H Κατερίνα Παπαποστόλου είναι εκπαιδευτικός με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή, εκπαιδεύτρια σκύλων, δημιουργός του Ζω. Ε. Σ. (Ζωοφιλικές Ενημερώσεις Σχολείων), συγγραφέας και αυτή τη στιγμή εργάζεται στο Δημοτικό Σχολείο Πλατάνου Ημαθίας.
Η συνάντησή της με την Διώνη, έναν ετοιμοθάνατο σκύλο τον οποίο έσωσε από βέβαιο θάνατο, της άλλαξε τη ζωή.
Αφού έκανε την ιστορία τους βιβλίο, αποφάσισε να ιδρύσει την ομάδα Ζω.Ε.Σ., που έχει στόχο να εισάγει την φιλοζωία στα σχολεία μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων…
Η Κατερίνα πιστεύει πως χρέος των εκπαιδευτικών είναι μεταξύ άλλων και το να «γκρεμίζουν» τους γκρίζους τοίχους των ελληνικών σχολείων και να πείσουν τα παιδιά να ταξιδέψουν και σε άλλους κόσμους, πέραν αυτών στους οποίους τους καθοδηγεί η σχολική ύλη. Η ιδέα για την ίδρυση της ομάδας Ζω.Ε.Σ. το 2015, προέκυψε όταν συνάντησε τη Διώνη, που ενώ ήταν ετοιμοθάνατη, μια παρέα εκπαιδευτικών βρισκόταν ακριβώς δίπλα της και αδιαφορούσε. Αυτό το γεγονός ήταν αρκετό για να την κινητοποιήσει να βρει τρόπους, να εισάγει την φιλοζωία στο σχολικό περιβάλλον.
Μετά την εκπόνηση περισσότερων από 24 εκπαιδευτικών προγραμμάτων και μέσα από τη καθημερινή συναναστροφή της με παιδιά ως εκπαιδευτικός με εξειδίκευση στην ειδική αγωγή, αποφάσισε με τρεις φίλους και συνοδοιπόρο πάντα τη Διώνη, να ξεκινήσουν το ταξίδι τους στα ελληνικά σχολεία. Στη συνέχεια προστέθηκαν στην παρέα τους και ο Άξελ με τον Πόθο, δύο ακόμα σκυλιά, αλλά και πολλοί άλλοι που θέλησαν να στηρίξουν το όραμά τους.
Σήμερα οι Ζω.Ε.Σ. μετρούν 100 μέλη σε όλη την Ελλάδα, ενώ τα προγράμματά τους έχουν την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, τόσο για τα σχολεία γενικής όσο και για τα σχολεία ειδικής αγωγής. Η Κατερίνα, πάντα με τη συνοδεία των τριών σκύλων της, έχει επισκεφτεί μέχρι σήμερα περισσότερα από 500 σχολεία και έχει μιλήσει σε περισσότερα από 250.000 παιδιά σε σχολεία αλλά και σε δημόσιες δράσεις. Το βιβλίο της το «Δώρο της Διώνης» και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που το συνοδεύει με τίτλο «Δες τη ζωή μέσα από τα όνειρα ενός αδέσποτου σκύλου» έχουν ήδη ταξιδέψει σε αρκετά σχολεία της χώρας, καλλιεργώντας στα παιδιά το αίσθημα της κοινωνικής προσφοράς, της ευθύνης και της ενσυναίσθησης.
Η ανάγκη για περισσότερους εθελοντές που θα στηρίξουν το πρόγραμμα Ζω.Ε.Σ. αυξάνεται συνεχώς. Αν θέλετε κι εσείς να στηρίξετε το έργο της ομάδας μπορείτε να βρείτε αναλυτικές πληροφορίες εδώ.