Πάνω από 1 δισεκατομμύριο ζώα, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, είναι τα θύματα των φονικών πυρκαγιών που πλήττουν την Αυστραλία και οι οποίες έχουν προκαλέσει αδιανόητες καταστροφές. Όμως στα θύματα των ζώων θα πρέπει να προστεθούν και πάνω από 10.000 καμήλες, σύμφωνα με τα αυστραλιανά Μέσα, οι οποίες πρόκειται άμεσα να θανατωθούν. Η διαδικασία μάλιστα, που ήδη ξεκίνησε, θα γίνει από επαγγελματίες σκοπευτές, οι οποίοι θα πυροβολήσουν τα ζώα από ελικόπτερα.
Η εντολή δόθηκε από τους ηγέτες της περιοχής Anangu Pitjantjatjara Yankunytjatjara, καθώς οι καμήλες καταναλώνουν πολύ μεγάλες ποσότητες νερού με αποτέλεσμα να δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα, λόγω της ξηρασίας.
Σύμφωνα με τον Independent, οι ντόπιοι έχουν επανειλημμένα παραπονεθεί πως τα ζώα μπαίνουν ακόμα και σε ιδιωτικές κατοικίες, αναζητώντας οποιαδήποτε διαθέσιμη πηγή νερού. “Αντιμετωπίζουμε πολύ δύσκολες και άβολες συνθήκες. Οι καμήλες μπαίνουν στα σπίτια μας, ρίχνουν φράχτες, κάνουν βόλτες σε αυλές και αναζητούν νερό από οπουδήποτε, ακόμα και από air-codition”, ανέφερε η Marita Baker στην “The Australian”.
Ωστόσο, υπήρχε ακόμα ένα επιχείρημα πίσω από την απόφαση. Όπως φαίνεται οι καμήλες εκπέμπουν μεθάνιο ισοδύναμο με έναν τόνο διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, σύμφωνα με έρευνα, προκαλώντας έτσι ανησυχία και για το οικοσύστημα.
Οι καμήλες δεν αποτελούν ιθαγενή πληθυσμό της Αυστραλίας. Έφτασαν στο νησί από Βρετανούς αποικιοκράτες, οι οποίοι τις έφεραν από Ινδία, Αφγανιστάν και Μέση Ανατολή το 19ο αιώνα. Παρόλο που δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλής εκτίμηση για τον ακριβή αριθμό που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη χώρα, υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες.