Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς γίνεται να τραβήξετε την τέλεια φωτογραφία; Το διαδίκτυο, όπως επίσης και βιβλία και περιοδικά είναι γεμάτα συμβουλές πάνω στο θέμα. Δείτε παρακάτω 11 χρυσούς κανόνες που θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε κατά πολύ την τεχνική σας.
Το πλαίσιο
Χρησιμοποιήστε το περιβάλλον για να δημιουργήσετε ένα ‘φυσικό πλαίσιο’ για το υποκείμενό σας (δεν χρειάζεται να πλαισιώνεται και από τις 4 πλευρές). Μπορεί να είναι ένα παράθυρο, μία πόρτα, δέντρα ή απλά μερικά κλαδιά. Να θυμάστε: το πλαίσιο δεν θα πρέπει να κυριαρχεί στην εικόνα.
Κίνηση
Εάν θέλετε να φωτογραφίσετε κάτι που κινείται, αφήστε αρκετό χώρο μπροστά του – έτσι η εικόνα θα έχει μία πιο δυναμική αίσθηση.
Κατεύθυνση
Ο εγκέφαλός μας αντιλαμβάνεται τις πληροφορίες από τα αριστερά προς τα δεξιά, οπότε η καλύτερη θέση για τα σημαντικά πράγματα είναι η δεξιά πλευρά του πλαισίου.
Γωνία λήψης
Πειραματιστείτε με την γωνία λήψης. Έτσι, θα μπορείτε να δείξετε το υποκείμενό σας με έναν νέο, απροσδόκητο τρόπο που θα λέει μία ολόκληρη ιστορία, χωρίς να υπερφορτώνετε το πλάνο.
Αρνητικός χώρος
Υπάρχουν δύο ειδών χώροι σε κάθε εικόνα:
- ο θετικός χώρος (δείχνει το κύριο υποκείμενο)
- ο αρνητικός χώρος (συνήθως το φόντο)
Μην ξεχνάτε τον αρνητικό χώρο, γιατί μπορεί να δώσει μεγάλη έμφαση στο υποκείμενό σας.
Βάθος
Το βάθος θα κάνει πιο τρισδιάστατη και πλούσια μία εικόνα. Υπάρχουν μερικοί τρόποι να το πετύχετε:
- παράλληλες γραμμές, που συνδέονται σε ένα σημείο σε απόσταση
- ομίχλη που σπάει και δίνει την εντύπωση πως υπάρχουν διαφορετικά στρώματα
- απόχρωση (ο όγκος μεταδίδεται με το χρώμα: τα σκουρόχρωμα αντικείμενα φαίνεται να είναι πιο κοντά, ενώ τα φωτεινά πιο μακρυά)
- βάθος του πεδίου (αν θολώσει το φόντο, τα αντικείμενα θα φαίνονται να είναι πιο κοντά)
Προσκήνιο
Ενώ είναι σημαντικό το βάθος, δεν πρέπει να ξεχνάτε και το προσκήνιο. Εάν κάνετε μία προσθήκη, το κοινό θα νιώσει σαν να είναι κομμάτι της φωτογραφίας.
Σκιές και αντανακλάσεις
Χρησιμοποιήστε αυτά τα στοιχεία για να κάνετε τις φωτογραφίες σας πιο ενδιαφέρουσες και δραματικές. Μπορείτε να δημιουργήσετε έναν οπτικό ‘διάλογο’ ανάμεσα στο υποκείμενο και την αντανάκλασή του (σκιά).
Η χρυσή ώρα και η μπλε ώρα
‘Χρυσή ώρα’ – η περίοδος λίγο μετά την ανατολή ή τη δύση. Εδώ μπορείτε να βρείτε ακριβώς πότε είναι η χρυσή ώρα στην τοποθεσία σας.
Η ’μπλε ώρα’ κρατάει περίπου 20-30 λεπτά κατά την ανατολή και τη δύση, όταν το φως γίνεται έντονα μπλε. Σ’αυτήν την ιστοσελίδα θα βρείτε πότε είναι η μαγική μπλε ώρα στην τοποθεσία σας.
Κοντινές λήψεις
Δεν χρειάζεται να αγοράσετε κάποιον ακριβό φακό για να βγάζετε κοντινές λήψεις. Μία σταγόνα νερού είναι αρκετή εάν την τοποθετήσετε προσεκτικά πάνω στον φακό του κινητού σας. Είναι εύκολο και το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό!
Εξασκηθείτε πρώτα, πειραματιστείτε μετά.
Μόλις μάθετε τα βασικά, είναι καιρός για να σπάσετε τους κανόνες. Έτσι θα βγάλετε μία πρωτότυπη φωτογραφία και θα αναπτύξετε το δικό σας μοναδικό στυλ.
Credit: brightside.me