Το αγριογούρουνο ζει και αναπαράγεται σε όλη την Ευρωπαϊκή ήπειρο, κάτω από τον 58ο βόρειο παράλληλο, στην βόρεια Αφρική, στην κεντρική και νότια Ασία. Έχει εισαχθεί επίσης με επιτυχία στη βόρεια Αμερική και την Αυστραλία. Στην Ελλάδα υπήρχε σχεδόν παντού από χιλιάδες χρόνια, ενώ σήμερα συναντάται στη Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρο, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και στη νήσο Σάμο. Έχει επίσης επανεισαχθεί από τις Κυνηγετικές Οργανώσεις με μεγάλη επιτυχία στην Πελοπόννησο και πολύ πρόσφατα έγινε εισαγωγή του στη νήσο Λέσβο, συγκεκριμένα στο όρος Όλυμπος του νησιού.
Αγριογούρουνα εθεάθησαν να «κόβουν» βόλτες σήμερα τα ξημερώματα σε κεντρικά σημεία της πόλης των Τρικάλων, ενώ συχνές είναι οι εμφανίσεις πολλών ζώων σε αρκετά σημεία κι άλλων περιοχών της Π.Ε. Τρικάλων.
Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος στο δήμο Τρικκαίων, κ. Παναγιώτης Ντιντής, «πρόκειται για τέσσερα μεγάλα αγριογούρουνα, τα οποία ήρθαν από τον Ληθαίο ποταμό και κατευθύνθηκαν σε κεντρικό σημείο της πόλης των Τρικάλων, σήμερα τα ξημερώματα», προσθέτοντας πως «δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο».
Σύμφωνα με όσα τονίζει επίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης, «αγέλες από αγριογούρουνα εμφανίζονται τόσο σε ορεινές περιοχές, όσο και σε πεδινές προκαλώντας καταστροφές σε καλλιέργειες». «Εμείς ως Π.Ε. Τρικάλων», συνεχίζει, «κάθε χρόνο υποβάλλουμε υπόμνημα στο αρμόδιο υπουργείο όπου καταγράφουμε τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούν τα αγριογούρουνα, ζητώντας την παρέμβαση της Πολιτείας».
Ο αγριόχοιρος είναι παμφάγο ζώο. Τρέφεται κυρίως με βελανίδια, κάστανα, διάφορα φρούτα και καρπούς, ρίζες και βολβούς τα οποία βγάζει σκάβοντας το έδαφος. Οι επιδρομές του είναι συχνές σε καλλιέργειες με πατάτες, παντζάρια και καλαμπόκια, ιδίως όταν οι καρποί είναι σε γαλακτώδη ακόμα μορφή. Το διαιτολόγιο συμπληρώνεται με μύκητες (μανιτάρια), σκουλήκια, σαλιγκάρια, προνύμφες εντόμων, έντομα, αμφίβια, ερπετά, τρωκτικά, αυγά εδαφόβιων πτηνών αλλά και ψοφίμια. Τα ψοφίμια είναι όμως συχνά πτώματα ζώων φορέων της τριχινιάσεως, ασθένειας που μεταδίδεται στον άνθρωπο, γι’ αυτό το κρέας του αγριόχοιρου πρέπει να βράζεται καλά.