Το πιο καλοδιατηρημένο μεσαιωνικό χωριό της Ελλάδας είναι ένας λαβύρινθος που κατοικείται - Fanpage

Το πιο καλοδιατηρημένο μεσαιωνικό χωριό της Ελλάδας είναι ένας λαβύρινθος που κατοικείται

Είναι το πιο καλοδιατηρημένο καστροχώρι που κατοικείται ακόμα. Ο χρόνος το έχει αφήσει ανέγγιχτο και κάθε βήμα στα στενά πέτρινα σοκάκια του είναι ένα ταξίδι στον χρόνο.

By Konstantina Gkini shutterstock

Mαζί με τον Κάμπο, τα Μεστά είναι ίσως τα δυο πιο όμορφα στολίδια της Χίου. Και με το Πυργί να τα ανταγωνίζεται με την καλλιτεχνική του οπτική.

By chiosphotographer shutterstock

Συνδυασμός εξαίσιου φυσικού κάλλους και μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής αναλλοίωτης στο χρόνο.

By Nejdet Duzen shutterstock

Το χωριό θυμίζει πραγματικό φρούριο καθώς είναι σαν να είναι θωρακισμένο κάστρο λόγω της αρχιτεκτονικής του ενώ στο εσωτερικό του υπάρχουν και κατοικήσιμα σπίτια.

By Konstantina Gkini shutterstock_

Είναι χτισμένα δίπλα- δίπλα, σαν να είναι κολλημένα το ένα στο άλλο, ενώ υπάρχουν μόνο δύο πύλες εισόδου για το εσωτερικό του χωριού.

By Nejdet Duzen shutterstock_

Παντού επιβλητικές καμάρες και στενά δρομάκια!

By nurten erdal shutterstock

Ολόκληρο το χωριό, που έχει αναδειχθεί διατηρητέο μνημείο, θυμίζει ένα πελώριο λαβύρινθο.

By Konstantina Gkini shutterstock_

Κατασκευάστηκε έτσι ώστε να μην είναι εύκολο στους πειρατές να περάσουν από το χωριό και να φτάσουν στο κέντρο του,καθώς εκεί βρίσκονταν τα πιο σημαντικά κτίρια.

By chiosphotographer shutterstock_

Μικροί κυκλικοί πύργοι στις γωνίες του χωριού ενισχύουν την άμυνα του οικισμού που έχει πενταγωνικό σχήμα. Η κεντρική πύλη με την σιδερένια πόρτα είναι η μία από τις δύο εισόδους και ονομάζεται Πόρτα του Καπετάνιου.

By Heracles Kritikos shutterstock

Μια βόλτα στα δαιδαλώδη πέτρινα σοκάκια του, θα σε οδηγήσει σε πανέμορφες μεταβυζαντινές εκκλησίες και σε εξωτερικούς πυργίσκους.

By chiosphotographer shutterstock

Ξεχωρίζει η εκκλησία του Παλαιού Ταξιάρχη, μονόκλιτη βασιλική από τα βυζαντινά χρόνια που επεκτάθηκε κι έγινε δίκλιτη το 1794. Το ξυλόγλυπτο εικονοστάσι του 19ου αιώνα αποτελεί εξαιρετικό δείγμα της τοπικής τεχνοτροπίας. Δίπλα και η εκκλησία του Μεγάλου Ταξιάρχη, μία από τις μεγαλύτερες εκκλησίες της Χίου, που πήρε τη θέση του κεντρικού πύργου και φέρει δεκάδες τάματα επισκεπτών.

By Heracles Kritikos shutterstock

Όταν κατορθώσεις να ξετυλίξεις το κουβάρι και να βγεις από το λαβύρινθο τότε φθάνεις στην πλατεία του χωριού, την οποία οι Μεστούσοι αποκαλούν «Λειβάδι» και είναι ο μόνος ανοιχτός χώρος του κάστρου.

By Konstantina Gkini shutterstock

Δείτε τα Μεστά από ψηλά:

 

Αφήστε το σχόλιο σας: