Ολοκαύτωμα στις αδέσποτες γάτες για χάρη της άγριας ζωής - Fanpage

Ολοκαύτωμα στις αδέσποτες γάτες για χάρη της άγριας ζωής

Περίπου δύο εκατομμύρια αδέσποτες γάτες σκοπεύει να εξολοθρεύσει η κυβέρνηση της Αυστραλίας μέχρι το 2020 διότι τα αγαπημένα αιλουροειδή συνιστούν θανάσιμη απειλή για την ενδημική άγρια ζωή της μακρινής χώρας.

Η γάτα θεωρείται χωροκατακτητικό είδος στην Αυστραλία, καθώς έφτασε εκεί στα τέλη του 18ου αιώνα μαζί με τους πρώτους ευρωπαίους αποίκους.

Μέχρι τότε, το μόνο μεγάλο αρπακτικό της Αυστραλίας ήταν ο θυλακίνος, γνωστός και ως τίγρης της Τασμανίας λόγω των λωρίδων στο πίσω μέρος της πλάτης του, ή και ως Λύκος της Τασμανίας. Εκείνο το μαρσιποφόρο θηλαστικό της Ωκεανίας είχε μέγεθος λύκου, ζούσε στην ηπειρωτική Αυστραλία, την Τασμανία και τη Νέα Γουινέα και εξαφανίστηκε λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας στις αρχές του 20ού αιώνα.

Ξενόφερτα είδη όπως οι γάτες και τα ευρωπαϊκά κουνέλια ευθύνονται για δραματικές απώλειες της αυστραλιανής βιοποικιλότητας τις τελευταίες δεκαετίες. Σύμφωνα με πρόσφατη εκτίμηση, οι 20 εκατομμύρια γάτες που ζουν σήμερα στην Αυστραλία σκοτώνουν κάθε χρόνο περίπου 75 εκατομμύρια ζώα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι γάτες ευθύνονται για το θάνατο έως και 3,7 δισ. πουλιών και έως 20,7 δισ. μικρών θηλαστικών κάθε χρόνο, έδειχνε μελέτη του 2013.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι δεν μισούμε τις γάτες – απλά δεν μπορούμε να ανεχθούμε τις βλάβες που προκαλούν στην αυστραλιανή άγρια ζωή” δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο ο Γκρέγκορι Άντριους, ο πρώτος αυστραλός επίτροπος Απειλούμενων Ειδών.

Από τα 29 θηλαστικά που έχουν εξαφανιστεί στην Αυστραλία από τότε που έφτασαν οι Ευρωπαίοι, οι γάτες ήταν υπεύθυνες σε κάποιο ποσοστό για την εξαφάνιση 28 εξ αυτών, ενώ πάνω από 120 είδη θηλαστικών είναι σήμερα απειλούμενα λόγω των γατών“, εξήγησε ο Άντριους.

Το σχέδιο προϋπολογισμού 6,6 εκατ. δολαρίων προβλέπει την ίδρυση δέκα νέων περιφραγμένων πάρκων αποκλεισμένων από τις γάτες στην αραιοκατοικημένη Βόρεια Επικράτεια, ενώ οι αρχές θα εξαπολύσουν “γατοκυνηγητό” σε μια επιφάνεια 25 εκατομμυρίων στρεμμάτων.

Το σχέδιο έγινε δεκτό με ικανοποίηση από διάφορες περιβαλλοντικές ομάδες, αν και υπάρχουν κάποιες διαφωνίες για το μέγεθος της χρηματοδότησης και τον τρόπο εφαρμογής του.

[via]

Αφήστε το σχόλιο σας: