Η πανδημία απειλεί τα ζώα – Ευθύνη κυβέρνησης, δήμων και πολιτών

Τα πρώτα θύματα κάθε κρίσης είναι οι αδύναμοι. Στην κρίση που βιώνει και η χώρα μας εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού (covid-19) τα αόρατα θύματα είναι και πάλι τα ζώα, με τα αδέσποτα ζώα να κινδυνεύουν να πεθάνουν κυριολεκτικά από την πείνα.

Οι φήμες, η ημιμάθεια και η παραπληροφόρηση οδήγησαν ακόμη και σε απολύτως ψευδείς ισχυρισμούς, ότι από τον νέο ιό μπορούν να νοσήσουν τα ζώα συντροφιάς. Κάτι που διαψεύδει κατηγορηματικά η διεθνής επιστημονική κοινότητα αλλά και ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να επισημαίνει ότι ουδεμία τέτοια ένδειξη υπάρχει.

Τα αδέσποτα ζώα, που μονίμως απειλούνται και καθημερινά αγωνίζονται για να επιβιώσουν από τις φόλες και τις κακοποιήσεις, έρχονται αντιμέτωπα με τον κίνδυνο να μη σιτίζονται από τους λιγοστούς φιλόζωους. Ήδη τα πρώτα προβλήματα έκαναν την εμφάνισή στην αρχή της περασμένης εβδομάδας στις παραλίες του Αγίου Κοσμά και στην Ακτή του Ήλιου (Bolivar Beach Bar) καθώς με πρόφαση την απόφαση για σφράγισμα των οργανωμένων παραλιών δεν άφηναν τους φιλόζωους να ταΐζουν τα αδέσποτα ζώα που τόσα χρόνια βρίσκονται εκεί.

Η πρώτη περίπτωση διευθετήθηκε άμεσα καθώς υπήρξε λογική αντίδραση από τους αρμοδίους της παραλίας του Αγίου Κοσμά. Η δεύτερη όμως όχι. Ο βασικός μέτοχος και ο διευθυντής της εταιρείας αρνούνταν την είσοδο για τη σίτιση των ζώων. Αμέσως ξεκίνησε ένα μπαράζ επαφών του υφυπουργού Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιου, και του δημάρχου Αλίμου, Ανδρέα Κονδύλη, -εκδηλώνοντας πρωτοφανές ενδιαφέρον για τα ελληνικά δεδομένα- με τους αρμοδίους της παραλίας. Βέβαια υπήρξε αναληθές και συκοφαντικό δημοσίευμα από ιστοσελίδα με τίτλο “Ο Δήμος Αλίμου απαγορεύει να δοθεί τροφή σε 50 γάτες εγκλωβισμένες στην παραλία Ακτή του Ήλιου” αγνοώντας ότι η παραλία δεν ανήκει στο δήμο και αγνοώντας ότι ο Δήμος Αλίμου, πρότυπος στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, έπραξε εξ αρχής τα δέοντα. Εντέλει, και αυτή η υπόθεση διευθετήθηκε μετά το αλαλούμ με τα ζώα βέβαια να μένουν νηστικά για πέντε ημέρες.

Τα άνωθεν παραδείγματα δείχνουν πόσο εύκολα μπορούν να πληγούν αυτά τα πλάσματα. Στην Πάρνηθα που έκλεισε το Καζίνο και οι ταβέρνες τα σκυλιά της περιοχής λιμοκτονούν. Μόνο μία φιλόζωη εθελόντρια, η Σοφία Κοντού, έκανε έκκληση για τροφές και με λιγοστούς φιλόζωους θα πάνε να τους βάλουν τροφή. Το ίδιο συμβαίνει σε πολλές περιοχές. Σε περίπτωση απαγόρευσης κυκλοφορίας, που καταφθάνει, η κυβέρνηση οφείλει να λάβει υπ’ όψιν της και την επιβίωση των αδέσποτων ζώων γιατί και αυτά αποτελούν μέρος της κοινωνίας.

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας και αναταραχής δεν λησμόνησε να φροντίσει μέχρι σήμερα για τα ζώα συντροφιάς στα υπάρχοντα μέτρα. Τουναντίον, εξ αρχής διατήρησε ανοιχτά τα pet shops, αντίστοιχα με τις υπεραγορές. Επιτρέπει ρητά την βόλτα με κατοικίδιο ζώο, όπως ανακοίνωσε δις ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς. Κάτι το οποίο περιλαμβάνει και το εικονογραφημένο κυβερνητικό σποτ.

Επίσης, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος -ο οποίος έχει δείξει εξαιρετικά καλά δείγματα επί της θητείας του- το μεσημέρι της Κυριακής με δική του πρωτοβουλία απέστειλε σχετική επιστολή σε όλους τους δήμους της χώρας με θέμα “ειδική μέριμνα για αδέσποτα ζώα”. Στην επιστολή αναφέρει: “Λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αποτροπή της διάδοσης του κορονοϊού Covid-19, ανακύπτει ανάγκη λήψης μέριμνας για τα αδέσποτα ζώα, καθώς επίσης και για δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς των οποίων οι ιδιοκτήτες αδυνατούν για οποιοδήποτε λόγο να τα φροντίσουν. Γνωρίζοντας, την ευαισθησία σας και το υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης που σας διακατέχει και αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή σας στη διαχείριση της πρωτοφανούς κατάστασης που αντιμετωπίζει η χώρα, παρακαλώ όπως μεριμνήσετε σχετικά”.

Οι Δήμοι πρέπει να αναλάβουν την ύστατη στιγμή τις ευθύνες τους. Εξάλλου τι πιο απλό από το να δώσουν τσουβάλια τροφής στα φιλοζωικά σωματεία και τους εθελοντές προκειμένου να σιτίσουν τα αδέσποτα, ήδη κάποιοι δήμοι προχώρησαν σε αυτή την ενέργεια. Βέβαια, ο κ. Λιβάνιος στην επιστολή του ορθώς αναφέρεται και στα δεσποζόμενα ζώα που μπορεί να βρεθούν εγκλωβισμένα στις οικίες των κηδεμόνων τους που νοσούν ή για σχετικό λόγο απουσιάζουν. Αυτό ήδη συμβαίνει για παράδειγμα στην Σαλαμίνα καθώς αρκετοί κάτοικοι των Αθηνών έχουν σε εξοχικά σπίτια τα σκυλιά τους και αδυνατούν πλέον να μεταβούν. Η μοίρα αυτών των ζώων καθορίζεται από τις παρεμβάσεις του δήμου, ιδανικά σε συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής.

Ευθύνη της κυβέρνησης είναι να νομοθετήσει σχετικά για να επιτρέπεται σε φιλοζωικά σωματεία και ενεργούς που λαμβάνουν όλα τα μέτρα (μάσκα, γάντια, αντισηπτικό) να συνεχίζουν να σιτίζουν τα ζώα ή ακόμη και με εντολή του δήμου να σιτίζονται από τους δημοτικούς υπαλλήλους, να απομακρύνονται ή να φροντίζονται εγκλωβισμένα ζώα, να μπορούν οι κηδεμόνες των ζώων να πηγαίνουν τα κατοικίδιά τους για έκτακτα περιστατικά στους κτηνιάτρους. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να αγνοεί τις ανάγκες που έχουν κι αυτά τα πλάσματα.

Ευθύνη δική μας είναι να της το υπενθυμίζουμε, να τηρούμε απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα που έχουν θεσπιστεί, να βάζουμε ένα μπολ με νερό και φαγητό έξω από την πόρτα ή σε σημεία που γνωρίζουμε ότι αναζητούν φαγητό τα έρημα αδέσποτα ζώα, να μην αδιαφορούμε για καμία ζωή, όσα πόδια κι αν έχει.

Η αντιμετώπιση μίας κοινωνίας απέναντι στα πιο αδύναμα πλάσματά της αποτελεί καθρέφτη της, ιδίως σε κρίσιμες στιγμές.

Πηγή

Related posts

5/10 «Pet Day» Γιορτή με υιοθεσίες, συμβουλευτική από εκπαιδευτές και δραστηριότητες απο το Δήμο Νέας Σμύρνης και την Αστική Πανίδα του Δήμου Αθηναίων

Ηράκλειο: Εγκατέλειψε το σκυλάκι του λίγο πριν επιβιβαστεί στο πλοίο

Συγκινεί ο Γ. Σκιαδαρέσης: Αυτός είναι ο Σέρλοκ που κάποιοι είχαν παρατήσει μωρό σε βραχονησίδα να πεθάνει