Είναι πολύ όμορφο να μας κοιτάζουν δύο ματάκια γεμάτα αγάπη και ταυτόχρονα μια ουρίτσα να κουνιέται απο χαρά, ζητώντας τα χάδια μας!
Πλυμμηρίζουμε και εμείς απο ευτυχία και θέλουμε να προσφέρουμε σε αυτό το πλασματάκι όλη αυτή την αγάπη που λαμβάνουμε από εκείνο.
Και να μην ξεχνάμε ότι η ψυχολογία -και όχι μόνο- των παιδιών που μεγαλώνουν με κατοικίδια ζώα παρουσιάζει πολλά θετικά στοιχεία.
Πρέπει, όμως, να ξέρουμε ότι εκτός από τη συντροφικότητα και την αγάπη μας, ο τετράποδος φίλος μας χρειάζεται και πολλή φροντίδα.
Η φροντίδα, λοιπόν, ενός σκύλου είναι μια πάρα πολύ υπεύθυνη και απαιτητική διαδικασία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα ζώα συντροφιάς είναι ψυχούλες που χρειάζονται την αμέριστη προσοχή μας και ένα μεγάλο μέρος του χρόνου μας, για να είναι και αυτά ευτυχισμένα μέσα στην οικογένεια.
Ποια είναι, λοιπόν, τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνουμε, με τον ερχομό ενός κουταβιού στο καινούργιο του σπίτι και στη νέα του οικογένεια;
Οι υποχρεώσεις μας απέναντι στο κουτάβι
- Επίσκεψη στον κτηνίατρο για ένα κλινικό έλεγχο και τοποθέτηση μικροτσίπ.
- Δυστυχώς, πολλές οικογένειες θεωρούν την τοποθέτηση μικροτσίπ μικρής σημασίας και όμως είναι μέγιστης. Μέσα στο μικροτσίπ, υπάρχουν όλα τα στοιχεία του κηδεμόνα (όνομα, τηλέφωνο, διεύθυνση κατοικίας). Είναι η ταυτότητα του κατοικιδίου μας, ούτως ώστε να βρεθεί γρηγορότερα σε περίπτωση που χαθεί. Να σημειώσουμε ότι πλέον, η μη τοποθέτηση μικροτσίπ διώκεται ποινικά.
- Οι αιματολογικές εξετάσεις, κατόπιν συνεννόησης με τον κτηνίατρο, είναι απαραίτητες, για να είμαστε σίγουροι ότι το κουτάβι μας χαίρει άκρας υγείας.
- Καλό θα είναι οι αιματολογικές εξετάσεις (γενική αίματος, βιοχημικές), να γίνονται κάθε χρόνο, καθώς και αιματολογικές για καλαζάρ και ερλίχια (συνήθως γίνονται Νοέμβριο-Δεκέμβριο, ώστε να καθίσταται δυνατή η ανίχνευση, διότι ο χρόνος επώασης είναι μεγάλος).
- Εφοδιαζόμαστε την τροφή του και πάντα σε συννενόηση με τον κτηνίατρο για την ηλικία εφαρμογής, αμπούλες και κολλάρο για ψύλλους, τσιμπούρια και σκνίπες.
- Επίσης, η σιτρονέλα βοηθάει πολύ τους καλοκαιρινούς μήνες για την απομάκρυνση της σκνίπας.
- Απευθυνόμαστε σε κάποιον εκπαιδευτή, ο οποίος θα μας δώσει τις πρώτες συμβουλές σχετικά με την κοινωνικοποίηση, τη βασική υπακοή και την εκπαίδευση για τουαλέτα. Υπάρχει η πεποίθηση πως μόνο συγκεκριμένες ράτσες σκύλων χρειάζονται εκπαίδευση, όμως, τα οφέλη της είναι πολλά για κάθε ράτσα.
- Εν κατακλείδι, το να φέρουμε ένα σκυλάκι στην οικογένειά μας, δεν είναι μία απόφαση που πρέπει να παρθεί βεβιασμένα. Πρέπει να λάβουμε υπόψη πολλούς παράγοντες (χρόνου, δέσμευσης και οικονομικούς), ούτως ώστε το νέο, τετράποδο, μέλος να λάβει, όπως ήδη αναφέραμε, την αμέριστη φροντίδα και αγάπη μας.
Η ομορφιά του σώματος είναι ένας περαστικός ταξιδιώτης · αλλά αυτή της ψυχής
είναι ένας φίλος που μένει. ?? ?? ??