Πρόσφατα, Ευρωπαίοι επιστήμονες «βομβάρδισαν» σωρούς με τατουάζ με ακτίνες Χ από επιταχυντή σωματιδίων. Ενώ θα μπορούσε να είναι μια σκηνή για μια επερχόμενη ταινία τρόμου, στην πραγματικότητα ήταν μια μελέτη που προορίζεται να ωφελήσει ανθρώπους που έχουν αποκτήσει τατουάζ. Αυτό το ζοφερό πείραμα βοήθησε τους Ευρωπαίους ερευνητές νανοσωματιδίων να καταλάβουν πώς το μελάνι των τατουάζ μεταφέρεται στο ανθρώπινο σώμα με την πάροδο του χρόνου.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports, μια ομάδα Γάλλων και Γερμανών ερευνητών αναφέρει ότι τα νανοσωματίδια που βρίσκονται σε μερικά μελάνια τατουάζ μπορούν να μεταφερθούν μακριά από το δέρμα – και να συσσωρευτούν στους λεμφαδένες.
Αυτή η ομάδα, αποτελούμενη από μέλη της Ευρωπαϊκής Μονάδας Ακτινοβολίας Synchrotron της Γαλλίας, το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνου, Physikalisch-Technische Bundesanstalt, καθώς και το Πανεπιστήμιο Ludwig-Maximilians, χρησιμοποίησε ακτίνες Χ σε συνδυασμό με φθόριο για να ανιχνεύσει τα κινούμενα σωματίδια χρωστικής στα πτώματα.
Αρχικά, οι επιστήμονες πήραν δείγματα λεμφαδένων και δέρματος από τέσσερις δωρητές με τατουάζ και ένα από άτομο που δεν έφερε τατουάζ (δείγμα ελέγχου). Έπειτα, εξέτασαν το δέρμα και τους λεμφαδένες για να δουν αν οι χρωστικές που υπάρχουν στο δέρμα, υπήρχαν επίσης στους λεμφαδένες. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, αυτό θα έδειχνε ότι τα σωματίδια του μελανιού είχαν πράγματι μεταναστεύσει μέσω του λεμφικού συστήματος στους λεμφαδένες, που φιλτράρουν τη λέμφο, το υγρό που μεταφέρει τα λευκά αιμοσφαίρια μέσω του σώματος για να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις.
Και όντως εντοπίστηκαν σωματίδια στους αδένες, επιβεβαιώνοντας την υποψία τους ότι τα σωματίδια χρωστικής συσσωρεύονται εκεί.
Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι τα μεγαλύτερα σωματίδια – όσα φτάνουν μέχρι και το ένα μικρόμετρο – δεν μπορούν να περάσουν μέσα από το λεμφικό σύστημα. Γεγονός που είναι θετικό, επειδή διαπίστωσαν ότι μόνο τα μικρά σωματίδια είχαν προκαλέσει τη διεύρυνση των λεμφαδένων των δοτών με τατουάζ.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές βρήκαν αυξημένα επίπεδα διοξειδίου του τιτανίου – μια λευκή χρωστική μελανιού τατουάζ που προστίθεται σε άλλες χρωστικές για να δημιουργηθούν διάφορες αποχρώσεις – στο δέρμα και στους λεμφαδένες των δοτών με τατουάζ αλλά όχι στο δείγμα ελέγχου.
Δεν αποτελεί έκπληξη που τα σωματίδια της χρωστικής τατουάζ μπορούν να βρεθούν στο λεμφικό σύστημα. Όταν ξένη ύλη, όπως το μελάνι τατουάζ, εισάγεται βεβιασμένα στο σώμα, το ανοσοποιητικό σύστημα αναλαμβάνει δράση για να αποβάλλει τα ξένα σωματίδια.
Μέχρι τώρα, αυτό το είδος έρευνας ήταν δύσκολο να διεξαχθεί. Οι επιστήμονες χρειάστηκαν να κάνουν έλεγχο σε πραγματικούς βιολογικούς ιστούς, αλλά αυτό παρουσίαζε ένα δίλημμα.
«Τα πειράματα σε ζώα που θα ήταν απαραίτητα για την αντιμετώπιση αυτών των τοξικολογικών ζητημάτων κρίθηκαν ανήθικα, επειδή τα τατουάζ εφαρμόζονται ως θέμα επιλογής και δεν έχουν ιατρική αναγκαιότητα, παρόμοια με τα καλλυντικά», γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης.
Βεβαίως, αυτό είναι ένα μικρό μέγεθος δείγματος, επομένως αυτά τα ευρήματα απέχουν πολύ από ένα τελικό συμπέρασμα για το θέμα και αυτή η μελέτη σίγουρα δεν υποστηρίζει το επιχείρημα ορισμένων δικηγόρων ότι το μελάνι για τατουάζ μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Αλλά επιβεβαιώνει ότι οι χρωστικές των τατουάζ μπορούν να μεταφέρονται στο σώμα και να συσσωρεύονται στους λεμφαδένες, κάτι που μπορεί να είναι ανησυχητικό.
«Στα μελλοντικά πειράματα θα εξετάσουμε επίσης την επιβάρυνση χρωστικών και άλλων βαρέων μετάλλων, πιο απομακρυσμένων εσωτερικών οργάνων και ιστών, προκειμένου να εντοπίσουμε οποιαδήποτε πιθανή βιοκατανομή των συστατικών του μελανιού για τατουάζ σε όλο το σώμα», γράφουν οι συγγραφείς.
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, δείτε σε αυτό το βίντεο πώς τα τατουάζ είναι πιο πιθανό να προσελκύσουν τους άνδρες, παρά τις γυναίκες.
Credit: Inverse