ια αλεπού χτυπημένη στην άκρη του δρόμου βρήκε ένα ζευγάρι στην περιοχή Πήδημα της Μεσσηνίας, το οποίο περνούσε από εκεί με το αυτοκίνητό του. Πλήρωμα διερχόμενου περιπολικού οχήματος της Ελληνικής Αστυνομίας ανέλαβε να πιάσει την αλεπού, η κατάσταση της οποίας στο μεταξύ είχε χειροτερέψει.
Την οδήγησαν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας με τους οποίους το Κέντρο Προστασίας & Περίθαλψης Άγριας Ζωής https://www.facebook.com/keppazgr/ είχε ήδη συνεννοηθεί για το πώς θα γίνει με ασφάλεια η μεταφορά του ζώου. Κι ενώ είχε ήδη ξεκινήσει το αυτοκίνητο του ΚΕ.Π.Π.Α.Ζ για το σημείο συνάντησης που είχαμε ορίσει, ειδοποιήθηκε ότι το ζώο κατέληξε στα τραύματά του.
600 ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ
Το ΚΕΠΠΑΖ συνεχίζει τις δράσεις του σε συνεργασία με την ΑΝΙΜΑ στην Αθήνα αλλά και με όποιον άλλο σχετικό φορέα απαιτηθεί. Ο Γιώργος Γεωργακόπουλος και η Ματίνα Πάλλη φροντίζουν καθημερινά όλα τα ζώα να είναι σωστά ταϊσμένα και προφυλαγμένα, αφού στο Κέντρο φιλοξενούνται και μόνιμα ανάπηρα ή εγκαταλελειμμένα πουλιά και ζώα. Και μπορεί να αποτελούν μία μικρή μονάδα περίθαλψης μεν, με μεγάλα όμως επιτεύγματα, καθώς κάθε χρόνο αναλαμβάνουν έως και 600 περιστατικά άγριων ζώων από όλη την Πελοπόννησο, αν και σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις έχουν επιληφθεί και περιστατικών από την Αττική, τη Βοιωτία και την Κρήτη. Τα περιστατικά αυτά αφορούν κατά κύριο λόγο πουλιά, αλλά και θηλαστικά και ερπετά, κυρίως χελώνες ξηράς.
ΠΟΥ ΕΔΡΕΥΕΙ
Το ΚΕΠΠΑΖ εδρεύει σε απομονωμένη περιοχή και είναι περιτριγυρισμένο από βιολογικές καλλιέργειες. Βρίσκεται 1 χιλιόμετρο έξω από τον Πύργο Τριφυλίας, κοντά στο καταφύγιο Άγριας Ζωής – ΚΑΖ Κ483 Ευρετής – Δενδρούλη – Αγ. Νικολάου (Μουζακίου). “Αποτελεί προσωπικό στοίχημα για εμάς να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την αυτονομία μας και την ικανότητα παραμονής του Κέντρου μας στο συγκεκριμένο χώρο καθώς αποτελεί το πλέον ιδανικό οικοσύστημα για τα άγρια είδη που περιθάλπουμε, καθώς έχουν τη δυνατότητα να έχουν καθημερινή επαφή με ελεύθερα άτομα του είδους τους και να παρατηρούν την συμπεριφορά τους, πράγμα πολύ σημαντικό κατά τη διαδικασία της αποκατάστασης και της σταδιακής επανένταξης”, εξηγούν οι εθελοντές.
Βρίσκεται όμως και σε απόσταση μισής ώρας από τον σπουδαιότερο οικότοπο της Νότιας Ελλάδας, τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, που αποτελεί τον νοτιότερο ηπειρωτικό μεταναστευτικό σταθμό της Ευρώπης για τα πουλιά που ταξιδεύουν από και προς την Αφρική. “Από την ευρύτερη περιοχή έχουμε λάβει μερικούς από τους πιο σπάνιους ασθενείς μας και αποτελεί επίσης ιδανικό τόπο απελευθέρωσης για πολλά είδη κυρίως πουλιών”, μας λένε.
(Φωτογραφία αρχείου του ΚΕ.Π.Π.Α.Ζ).