Όταν η Έμιλι και η Κέρι γιόρταζαν τη Γιορτή της Μητέρας πριν από λίγες εβδομάδες στη Βρετανία κρατώντας τα μωρά τους στην αγκαλιά τους συνειδητοποίησαν για πρώτη φορά με ανακούφιση ότι είχαν φθάσει στο τέλος μιας μακράς προσπάθειας να γίνουν μητέρες, τα παιδιά τους να είναι αδέλφια και οι ίδιες να έχουν εκπληρώσει το όνειρό τους να γίνουν οικογένεια.
“Ταυτόχρονη αμοιβαία εξωσωματική γονιμοποίηση”
Οι δύο γυναίκες, που σε λίγες μέρες πρόκειται να παντρευτούν, γνωρίστηκαν πριν από επτά χρόνια μέσω εφαρμογής γνωριμιών. Καταφεύγοντας σε μια διαδικασία τεχνητής γονιμοποίησης που ονομάζεται ταυτόχρονη αμοιβαία εξωσωματική γονιμοποίηση και που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, άνοιξαν το δρόμο για τη δημιουργία οικογενειών ομόφυλων ζευγαριών από γυναίκες ώστε τα παιδιά να είναι βιολογικά αδέλφια. Αυτός είναι ο λόγος που οι δύο γυναίκες επέλεξαν τη συγκεκριμένη μέθοδο.
Αυτό που συνέβη είναι ότι γονιμοποιήθηκαν τα ωάριά τους μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης από τον ίδιο δότη σπέρματος και εμφυτεύτηκαν το κάθε γονιμοποιημένο ωάριο στην άλλη γυναίκα ώστε να μπορούν να συνδέονται βιολογικά και οι δύο και με τα δύο μωρά.
Ο Έλβις είναι το παιδί που γεννήθηκε από τη γονιμοποίηση ενός ωαρίου της Κέρι που εμφυτεύτηκε την Έμιλι η οποία είναι πλέον η μητέρα που τον γέννησε. Για τον Έζρα ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία αλλά με ωάριο της Έμιλι και κυοφορήθηκε από την Κέρι. Η Έμιλι Πάτρικ και η Κέρι Όζμπορν έζησαν δύο παράλληλες εγκυμοσύνες και γέννησαν τα αγοράκια τους με μερικές εβδομάδες διαφορά. Ο Έλβις είναι τριών μηνών και ο Έζρα ενός μήνα.
Ο μεγάλος της οικογένειας γεννήθηκε με φυσιολογικό τοκετό την Πρωτοχρονιά με βάρος 3.600. Ο μικρός γεννήθηκε με καισαρική τομή στις 28 Φεβρουαρίου και βάρος 3.200.
Γνωρίστηκαν μέσω Tinder
Τον Ιανουάριο του 2017 όταν έγινε η γνωριμία τους μέσω Tinder, η Έμιλυ εργαζόταν στη Νέα Ζηλανδία όπου ζούσε ήδη μία δεκαετία. Επί τέσσερις μήνες αλληλλογραφούσαν ξεκινώντας μια σχέση εξ αποστάσεως. Από τη πρώτη τους συνάντηση, αποφάσισαν ότι μια μέρα θα γίνονταν σύζυγοι. Έκτοτε δεν έχουν χωρίσει ποτέ. Το ζευγάρι ταξίδεψε πολύ αλλάζοντας τόπο κατοικίας ανάλογα με τις δουλειές τους σε χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας και στη Νέα Ζηλανδία. Εδώ και ένα χρόνο έχουν εγκατασταθεί με το κυνηγόσκυλό τους, την Ντότι, στο Γκόσπορτ στη νοτιοανατολική Αγγλία.
Η Κέρι ήθελε πάντοτε να γίνει μητέρα – Πώς επέλεξαν τον δωρητή σπέρματος
Η Κέρι λέει ότι πάντοτε ήθελε να γίνει μητέρα ενώ για την Έμιλι ήταν κάτι που δεν το είχε σκεφτεί πριν γνωρίσει τη σύντροφό της. Η περίοδος της πανδημίας και των αυστηρών lockdown τους έδωσαν χρόνο να πάρουν τις αποφάσεις τους. Ένα βράδυ άριχισαν να αναζητούν δότη σε τράπεζες σπέρματος.
Διαπίστωσαν ότι η προσφορά ήταν πολύ μεγάλη και, όπως εξήγησαν στην εφημερίδα Daily Mail, επέλεξαν έναν άνδρα στην ηλικία τους ο οποίος ήταν ήδη πατέρας δύο παιδιών και είχε αποφασίσει να γίνει δωρητής για αλτρουιστικούς λόγους, σύμφωνα με τα όσα σημείωνε στο προφίλ του στην τράπεζα σπέρματος. Ο δωρητής έγραφε ότι το έκανε επειδή μέλη της οικογένειάς του αντιμετώπιζαν προβλήματα υπογονιμότητας και ήθελε να βοηθήσει άλλους ανθρώπους να γίνουν γονείς.
Η 38χρονη Έμιλι και η 35χρονη Κέρι είχαν πρόσβαση σε διάφορα στοιχεία που τις βοήθησαν να λάβουν την απόφαση: Ένα χειρόγραφο κείμενό του, μια φωτογραφία του όταν ήταν 8 ετών, ένα ηχογραφημένο μήνυμα για να ακούσουν τη φωνή του. Η διαδικασία κόστισε 25.000 λίρες (περίπου 29.000 ευρώ). Ο δωρητής σπέρματος είναι Γερμανο-Ολλανδός αλλά επειδή έχει κάνει τη δωρεά σπέρματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα δύο αγοράκια που γεννήθηκαν από τις δύο γυναίκες θα μπορέσουν να μάθουν το όνομά του όταν συμπληρώσουν τα 18.
Η Κέρι είναι δασκάλα και σημειώνει ότι “δεν σκεφτόμασταν να κάνουμε κάτι πρωτοποριακό αλλά ελπίζουμε να δείξουμε με το παράδειγμά μας σε άλλα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας ότι είναι εφικτό να αποκτήσουν οικογένεια.
Τα μωρά μοιάζουν το καθένα στη βιολογική μαμά του αλλά έχοντας γεννηθεί από τη μαμά που τα κυοφόρησε έχουν μεγάλο δέσιμο το ένα με τη μαμά του άλλου. Το ίδιο ισχύει και με τις δύο γυναίκες.
Αν και ξεχειλίζουν από τρυφερότητα για τα βιολογικά τους μωρά είναι απόλυτα αφοσιωμένες στα μωρά που γέννησαν.
Και οι δύο έχουν πολύ υποστηρικτικούς γονείς
Ένα σημείο που αξίζει να σημειωθεί στην ιστορία τους είναι ότι οι δυο γυναίκες δεν έχουν καμία τραυματική εμπειρία σχετικά με τη σεξουλικότητά τους και το πώς βίωσαν τη στιγμή που το είπαν στις οικογένειές τους.
Η Έμιλι περιγράφει ότι κατάλαβε ότι ήταν ομοφυλόφιλη στο μέσον της εφηβείας της και το είπε στους γονείς στα 16 της. “Ήταν πολύ υποστηρικτοί” τονίζει. Η Κέρι ήταν φοιτήτρια ολοκληρώνοντας την εκπαίδευσή της για να γίνει δασκάλα όταν κατάλαβε ότι ήταν λεσβία. Και αυτή τονίζει πόσο υποστηρικτοί και ανοιχτόμυαλοι ήταν οι γονείς της.