευθύνες για κίνδυνο ανθρώπινων ζωών από τα λουκέτα στις μονάδες εντατικής θεραπείας, τα στοιχεία φανερώνουν ότι καθημερινά χάνουν τη μάχη με τον θάνατο επτά με δέκα ασθενείς που δεν βρίσκουν κρεβάτι.

Στις δεκάδες κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας που έχουν «εξουδετερωθεί» σε όλη τη χώρα, λόγω έλλειψης προσωπικού, υπάρχει κίνδυνος να προστεθούν μέχρι το Μάιο άλλες σαράντα με πενήντα, καθώς τα ελληνικά νοσοκομεία βρίσκονται τα ίδια στην Εντατική στερώντας την ελπίδα σε εκατοντάδες ασθενείς που πεθαίνουν στην αναμονή για ένα κρεβάτι σωτηρίας. Τα δεδομένα αποτελούν γροθιά στο στομάχι, καθώς σχεδόν δύο χιλιάδες άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο της ζωή τους, επειδή δεν μπορούν να βρουν κρεβάτι στην Εντατική των δημόσιων νοσοκομείων.

Οσα αποκάλυψε μιλώντας στην «Espresso» ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Απόστολος Αρμαγανίδης προκαλούν ανατριχίλα. «Η κατάσταση είναι τραγική και αναμένεται σύντομα να γίνει ακόμη χειρότερη. Χάνονται ζωές από την έλλειψη κρεβατιών σε ΜΕΘ. Οι ασθενείς πεθαίνουν περιμένοντας στην αναμονή των νοσοκομείων της χώρας για να βρεθεί ένα κρεβάτι. Περίπου τριάντα με σαράντα άτομα καθημερινά στο λεκανοπέδιο Αττικής, που μεταφέρονται με τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στα δημόσια νοσοκομεία, παλεύουν για να βρουν θέση στη ΜΕΘ. Δυστυχώς όμως μόνο οι μισοί από αυτούς είναι οι τυχεροί. Μόνο ένας στους δύο. Από τους υπόλοιπους περίπου το 45% κινδυνεύει να πεθάνει, ποσοστό που θα ήταν αρκετά μικρότερο, της τάξης του 23%, αν έβρισκαν τελικά κρεβάτι. Εκτιμάται ότι σε ετήσια βάση διπλασιάζεται ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της έλλειψης κρεβατιών, ενώ υπολογίζονται σε χίλια τα άτοομα που θα πεθάνουν, έστω κι αν βρουν θέση σε κάποια ΜΕΘ. Ο αριθμός αυτός γίνεται διπλάσιος, επειδή δεν υπάρχουν κλίνες».

Οπως αποκαλύπτει ο Απόστολος Αρμαγανίδης, οι περικοπές έχουν γονατίσει τη δημόσια υγεία. Στην Ελλάδα λειτουργούν 540 κλίνες εντατικής θεραπείας και 154 είναι κλειστές, λόγω έλλειψης προσωπικού. «Σε αυτές τις 154 θα μπορούσαν να νοσηλευτούν περίπου 4.500 ασθενείς ετησίως. Ομως παραμένουν ανενεργές, την ώρα που οι πολίτες αναζητούν με αγωνία μια θέση, ένα κρεβάτι. Τέλος Δεκεμβρίου έληξαν οι συμβάσεις 120 νοσηλευτών και 50 γιατρών κι έτσι το πρόβλημα έγινε ακόμη μεγαλύτερο. Μέχρι τον Μάιο του 2013 απειλούνται με λουκέτο άλλες 40 με 50 θέσεις εντατικής νοσηλείας» σημειώνει και συνεχίζει: «Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι ΜΕΘ στα ιδιωτικά νοσοκομεία, λόγω των υπέρογκων χρεών που έχει ο ΕΟΠΥΥ. Ο,τι επιτεύχθηκε το 2009, όταν λόγω της πανδημίας της γρίπης έγιναν προσλήψεις προσωπικού και άνοιξαν 80 κλίνες, σήμερα έχει χαθεί, καθώς δεν ανανεώθηκαν συμβάσεις. Βρισκόμαστε όχι εκεί απ’ όπου ξεκινήσαμε, αλλά χειρότερα».

Καταλήγοντας ο κ. Αρμαγανίδης τονίζει: «Αίτημα της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας είναι να μην κλείσουν άλλες κλίνες ΜΕΘ, αλλά να γίνει ένας ρεαλιστικός σχεδιασμός και ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πώς θα εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των 154 έτοιμων και κλειστών κλινών ΜΕΘ και η παροχή ποιοτικής φροντίδας στις ΜΕΘ την περίοδο της κρίσης. Οι λύσεις πρέπει να δοθούν εδώ και τώρα, γιατί οι ασθενείς που έχουν ανάγκη νοσηλείας σε ΜΕΘ δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν…»

Η κατάσταση τις επόμενες ημέρες αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, καθώς στη χώρα μας μόλις ξεκίνησε η περίοδος της γρίπης, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί το προσεχές διάστημα. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της γρίπης του ΚΕΕΛΠΝΟ, για την περίοδο 2011-2012 καταγράφηκαν συνολικά 127 σοβαρά περιστατικά, εκ των οποίων τα 121 χρειάστηκαν νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Το 2010-2011 καταγράφηκαν 368 περιστατικά που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ. Φέτος, που οι δεκάδες κλίνες έχουν κλείσει, όσοι ασθενείς χρειαστεί να νοσηλευτούν θα αναγκαστούν να μπουν σε λίστα αναμονής.

«SOS» εκπέμπουν οι νοσοκομειακοί γιατροί για τα νέα οργανογράμματα

Την έντονη αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών αλλά και των εργαζομένων στο σύστημα υγείας έχουν προκαλέσει τα νέα οργανογράμματα των νοσοκομείων που περιλαμβάνουν μειώσεις κρεβατιών, τμημάτων και κλινικών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος Δημήτρη Βαρνάβα, «τα νέα οργανογράμματα είναι πέραν πάσης αμφιβολίας κατασκευασμένα με σκοπό τη διάλυση των δημόσιων νοσοκομείων». Ο ίδιος πρόσθεσε: «Είναι επιτακτική ανάγκη να αποσυρθούν άμεσα και να συζητηθούν τυχόν αλλαγές μόνο όταν ολοκληρωθεί ένας αξιόπιστος χάρτης υγείας. Πρέπει να αποτυπωθούν οι ανάγκες υγείας κάθε περιοχής και οι διαθέσιμες υποδομές στο δημόσιο σύστημα υγείας».

Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση που επικρατεί στη βόρεια Ελλάδα με το κλείσιμο μονάδων εντατικής θεραπείας. Κλειστές παραμένουν 57 κλίνες εντατικής θεραπείας, σε λειτουργία βρίσκονται 127, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις μονάδων που λειτουργούν οριακά, με τα προγράμματα των εφημεριών να βγαίνουν με το ζόρι και να μην επαρκούν για να καλύψουν όλο τον μήνα. Στα νοσοκομεία της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας υπάρχουν 71 ανοιχτά και 39 κλειστά κρεβάτια Εντατικής και στα νοσοκομεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης 56 ανοιχτά και 18 κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ.

Ρόδος: Καταγγελίες, λανθασμένες συνενώσεις και διαρκή υποβάθμιση

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του νοσοκομείου Ρόδου, όπου ψαλιδίζονται κατά 30% οι κλίνες στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Οπως είπε στην «Espresso» ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Ρόδου, χειρουργός και εντατικολόγος Βασίλης Κινούς: «Εμείς έχουμε μια μονάδα εντατικής θεραπείας με δυνατότητα ανάπτυξης οκτώ κλινών. Αυτή τη στιγμή, λόγω του ότι ποτέ δεν μπορέσαμε να αποκτήσουμε έναν αριθμό νοσηλευτών και γιατρών ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε και την όγδοη κλίνη, παραμείναμε στις επτά λειτουργικές. Με το νέο οργανόγραμμα του νοσοκομείου (που έχει περάσει στη ΦΕΚ στις 31-12-12) μειώνουν τη δύναμη της ΜΕΘ σε πέντε κλίνες».

Ο ίδιος αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν να μειώνουν δύο λειτουργικές κλίνες σε ένα νοσοκομείο που είναι το μοναδικό στην περιοχή που διαθέτει ΜΕΘ, σε μια περιφέρεια απομακρυσμένη και τουριστική και που φυσικά καλύπτει όλα τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες: «Ενωσαν ανόμοια τμήματα μεταξύ τους, υποβαθμίζοντας άλλα τα οποία είχαν μεγάλη προσφορά και είναι μοναδικά στην περιοχή, όπως το Νευροχειρουργικό και το Ουρολογικό. Εμείς προσπαθούμε πλέον με κάθε τρόπο ή να αποσύρουν το οργανόγραμμα ή να προχωρήσουν σε μια επαναδιάρθρωση της ιατρικής υπηρεσίας, ώστε να μπορεί να είναι λειτουργικό το νοσοκομείο, γιατί έτσι δεν μπορεί να λειτουργήσει καθόλου».

Μαγνησία: «Αναζητούμε κρεβάτια στις Σέρρες και την Πτολεμαΐδα»

«Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις των κρεβατιών της Εντατικής σε όλη την Ελλάδα» λέει ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας, νευροχειρουργός Νίκος Χαυτούρας και συμπληρώνει: «Πραγματικά οι ανάγκες είναι τεράστιες και δυστυχώς η κρατική εξουσία δεν δίνει το απαιτούμενο βάρος εκεί, γιατί αν έδινε μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη κρεβατιών της Εντατικής αλλά και των μονάδων αυξημένης φροντίδας, πραγματικά θα είχαμε γλιτώσει πολλές ανθρώπινες ζωές. Η κάθε απώλεια συνανθρώπου μας είναι μια τεράστια κοινωνικοοικονομική -από όλες τις πλευρές- απώλεια και αποτελεί τεράστια ζημιά για την κοινωνία μας».

Ο κ. Χαυτούρας τόνισε ότι στο νοσοκομείο του Βόλου υπάρχουν οκτώ κλίνες, αλλά πολλές φορές είναι γεμάτες και αναζητούνται κρεβάτια σε άλλα νοσοκομεία της Θεσσαλίας ή άλλων πόλεων της Ελλάδας: «Εχουμε στείλει περιστατικά στις Σέρρες και την Πτολεμαΐδα. Η κατάσταση είναι δραματική, δυστυχώς. Είναι κρίμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές από την έλλειψη κρεβατιών Εντατικής αλλά και μονάδων αυξημένης φροντίδας. Πολλοί που βγαίνουν από τη ΜΕΘ πάνε κατευθείαν σε κλινική. Το σωστό είναι να πάνε πρώτα σε μονάδα αυξημένης φροντίδας και μετά σε κλινική για να μην χάνονται οι άνθρωποι. Γίνεται ένας τεράστιος αγώνας για να σωθούν και δυστυχώς είναι ζωτικής σημασίας πρόβλημα».

Αφήστε το σχόλιο σας: