0Επιμέλεια άρθρου –
Επιτρέπετε στο κατοικίδιό σας να “χώνεται” μαζί σας στο κρεβάτι; Αν όχι, ίσως πρέπει να το ξανασκεφτείτε: νέα έρευνα διαπιστώνει ότι για τους περισσότερους ανθρώπους η παρουσία ενός κατοικίδιου ζώου στο υπνοδωμάτιο θα μπορούσε να ωφελήσει τον ύπνο τους.
Ο επικεφαλής συγγραφέας Dr. Lois Krahn του Mayo Clinic’s Center for Sleep Medicine in Scottsdale, και οι συνάδελφοί του δημοσίευσαν τα ευρήματά μια έρευνας στο Mayo Clinic Proceedings.
Είναι αυτονόητο ότι οι Αμερικανοί αγαπούν ιδιαίτερα τα ζώα. Σχεδόν το 65% των σπιτιών έχουν ένα κατοικίδιο, κυρίως σκύλο ή γάτα. Έχουν υπάρξει πολλές μελέτες που αναφέρουν τα οφέλη της ιδιοκτησίας κατοικίδιων ζώων. Μια πρόσφατη μελέτη, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι τα παιδιά με σκυλιά βιώνουν λιγότερο άγχος.
Όμως, σύμφωνα με τον Δρ Krahn και τους συνεργάτες του, υπάρχει περιορισμένη ποιοτική έρευνα σχετικά με το πώς η παρουσία ενός κατοικίδιου ζώου στο υπνοδωμάτιο μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο του ιδιοκτήτη. Τα κατοικίδια ζώα στο υπνοδωμάτιο μπορεί να προσφέρουν αίσθηση ασφάλειας και χαλάρωσης.
Για να αντιμετωπιστεί αυτό το ερευνητικό κενό ρωτήθηκαν 150 ασθενείς στο Κέντρο Ιατρικής Ύπνου, εκ των οποίων οι 74 ανέφεραν ότι κατέχουν τουλάχιστον ένα κατοικίδιο ζώο – κυρίως σκύλους και γάτες. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν διάφορες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένου του αν επιτρέπουν στο κατοικίδιο ζώο τους να κοιμηθεί στο υπνοδωμάτιο και στο κρεβάτι, και εάν το κατοικίδιο είναι ενοχλητικό για τον ύπνο τους. Περίπου το 56% των ιδιοκτητών ανέφεραν ότι επιτρέπουν στα κατοικίδια τους να κοιμούνται στο υπνοδωμάτιο ή το κρεβάτι.
Ενοχλητικές συμπεριφορές, όπως περιπλάνηση, γκρίνια και ροχαλητό, αναφέρθηκε από το 20% των ιδιοκτητών που επέτρεπαν στο ζώο τους να κοιμηθεί κοντά τους. Ωστόσο το 41% των ιδιοκτητών ανέφερε ότι τα κατοικίδιά τους δεν δημιουργούσαν πρόβλημα, με κάποιους μάλιστα να λένε – ιδιαίτερα οι μη δεσμευμένοι- ότι η παρουσία τον ζώων βοήθησε τον ύπνο τους παρέχοντάς τους ασφάλεια, συντροφικότητα ή χαλάρωση. Μία γυναίκα περιέγραψε τα δύο μικρά σκυλάκια της σαν “θέρμανση του κρεβατιού” ενώ μια άλλη γυναίκα περιέγραψε τη γάτα της ως “καταπραϋντική” όταν κοιμόταν μαζί της.
“Η αξία αυτών των εμπειριών, αν και ελάχιστα κατανοητή, δεν μπορεί να απορριφθεί επειδή ο ύπνος εξαρτάται από την κατάσταση της σωματικής και ψυχικής χαλάρωσης», λένε οι συγγραφείς. Αυτά τα ευρήματα μπορεί να βοηθήσουν τους γιατρούς να συμβουλέψουν ασθενείς με προβλήματα ύπνου, σύμφωνα με τους ερευνητές: “Οι επαγγελματίες υγείας που εργάζονται με ασθενείς με προβλήματα ύπνου θα πρέπει να ρωτήσουν σχετικά με το περιβάλλον ύπνου του σπιτιού, καθώς και για τα ζώα συντροφιάς, για να τους βοηθήσουν να βρουν λύσεις και να βελτιστοποιήσουν τον ύπνο τους”.
Οι συγγραφείς σημειώνουν και κάποιους περιορισμούς με τη μελέτη τους. Για παράδειγμα, δεν συγκεντρώνουν δεδομένα αν τα άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία για διαταραχές του ύπνου – όπως η άπνοια ύπνου – βρίσκουν ένα κατοικίδιο που κοιμάται κοντά ευεργετικό ή να τους προκαλεί περισσότερες διαταραχές.
Επιπλέον η ομάδα αναφέρει ότι ενδέχεται να υπήρξε κάποια προκατάληψη στην ανταπόκριση των κηδεμόνων. Εξηγούν ότι “οι ερωτηθέντες φάνηκαν πρόθυμοι στο να απαντήσουν αν είναι ιδιοκτήτες κάποιου ζώου συντροφιάς και που αυτό κοιμάται αλλά φάνηκαν πιο απρόθυμοι να αποκαλύψουν τυχόν ανεπιθύμητες συνέπειες. Αυτή η προκατάληψη στην απάντηση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα σε αυτά τα δεδομένα, υποβαθμίζοντας τη συχνότητα διαταραχών του ύπνου”.
Επιμέλεια άρθρου –
Νίκη Κρυστάλλη, Κτηνίατρος
Πηγή: http://www.diagnovet.gr/