Δύο έρευνες εξηγούν ότι τα άλογα, όταν μαστιγώνονται, αισθάνονται ακριβώς τον πόνο όπως και οι άνθρωποι

Δύο ερευνητικές μελέτες που διεξήχθησαν από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ της Αυστραλίας απέδειξαν πως όταν μαστιγώνονται τα άλογα αισθάνονται τον πόνο όπως και οι άνθρωποι, και πως το μαστίγιο δεν ενισχύει την ασφάλεια κατά τη διεξαγωγή των αγώνων.

Τα ευρήματα, τα οποία και δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Animals, υποστηρίζουν την πλήρη απαγόρευση του μαστιγώματος και έχουν τη δυνατότητα να αναθεωρήσουν τη βιομηχανία αγώνων τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον καθηγητή Paul McGreevy, επικεφαλής της έρευνας, δεν θα αποτελέσει έκπληξη εάν τα ευρήματα πυροδοτήσουν τη σταδιακή κατάργηση του μαστιγίου στους αγώνες στην Αυστραλία εντός δύο ετών.

Στην πρώτη μελέτη, ερευνητές από τη Σχολή Κτηνιατρικής Επιστήμης εξέτασαν μικροσκοπικά δείγματα δέρματος από νεκρούς ανθρώπους και άλογα στα οποία είχε γίνει ευθανασία, και έψαξαν διαφορές μεταξύ της δομής του δέρματος και της παροχής νεύρων. Τα αποτελέσματά τους δεν έδειξαν «καμία σημαντική διαφορά» στη συγκέντρωση των νευρικών απολήξεων στα εξωτερικά στρώματα του δέρματος, ούτε έδειξαν κάποια διαφορά στο πάχος του δέρματος.

Αυτό δεν είναι περίεργο, καθώς τα άλογα, όπως και οι άνθρωποι, χρειάζονται στιβαρό αλλά ευαίσθητο δέρμα για να ανταποκριθούν στην αφή από ιπτάμενα έντομα έως και άλλα άλογα. Από αυτό, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι τα άλογα είναι πιθανό να αισθάνονται τον πόνο όπως και οι άνθρωποι όταν μαστιγώνονται.

Μια άλλη μελέτη

Σε μια άλλη μελέτη, οι ερευνητές συνέκριναν δεδομένα της βρετανικής βιομηχανίας αγώνων, από αγώνες με χρήση μαστιγίου και αγώνες χωρίς τη χρήση μαστιγίου. Στη Βρετανία, σε αντίθεση με την Αυστραλία, οι αρχές ιπποδρομιών όπως το The Jockey Club διοργανώνουν αγώνες χωρίς λακτίσματα για τους μαθητευόμενους ιππείς. Τα αποτελέσματά τους δεν αποκάλυψαν στατιστική διαφορά στην ασφάλεια μεταξύ των αγώνων με μαστίγιο και των αγώνων χωρίς μαστίγιο, ούτε βρήκαν διαφορές μεταξύ των χρόνων κούρσας και της συμμόρφωσης με τους κανόνες. Αυτά τα δεδομένα έρχονται σε αντίθεση με τις παραδοχές του κλάδου και παρέχουν αποδείξεις ότι η χρήση μαστιγίων στις ιπποδρομίες είναι περιττή, αδικαιολόγητη και παράλογη.

Στην Αυστραλία, τα άλογα δεν μπορούν να χτυπηθούν περισσότερες από πέντε φορές πριν από τα τελικά 100 μέτρα. Μόλις περάσουν τα τελευταία 100 μέτρα, μπορούν να χτυπηθούν ελεύθερα. Η βιομηχανία ισχυρίζεται ότι το μαστίγιο με επένδυση, που έχει λάβει έγκριση από το 2009, αποτρέπει το άλογο από το να αισθανθεί πόνο. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι τμήματα του μαστίγιου χωρίς επένδυση, τα οποία προκαλούν περισσότερο πόνο, είναι πιο πιθανό να έρθουν σε επαφή με το άλογο. Τα επαναλαμβανόμενα λακτίσματα του μαστιγίου σε άλογα που κουράζονται καθώς τερματίζουν έναν αγώνα είναι πιθανό να είναι ενοχλητικά και να προκαλούν ταλαιπωρία. Η απώλεια της ικανότητας ενός αλόγου μετά από τέτοιου είδους επαναλαμβανόμενη διαχείριση, πιστεύεται ότι οδηγεί σε επίκτητη ανικανότητα.

Καφάσης Θεόδωρος
Πηγή: mrcvs.co.uk

Πηγή: https://www.diagnovet.gr/

Related posts

5/10 «Pet Day» Γιορτή με υιοθεσίες, συμβουλευτική από εκπαιδευτές και δραστηριότητες απο το Δήμο Νέας Σμύρνης και την Αστική Πανίδα του Δήμου Αθηναίων

Ηράκλειο: Εγκατέλειψε το σκυλάκι του λίγο πριν επιβιβαστεί στο πλοίο

Συγκινεί ο Γ. Σκιαδαρέσης: Αυτός είναι ο Σέρλοκ που κάποιοι είχαν παρατήσει μωρό σε βραχονησίδα να πεθάνει